Jogi egyetem után milyen lehetőségeim lennének, ha nem szeretnék ügyvéd, ügyész, bíró lenni?
Még csak gondolkodom a pályaválasztáson, ezért sok dolog homályos. :) Láttam különféle szakjogász képzéseket (egészségügyi, környezetvédelmi, nemzetközi) is, azok hol tudnak elhelyezkedni? Külföldön mit lehet kezdeni egy jogi diplomával?
Köszönöm szépen előre is, ha valaki válaszol!
Külföldön nem lehet kezdeni vele semmit, kivéve talán a nemzetközi szakjogászt.
Lehet közigazgatásban, NAV-nál, egészségügyben, klf. civil szervezeteknél, vállalatoknál dolgozni jogászként.
Attól, hogy létezik egy valamilyen szakjogász képzés, nem jelenti azt, hogy a végzettek garantáltan kapnak állást is az adott speciális szakterületen. Egyébként a közigazgatás talán a legnagyobb felszívó terület a jogászok számára.
Arra mindenképp készülj fel, hogy azok az idők már rég elmúltak, amikor egy jogi diploma aranyat ért. Túl sok jogász végez ma már évente a jó álláshelyekhez képest, s így ha nincs protekciód, akkor legnagyobb eséllyel egy hivatalnoki állással kell megelégedned, köztisztviselői fizetéssel, amelyben legfeljebb lassanként lépkedhetsz felfelé a ranglétrán a nyugdíjazásodig. Nekem van ismerősöm, aki majdnem 20 éve végzett jogászként, s egy panellakása van, meg egy alsó kategóriás kocsija, mert többre a hivatali fizetéséből nem telik. Ahhoz, hogy más területre váltson, nincsenek meg a kellő összeköttetései, így beleragadt abba az aktatologatásba, amit csinál.
Köszönöm a válaszokat!
Egyébként a bojtárkodás minden jogásznak kötelező, vagy csak annak, aki ügyvéd szeretne lenni?
Először kapsz egy jogi diplomát. Szakjogászi képzést csak a jogi diploma megszerzését követően van lehetőséged. Szerintem érdemes szakjogászi képzést is végezni, ezek általában péntek-szombati napokon szoktak megtartani, tehát teljesállású munkát tudsz végezni mellette.
A jogi diploma megszerzése (alapvetően) 5 év, utána következik 3 év jelöltségi idő (ez 3 év jogi területen szerzett igazolt munkaviszonyt jelent), majd ezt követően lehetőséged nyílik szakvizsgázni is.
A közigazgatás mellett lehetőséged van jogi előadóként különböző multiknál, bankoknál, egyéb szervezeteknél, végrehajtó irodákban is dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!