Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Elméleti és alkalmazott...

Elméleti és alkalmazott nyelvészet mesterképzések között lényegében mi a különbség?

Figyelt kérdés

Az ELTE vagy az SZTE vonatkozásában érdekelne leginkább ez a két szak, de a tematikák alapján elég nagy az átfedés, és nem teljesen világos számomra, hogy melyik mire készíti fel a hallgatókat.

Valaki tud esetleg segíteni? :)

2021. nov. 4. 13:17
 1/10 A kérdező kommentje:
Hoppá, azt elfelejtettem írni, hogy elsősorban a pszicho- és a neurolingvisztika érdekelne. :)
2021. nov. 4. 13:17
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
Végeztél BA képzést? Mert elég furcsa ha nem tudod, hogy mi a kettő között a különbség.
2021. nov. 4. 13:39
 3/10 A kérdező kommentje:
Végeztem, igen. :) Ha te tudod, várom a választ.
2021. nov. 4. 13:48
 4/10 Bratilla ***** válasza:
A kurzusok alapján nincs érdemi különbség, ugyanoda fut ki mindkettő.
2021. nov. 4. 13:52
 5/10 anonim ***** válasza:
61%
Nagyon egyszerűen elmondom mert lehet ez a nyelvészetben nem megy át annyira, de mondjuk a fizikában igen. Az elméleti fizika kidolgoz egy elméletet, de már gyakorlatban az alkalmazott fizika valósitja meg. Hasonlóan a nyelvészet esetében az elméleti nyelvesz nem a megvalósitason gondolkodik. Egyébkent Szegeden pl: elég jó a pszicholingvisztika, és talán jobban is tudsz ervényesülni ott, mert en jelenleg egy embert ismerek aki az egyetemen belul ezzel foglalkozik (oktató).
2021. nov. 4. 14:15
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! :)

Az elmélet és a gyakorlat különbségét értem, azt viszont még továbbra sem, hogy pl. a klinikai nyelvészetet/neurolingvisztikát miért sorolják az elméleti vonalhoz, amikor az már lényegében egy alkalmazott tudomány.

2021. nov. 4. 14:49
 7/10 anonim ***** válasza:
Minden területnek van elméleti része ezt nem tudod kikerülni. Én úgy gondolom a neurot azert mert az sokkal komplexebb (ertsd nagyobb az elméleti hattere mint mondjuk a szociolingvisztikának).
2021. nov. 4. 15:06
 8/10 A kérdező kommentje:
Nem baj, ha van mögötte elmélet, sőt, örömmel tanulnék róla. Csak mivel mindkét mesterszakon van pszicho- és neurolingvisztika is, ráadásul kb. ugyanolyan óraszámban, nem tudom, melyiket válasszam, az elméletit vagy az alkalmazottat. :)
2021. nov. 4. 16:35
 9/10 anonim ***** válasza:
Hat a pszicholingvisztikát en nagyon szerettem Szegeden. Különböző pszichiátriai betegsegeket próbalnak pl nyelvészetileg meghatározni (bár az en szakom nem tisztán nyelvészet). Én ezt akkor ajánlom ha nem zavar hogy a pszichiátrián eleg sok durva dolgot lehet látni, szerintem ez a neurolingvisztikánal egy kicsit traumatikusabb, de viszont en jobban élveztem amikor hasonlót csinaltunk. Hanganyagokat elemeztünk, sőt a végere olyan jó is lehetsz hogy busztan egy szóbeli beszélgetesből felismered hogy valaki pánikbeteg volt pl vagy bipoláris. Nekem ez nagyon izgalmas meg megismerheted altala jobban az emberek személyiseget a nyelv által.
2021. nov. 4. 19:20
 10/10 A kérdező kommentje:
Tényleg izgalmas, pont ezek a dolgok érdekelnek engem is. :) Köszönöm a választ!
2021. nov. 6. 09:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!