Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A gazdasági szakosok miért...

A gazdasági szakosok miért hiszik a szakjukat teljes értékű egyetemi szaknak?

Figyelt kérdés

Az egyetem és a főiskola között hagyományosan a különbség az volt, hogy az egyetemen mélységeiben megismerik a hallgatók az elméleteket, megtanulnak kutatni, és saját kutatásokat végeznek. A főiskolán ellenben csak egy kivonatát tanulták a hallgatók a tananyagnak, annak is csak a praktikus részét, az elméletekben való elmélyedés nélkül.

Miért van az, hogy a gazdasági szakosok ennyire nagyképűek, és a bölcsészeket cinkelik meg küldenék a mekibe dolgozni – amikor egy gazdasági szak semmilyen szinten nem mérhető egy valódi egyetemi szakhoz, legyen az bölcsészet vagy természettudomány vagy mérnöki vagy orvosi szak? A gazdasági szakokon egy halovány kivonatát tanulják annak, amit pl. az alkalmazott közgazdászok vagy GPME szakosok tanulnak matematikából és statisztikából, nem is beszélve a mikro- és makroökonómiáról, meg az összes többi tárgyról, amikből a gazdasági szakokon max. egy lájtos kivonat van. Hol van ez egy rendes egyetemi szakhoz képest, ahol (szaktól függően) sokkal nagyobb mélységben, az elméleteket megértve, megvitatva szereznek egyetemi szintű képzettséget a hallgatók?

Komolyan nem értem.

2021. okt. 25. 12:02
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
92%
Minden mesterszak a régi egyetemi képzés szintjének felel meg és minden alapszak a régi főiskolai szintnek - függetlenül attól, hogy a képzést nyújtó intézmény főiskola vagy egyetem néven fut.
2021. okt. 25. 12:48
 2/16 A kérdező kommentje:

Ez semennyire sincs így, professzor úr. De éppen erről szól a kérdésem.

Régen a főiskolai alapképzés 4 éves volt szemben az egyetemi képzés 5 évével, de nem a képzés hossza volt a fő különbség. A főiskolán volt 1 darab (általában vékony) tankönyv, azt meg kellett tanulni, a vizsgán visszaadni és ennyi. Az egyetemen volt tantárgyanként vagy egy nagyon vastag tankönyv és cikkek, vagy pedig 2-3-4 könyv, és mellé még cikkeket kellett olvasni.

Ma ugyanez a helyzet. A rendes egyetemi alapképzéseken (mondjuk filozófia szakon, vagy matematika alapszakon, vagy egy villamosmérnöki képzésben, vagy osztatlan szakokon jogász, orvos szakokon) rendes elméleti oktatás folyik, az elméleteket mélységükben tárgyalva.

A gazdasági szakokon meg a főiskolai színvonalnak megfelelő oktatás folyik: a hallgatók általában meg se veszik még az egy előírt könyvet se, helyette powerpointokból tanulnak. Leadnak egy anyagot, azt a hallgatók bebiflázzák, visszaadják, ennyi. Nincsenek vastag elméleti könyvek, nincs cikkolvasás, professzorral való vitatkozás (max csak nagyon-nagyon elvétve).

A kétfajta képzésnek külföldön neve is van: "applied" vagy németül "angewandte" a gyengébb, "gyakorlatiasabb" képzés neve, és -- bolognai rendszertől függetlenül -- ez hagyományosan főiskolai szintű, azaz gyengébb képzést takar. (Ennek egyébként ellentmond, hogy magyarul az alkalmazott közgazdaságtant alkalmazottnak hívják, nem tudom amúgy miért, pont hogy elméletinek kellene mondani.)

Ezt egyébként könnyű kideríteni, elég csak bedobni egy gazdasági alapdiplomást egy banki és biztosítási matematikai mesterképzésbe és sok sikert... nekem van ismerősöm, aki gazdmen után végzett alk. közgazdaságtan mesterszakot, vért pisilt kb...

Tehát nem azt mondom, hogy a gazdasági képzések rosszak lennének, csak ne nevezzük már egyetemi szintű képzésnek őket... emelt szintű OKJ képzések ezek. Sehol sem említhetőek egy lapon egy normális egyetemi képzéssel (legyen az pszichológia, szociológia, assziriológia, matematika stb.).

2021. okt. 25. 13:26
 3/16 anonim ***** válasza:
80%

BA, Bsc, MA, Msc képzések és bizonyos szakokon tovabbra is osztatlan képzés folyik.

Nem értem milyen főiskolai vagy egyetemi szintekről beszélünk, az már jó ideje megszűnt.

Mellesleg nem értem egyeseknek miért fáj, hogy bizonyos dolgokat hogyan nevezünk. Mondhatnánk az egyetem helyett azt is, hogy krumpli, végső soron a megszerzett tudás számít és az, hogyan boldogul vele később az illető. Ott már oly mindegy, honnan van az a tudás.

2021. okt. 25. 13:46
 4/16 anonim ***** válasza:
92%

Kérdező, én igazából nem értem, mi is a kérdésed itt. Meg fogsz lepődni, de manapság pl. az orvostanhallgatók is a hivatalos tankönyvek töredékét nyitják ki, jórészt ők is előadás PPT-kből, meg mindenféle jegyzet jegyzetének jegyzetéből tanulnak.

Sehol nem jellemző a mélyenszántó diskurzus a professzorokkal, hiszen sokkal több a hallgató mint régen, kevés az egyéni odafigyelés, tömegképzés van, felhígult, stb. stb. ahogy szokták mondani. Ez minden szakon megfigyelhető.

A bölcsészkarok renoméját meg az rontja, hogy itt végképp alacsonyan van a léc más szakokhoz képest, könnyű bekerülni, és aztán tényleg reménytelenül lusta és nemtörődöm hülyének kell lenni, hogy kibukjon az ember onnan.

2021. okt. 25. 15:14
 5/16 anonim ***** válasza:
89%

Azzal, hogy itt “ocsarolod” a gazdasagi szakosokat, attol ugyanolyan nagykepu, szar ember leszel, mint amilyennek te gondolod oket az altalanositasod miatt. En egyetlen bolcsesz szakos hallgatot se nezek le, mivel vannak onnan ismeroseim, kicsit belelatok mennyit is kell tanulniuk, mik a kovetelmenyek, es eleg komoly szaknak gondolom.

Valamint szerintem egyaltalan nem fair, hogy igy osszehasonlitgatod a szakokat, teljesen mas teruletekrol van szo, nyilvan egy orvosi nem lesz egyenlo egy gazdasagi szakkal, attol meg nem kell leszolni.

A tobbiben pedig egyetertek az elozovel, sokkal tobb egyetemista van mar a mai vilagban, kevesebb a tanar-diak interakcio, es a legtobb szakon mar alig hasznalnak konyveket, csak az eloirt kisebb reszeket olvassak el maximum, ami az adott temahoz kapcsolodik.

2021. okt. 25. 17:17
 6/16 A kérdező kommentje:

Nem ócsároltam a gazdasági szakokat, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy sem mélységben, sem színvonalban nem érik el a rendes egyetemi képzéseket, ugyanis más a céljuk. A céljuk egyszerű, kivonatolt ismereteket tömören átadni leendő gazdasági szakembereknek.

Ezt a “nagyképű, szar alak” stílust nem tudom mire vélni, 5-öske.

2021. okt. 25. 18:43
 7/16 anonim ***** válasza:
87%

De miért érzed szükségét ilyenekre "felhívni a figyelmet" és ezzel csak

hergelni másokat? Pontosan tisztában van vele mindenki, hogy nem mindegyik egyetem, nem mindegyik szak ugyanolyan nehéz. És arra pedig, hogy sajnos az emberek egy része lenézi a bölcsészeket, nem az a megoldás, hogy elkezdünk további szakokat is leszólni, minősítgetni. Inkább örülni kéne annak, hogy az egyetem nem egy exkluzív kristálypalota, ami csak egy szűk kiváltságos elité, hanem azzal, hogy a tudomány terjesztését minél szélesebb körben lehetővé teszi, a társadalom javát szolgálja.

2021. okt. 25. 19:20
 8/16 A kérdező kommentje:

Azért, mert például e kérdés alól csak ma eddig 2 “meki, starbucks” típusú válasz lett törölve.

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb..

2021. okt. 25. 20:19
 9/16 anonim ***** válasza:
85%
Ennek mi köze a gazdasági szakokhoz?
2021. okt. 25. 20:22
 10/16 A kérdező kommentje:
Hogy tipikusan a gazdasági szakosok szoktak ilyen válaszokat adni.
2021. okt. 25. 23:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!