Van olyan ország, ahol ez az ösztöndíj ér is valamit? Mire lenne elég, kb. mennyit kellene ráfizetni?
Mindig szerettem volna kimenni külföldre tanulni vagy akár szakmai gyakorlatra, de mindig az anyagiak miatt léptem vissza az ötlettől. Nem vagyunk gazdagok sem kimondottan szegények, de azért az itthoni egyetemi élet is sok kiadással jár (pl. szoba bérlés, közlekedés, kaja stb.) és gondolom külföldön ez mind csak drágább.
Ezekkel a programokkal ugyan jár ösztöndíj, de még a pályázati felületen is leírják, hogy az a pénz nem feltétlenül fedez minden költséget. Én soha nem éltem külföldön és nincsenek külföldi ismerőseim, az élménybeszámolókban általában nem számolnak be pontosan az anyagiakról stb., így pedig nehéz kikalkulálni, hogy mennyi pénzre lenne szüksége az embernek és beleférne-e. Nagyon szeretnék egyszer kijutni, így akár külön gyűjtenék és spórolnék is rá, de konkrétumok nélkül nehéz előre tervezni. Legnagyobb vágyam az USA, Kína, Törökország és a skandináv országok lennének, de igazából bármely országgal kapcsolatban kíváncsi vagyok a tapasztalatokra.
Erasmus tanulmányi ösztöndíj: 520 - 470 euró
Erasmus szakmai gyakorlati ösztöndíj: 620 - 570 euró
Campus mundi (Európán kívül is): 200 - 350 ezer forint
Ezek az összegek célországtól függően változnak, mert megkülönböztetnek alacsonyabb és magasabb megélhetési költségű országokat.

Egyik barátnőm Erasmusal volt kint az íreknél, nagyobb összeget kapott mint amit írtál, nem kellett külön fizetnie, csak ez első hónapban ameddig nem utaltak. Azt diákmelón összes pótolta. Kint pár dologról lemondott pl az egyetemtől messzebb volt a szállás, családnál bérelt szobát, nem járt tömegközlekedéssel hanem vett egy használt bickilit stb. Viszont így tudott félre rakni szuvenírekre, illetve 2 hetet csak azzal töltött, hogy felfedezte az országot.
Amúgy ezen belül is érdemes szétnézni. Pl nem ehet mindent, így külön étkezési támogatást is kapott(a számlákat meg kellett őriznie, hogy tényleg arra költötte-e a plusz pénzt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!