Hogy hívják azt, ha egy tört előtt egy egész szám van?
Figyelt kérdés
Most veszem át újra az elmúlt évek anyagait, de egy kicsit megfeledkeztem pár dologról. A legfőbb dolog, az az, hogy elfelejtettem hogyan hívják azt, ha egy tört előtt van egy egész szám. Mint például a képen: [link] 2021. aug. 10. 19:34
2/2 anonim 

válasza:

A "vegyes tört" kifejezés elterjedtebb, szerintem.
Ha nem érted, hogy miért úgy kell számolni, ahogy a linken mutatják, akkor itt a megoldás: a vegyes szám gyakorlatilag nem más, mint egy egész és egy (valódi) tört összege, tehát például a "négy egész három heted" megfelel annak, hogy 4 + 3/7, ez pedig a tanult módon elvégezhető (közös nevezőre hozás után).
Vegyes szám ritkán használnak a matematikában. Ennek egyik fő oka, hogy az egymás mellett álló számok szorzáskánt is értelmezhetőek lennének, ugyanis a szorzásjelet -ha nagyon nem indokolja semmi- gyakran lehagyják. Például a 2x az 2*x, ugyanígy a 4(3/7) is lehetne 4*3/7 a 4+3/7 helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!