Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » ELTE: Átsorolás/elbocsátás...

ELTE: Átsorolás/elbocsátás esetén a teljesített vagy a nem teljesített kredit számít?

Figyelt kérdés

Emlékeim szerint ahhoz, hogy ne rúgjanak ki, két szemeszter alatt 30 kreditet kell teljesíteni, attól függetelnül, hogy hány tárgyra jelentkeztél tanév elején. Nemrég olvastam a QTér-en közölt képleteket ehhez, melyben előfordul a összes felvett kredit, mint változó.

Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy az alábbi két eszement kísérlet eredménye mi lenne, mert eddig úgy gondoltam, hogy mindkettő megúszná sértetlenül (vagy max átsorolva):

A)

A hallgató a tanév első szemeszterében felvesz és teljesít 30 kreditet, nem bukik.

A második szemeszterben felvesz 60-80 kreditet mert YOLO, majd kiég és elhagy minden tárgyat.

A harmadikban (ha megéri) felvenné és teljesítené a kötelező tárgyak keresztféléves verzióit, majd némi csúszással folytatná normális ütemben tanulmányait.

Kirúgják-e ezen tanév, vagy a következő tanév végén?

B)

Minden szemeszterben felveszi a kötelező tárgyakat illetve a minimálisan teljesítendő kötvál tárgyakat, és sikeresen teljesíti őket.

Azonban minden szemeszterben pluszba felvesz és elhagy kb 30-40 kredit értékben olyan tárgyakat, melyek nem kötelezőek vagy van alternatívájuk.

A folyamatosan növekvő teljesítetlen kreditek száma miatt kirúghatják-e előbb vagy utóbb?

Nyílván senki sem lenne olyan hülye, hogy a fentiek szerint tanuljon, de segíthet szemléltetni hogy mennyire rugalmas vagy szigorú a követelmény.

Bónusz kérdés: az A esetben garantáltan átsorolják a hallgatót, a B hallgató viszont teljesíti a 36 kreditet évente, átsorolják ennek ellenére?

2021. júl. 5. 08:48
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

36 teljesített kredit kell a két utolsó aktív félévben és meghatározott tanulmányi átlag ahhoz, hogy ne soroljanak át. A visszasorolás már nem biztos.

A hosszú rizsát nem olvastam el ezután.

2021. júl. 5. 09:18
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem teljesen értem a kérdést úgy összességében, de nem vagyok benne biztos, hogy fel lehet venni ennyi kreditet. Szerintem nem is engedi a Neptun, ráadásul nem tudom, melyik karról van szó, de nálunk lehetetlen, hogy beférj ennyi órára. Kötelezően vagy szabadon választhatóknál örül az ember, ha egyszerre 2-3 órát fel tud venni. Ráadásul a B) esetben az átlagot szerintem simán lehúzhatná ennyi elhagyott kredit annyira, hogy átsoroljanak.

Amúgy A) esetben egyből átsorolnak a második félév után, mert nincs meg a 36 kredit két félév alatt. Ha annyira nem akar valaki tanulni egy teljes félévig, passziváltasson.

És nem tudom, mennyi pénzed van (vagy ez a kitalált személy mennyire gazdag), de nálunk kb. 4000Ft/kredit az újbóli felvétel ára. Nem éri meg 40x4000Ft-ot költeni, hogy aztán még fizetős képzésre is átrakjanak.

2021. júl. 5. 10:12
 3/8 anonim ***** válasza:
96%
Akármit tervezel az ilyen taktikáknak nem lesz szép vége. Pénztárca tömve legyen a végére.
2021. júl. 6. 10:46
 4/8 anonim ***** válasza:
96%
Mivel a 2. félév végén átsorolják, a többi csak komolytalanság. Ahelyett, hogy itt fárasztod a népet, a tanulmányi és vizsgaszabályzat elolvasása nem ártana.
2021. júl. 6. 10:55
 5/8 A kérdező kommentje:

Oké, látom a szituációs játékok nem népszerűek ezen az oldalon, úgyhogy

megválaszolom a saját kérdéseimet, hogy ne "fárasszam a népet":

A szabályzat szerint a hallgató önköltséges lesz, ha:

- Nem teljesít 36 kreditet két egymást követő szemeszterben VAGY

- A tanulmányi átlaga nem éri el a 3.0-át (vagy többet, szaktól függően)

A szabályzat szerint a hallgatót kirúgják, ha:

- Nem teljesít 30 kreditet a tanumánya első négy szemeszterében összesen VAGY

- Elhagyja vagy megbukik ugyanazon vagy ekvivalens tárgyból háromszor VAGY

- Hat elégtelen vizsgát tesz ugyanazon vagy ekvivalens tárgyból

Ennek következtében:

A) Átsorolják, de ha utána tanul rendesen, nem rúgják ki.

B) Nem rúgják ki, de a lehúzott átlag miatt átsorolják.

_____

Nem tudom feltűnt-e, de a hangsúly a kirúgáson volt, nem az átsoroláson,

tekintve hogy már a kérdésben megválaszoltam az A átsorolását, és B esetében

is csak bónuszként tettem fel a kérdést.

Elolvastam a szabályzatot, ahogy írtam a kérdésben is, a QTéren van róla

összefoglaló, csak gondoltam rákérdezek, hogy segítsetek szemléltetni,

megérteni. Ha mindenki első olvasásra felfogná a Törvénykönyv szövegét nem

lennének ügyvédek.

Köszönöm a második válaszolónak, hogy értelmesen válaszolt,

a többieknek meg "Why so serious?"

2021. júl. 7. 08:00
 6/8 anonim ***** válasza:
Ha átsorolnak és DiákHitelből fizetem az önköltséges képzést, akkor ezt hogyan kell elintéznem? Ebben tud valaki segíteni?
2021. júl. 13. 10:08
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Személyes tapasztalatom nincs ezzel a fajta diákhitellel kapcsolatban, de a weboldalon elég sok infót kapni róla. Olvass el alaposan minden apró kis részletet, mielőtt felvennéd.

[link]

2021. júl. 13. 10:35
 8/8 anonim ***** válasza:
Szerintem ki egyiket se rúgják a 2 közül (sőt ha megvan a 2 félev alatt a 30 kredit akkor szerintem at se sorolják őket) viszont kredittúllépés (és esetleges másodszori harmadszori tárgyfelvételek) miatt egy vagyont kellene mindkettőnek fizetnie az tuti. Szóval ezt így nagyon nem éri meg (már persze ha egyáltalán lehetséges ennyi kreditet felvenni).
jan. 25. 23:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!