Milyen egy tanár élete?
Külföldi vagyok és érdekelne, hogy milyen tanárnak lenni Magyarországon.
Tudom, hogy a fizetés nem sok, de hogy pontosan mennyi, azt nem tudom.
Mennyi szabadidejük van? Mennyi stressz éri őket? Milyen módszereket használhatnak (pl.rendszeresen prezentálás)?
És bámi mást leírhattok amit gondoltak a tanársággal kapcsolatban.
Ha ti tanárok vagytok, elmondanátok, hogy miért és megbántátok-e?

Szabadidejük nem sok. Nyáron van másfél hónapjuk. A munka stresszes, az elavult tananyag, a folyamatos adminisztráció és a gyerekek miatt. A módszerek egyéniek lehetnek, de valamelyest azok is le vannak korlátozva. Elsősorban régies módon tanítanak, azaz a tanár magyaráz és a diákokat bevonja az órába. Persze gyakoriak a csoportmunkák is, de prezentálás csak alkalmanként szokott lenni.
Magyarországon nem éri meg tanárnak lenni. Nem véletlen, hogy összességében túlképzés volt a tanárokból 2-3 évvel ezelőttig, mégis tanárhiány van.

Pedagógus vagyok, korai fejlesztésben.
Nagy előnye, hogy én kerek-perec közöltem, hogy nem vállalok túlórát. A főnök meg hagyja. Így egész jó.
Dolgoztam oviban, ott ezt nem tehettem meg, rengeteg helyettesítés, néha enni is alig volt már erőm, mire hazaértem.
Ha lelkiismeretesen fel akarsz készülni, garantáltan kiégsz.
A pedagógus bértábla nyilvános, a végzettséged, és az eltöltött évek alapján látod. A nettó bérkalkulátor korrekt választ ad.
(kérdés a külföldi éveidből mennyit ismernek el, ha esetleg haza akarsz jönni.)
Ha eltöltöttél 6 évet BÁRHOL, akár bolti eladóként, akkor ped 1-es vagy.
A minősítési rendszer miatt ez fontos.
A Ped2 senkinek nem jár az évek után, azért meg kell dolgozni. (alapból a Ped1-es minősítő vizsgát is kötelező 2 év pedagógiai munka után letenni)
Ez az egész minősítés sok meló, készülés,és kötelező, (ha kétszer megbuksz, kirúgnak) és a fizetési státuszodat befolyásolja, de csak fillérekkel.
Alapvetően az van, hogy én ped 1-ben, 5 év tapasztalattal kb. annyit keresek, mint egy kezdő dolgozó a mekiben.
De!
Picikkel dolgozom, és ennél jobban nem szeretek semmit.
A szünet tényleg jó, de sokszor szabi alatt is papírozni kell.
De én dolgoztam szoc. szférában, tudom milyen sokat jelent a szünet.
Alapvetően a pedagógia az a szakma (függetlenül az országtól) olyan, hogy aki nagyon akar, az költhet rá saját pénzt, és egész estéket készülhet, akkor is lehetne benne több munka. Mert gyerekekkel vagy.
De ha nem vagy perfekcionista, különösen állami szférában el lehet lébecolni. (ezért van olyan sok rossz tanár)
Úgyhogy nehéz erre válszt adni.
Meg ugye én nem is vagyok tanár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!