Tényleg ennyire rossz választás lett?
Sokáig gondolkodtam milyen szakot válasszak az egyetemen, végül szociológia lett, gondoltam ha azt elvégzem, utána megyek Survey statisztikára.
Viszont mostanában utána olvasva kicsit jobban, meg mindenki mástól is azt hallom, hogy ez úgy ahogy van büfészak.
Idén kezdeném az egyetemet, sajnos már nem tudok hozzáadni a jelentkezéshez másik szakot, arra gondoltam, hogy most elkezdem és maximum váltok majd a következő egyetemi jelentkezésnél, viszont akkor oda lesz 1-2 félévem.
Tényleg ennyire rossz választás lett? Valaki, aki ezeket tanulta, tudna mesélni kicsit jobban a Bsc/Msc utáni munkalehetőségekről? Az oktatás tényleg olyan, hogy a tanárok az elfogult nézeteiket adják át néhány tárgynál? (Ez főleg a BSc-s filozófia stbre vonatkozik)
Van értelme elvégeznem ezt a szakot? Vagy esetleg végezzem el, aztán ne Msc-re menjek, hanem egy "hasznosabb" Bsc-t kezdjek újra?
Bocsi, ha kicsit összevissza lett és előre is köszönöm a válaszokat.
Ne hagyd magad félrevezetni. Az adatelemzés, adattudomány (data analytics, data science) korunk vezető tudományai közé tartoznak, és a szociológusok – a biológusokkal együtt – ennek az egyik legjobb művelői. Miért? Mert a szociológiának A LÉNYEGE a statisztika és az adatelemzés. A szociológia statisztikai társadalomkutatás. A szociológusok valódi adatokkal dolgoznak a kezdetektől fogva. Profik kutatástervezésben, -végrehajtásban, adatelemzésben. (Persze ha megtanulják. Nyilván meg lehet úszni féllábbal is, ahogyan minden szakot.)
A Survey statisztika pedig jelenleg Magyarország egyetlen adatelemző szakja. Most indul a Corvinuson ilyen szakirány, de a survey statisztika az őseredeti.
Szerintem:
- Ha nagyon kétségeid vannak, hogy jó úton jársz-e, vegyél fel mellé egy másik szakot is szombati levelezőn (például gazdasági informatika, vagy kereskedelem és marketinget) – gyilkos kombó
- Mindenképpen tanulj meg statisztikai programozni rendesen (statisztikai programozást, R-et, valamint SQL nagyon fontos)
- Juss ki külföldre Erasmussal
- Menj el gyakornoknak piackutató ügynökséghez (és ne kérdezőbiztosnak, hanem kutató gyakornoknak) vagy multi piackutató osztályára.
Egyébként -- bár nem vagyok szociológus -- hadd tegyek még egy megjegyzést a "büfészakozóknak". Most szándékosan nem statisztikai / matematikai modellt mutatok, hanem pusztán egy cikket a "bölcsész" oldaláról a témának. Ennyit a büfészakról.
Köszönöm a válaszokat.
Valószínűleg még elêg sokszor meg fogom kapni, hogy rossz szakot választottam, szerintem ez a bizonytalanság bennem el fog múlni, vagy enyhülni fog, ha már elkezdődik az egyetem.
De legalább kicsit megnyugodtam és akkor nem hagyom ezt annyiban, hanem megyek a célom felé.
Nyugaton, normális egyetemeken meg van MSc in Social Data Science.
A társadalomtudomány a XXI. század egyik legfontosabb tudománya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!