Műértelmező szövegalkotás: egy mű értelmezése vagy összehasonlító értelmezés?
A közép érettségin az összehasonlítás általában vers, az önálló műelemzés pedig novella szokott lenni.
Szerintem egy novellát könnyebb értelmezni a megadott szempontok szerint, mint verset elemezni. Nekem legalábbis mindig könnyebb valamilyen történetet és a tanulságát megértenem, mint a versbeli kicsit elvontabb képeket. Tavaly érettségiztem, és úgy emlékszem nálunk az emberek nagy többsége a novellát választotta.
Összehasonlító elemezni nem könnyű, főleg, hogy a verseket sokszor félre lehet érteni.
Szerintem mindenképpen jobban jársz majd a novellaelemzéssel!
Én az előzőekkel ellentétben az összehasonlító verselemzés mellé teszem a voksomat. (Azt megjegyezném, hogy a novella nem 100%, lehet 1 vers is, bár az előző években valóban inkább novella volt)
Egy novella hosszabb, több idő értelmezni, átolvasni, feldolgozni a témát. 2 verset rövidebb idő értelmezni.
Novellaelemzésnél gyakori hiba, hogy valaki a novella tartalmát írja le, csak a saját szavaival, erre pedig ugye nem jár pont.
Az összehasonlító elemzésnél a szószám bővül az olyan szerkezetekkel is,amikkel összekapcsoljátok a 2 verset, pl: ezzel szemben xy versében.. és hasonlók. Könnyebb szerintem 2 versről írni, mint egyről. Bármennyire is nincs valakinek érzéke az elemzéshez, de a nagyon kirívó ellentétek első olvasásra is kitűnnek: például az egyik vers nagyon komor, szomorú hangulatú, a másik pedig vidámabb. Költői képeket lehet keresni, hangulatukat, megszólalásokat jellemezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!