Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Műértelmező szövegalkotás:...

Műértelmező szövegalkotás: egy mű értelmezése vagy összehasonlító értelmezés?

Figyelt kérdés
Kinek melyik a könnyebb és miért?

2021. ápr. 27. 14:29
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez nagyon szövegfüggő, amelyik szöveget/szövegeket könnyebbnek találom, értelmezhetőbbnek azt választanám.
2021. ápr. 27. 14:40
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A közép érettségin az összehasonlítás általában vers, az önálló műelemzés pedig novella szokott lenni.

Szerintem egy novellát könnyebb értelmezni a megadott szempontok szerint, mint verset elemezni. Nekem legalábbis mindig könnyebb valamilyen történetet és a tanulságát megértenem, mint a versbeli kicsit elvontabb képeket. Tavaly érettségiztem, és úgy emlékszem nálunk az emberek nagy többsége a novellát választotta.

2021. ápr. 27. 14:48
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Összehasonlító elemezni nem könnyű, főleg, hogy a verseket sokszor félre lehet érteni.

Szerintem mindenképpen jobban jársz majd a novellaelemzéssel!

2021. ápr. 27. 15:02
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Én az előzőekkel ellentétben az összehasonlító verselemzés mellé teszem a voksomat. (Azt megjegyezném, hogy a novella nem 100%, lehet 1 vers is, bár az előző években valóban inkább novella volt)

Egy novella hosszabb, több idő értelmezni, átolvasni, feldolgozni a témát. 2 verset rövidebb idő értelmezni.

Novellaelemzésnél gyakori hiba, hogy valaki a novella tartalmát írja le, csak a saját szavaival, erre pedig ugye nem jár pont.

Az összehasonlító elemzésnél a szószám bővül az olyan szerkezetekkel is,amikkel összekapcsoljátok a 2 verset, pl: ezzel szemben xy versében.. és hasonlók. Könnyebb szerintem 2 versről írni, mint egyről. Bármennyire is nincs valakinek érzéke az elemzéshez, de a nagyon kirívó ellentétek első olvasásra is kitűnnek: például az egyik vers nagyon komor, szomorú hangulatú, a másik pedig vidámabb. Költői képeket lehet keresni, hangulatukat, megszólalásokat jellemezni.

2021. ápr. 27. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!