Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Töri érettségi esszére érdemes...

Töri érettségi esszére érdemes így tanulni?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy az 1849 előtti magyar törire egy jobban megtanulom, mert általában királyok vagy demográfia szokott lenni. És a 1849 utániből pedig az egyetemest tanulom meg, mert sokszor vagy 1.-2. világháború vagy kommunizmus, esetleg a náci Németország lehet. Szerintem a 49 utáni magyar töri kicsit húzósabb. Az a bajom a 49 előtti egyetemessel, hogy sok téma van, ami kevésbé tetszik. A görögökről vagy az egyházról nem biztos, hogy meg tudnám jóra írni.

Szerintetek jó ötlet?

2021. ápr. 24. 15:14
 1/3 anonim ***** válasza:
79%

Nem feltétlenül tartom jó ötletnek, amikor én érettségiztem pont a rövid esszé ókori görög hitvilág, hosszú esszé pedig dualizmuskori Magyarország gazdasága és azt hiszem a tatárjárás volt (2017, én a dualizmust választottam).

"általában királyok vagy demográfia szokott lenni"

Nem járhatlan út amit mondasz, csak kiszámíthatatlan, mi van ha pont olyan év van most, ami nem egyezik a "szokott lenni"-vel? Aztán 30 pont múlik rajta, ami nem kevés.

2021. ápr. 24. 15:38
 2/3 A kérdező kommentje:

Visszanéztem 2016-ig az őszig és a tavaszi érettségiket is egyaránt. 49 előtti témák kb az összes magyar király volt, kivétel egy, az pontosan a 18. századi magyar demográfia. 49 utáni témák között többször volt Sztálin és a háború előzményei vagy következményei.

De igen, bármi újat húzhatnak idén, de remélem nem fognak miknet fél év szerencsétlenkedés után meg jobban meghurcolni.

2021. ápr. 24. 22:08
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ez jó taktika, mindig lehet úgy választani, hogy a hosszú magyar esszé 1849 előtti legyen, a rövid egyetemes pedig 1849 utáni.

Ha emeltre készülsz, akkor viszont bekavarhat a komplex esszé, ami ugye bármi lehet (összehasonlító vagy korszakokon átívelő).

2021. ápr. 26. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!