Érettségizők, hogy álltok a mostani érettségihez? Milyennek vélitek a mostani helyzet alapján?
Nekünk irodalom, nyelvtan órákból ősztől minden meg van tartva. Haladunk ahogy tudunk, de le vagyunk maradva, januárban kezdtük a 12.-es könyvet irodalomból. Néha van 1-1 beadandó, meg memoriterek, esetleg órai munkára kapunk jegyet. Nyelvtannál az irodalom feladatok nyelvi jegye a jegy. Töriből az órák napjain kapunk rengeteg anyagot. Itt már nem vesszük az összes anyagot, csak a közepet, az emeltes anyag nem férne bele. Itt dolgozatok csak a konzultációs órán vannak, az eddigi anyagokból bent pótoljuk a TZ-ket. Német az első idegen nyelvem, amíg nem volt konzultációs óra a 4-ből jó esetben 3 meg volt tartva. Itt nincsenek dogák, néha volt ősszel 1-2 szódoga (írj le 20 szót fejből és javítsd ki, majd küldd be...). Az írásbelire készülünk, de nagyon lassan megy. Felelünk a tételekből, már csukott szemmel, hogy ne csalhassunk. Angol a második nyelvem, itt a heti 3-ból 2 volt a haladós társaságnak (vagyis nekem is), de itt is bezavart a konzultációs óra és nem érettségizek belőle csak heti 1 lett. 1x volt TZ, közben tanárváltás is, azóta nincsenek jegyeink. Haladunk, de én semmit sem tudok és nem is magyaráz a tanár, mert mindenki tudja a külön tanárja miatt... Matekból nagyon el vagyunk maradva, kb semmit sem tudunk. Hetente 1-2 videót kapunk, aminek semmi értelme sincsen. Itt időnként vannak TZ-k, de nem sikerülnek túl jól. Biosz fakton vagyok, néha van meet-es óra, amúgy tengernyi anyagot és tesztet kapunk. A tesztkérdésekből kapunk válogatást és az a dolgozat. Filozófiából meg a művészeti tárgyból szoktunk néha kapni. Hittan/etika nincsen szinte, (osztályfőnöki se,) se meet, se anyag... A tesi tanár elemében van, ő mindig lovagol az edzésnaplón és küld mindig köredzést...
Hát a konzultációs órák katasztrófák, a csoportbontással gondok vannak, nem tudjuk, hogy mikor ki megy. Hol karantén, hol szünet, mikor mi zavar bele a rendszerbe (az amúgy is szar rendszerbe) és csinálnak belőle egy még logikátlanabb és igazságtalanabb beosztást. Ha bejutunk, akkor a magyar, töri és német tanár nagyon rendes, átbeszélünk mindent és gyakorlunk/ismétlünk... Bioszokon is az anyagot elmagyarázza a tanár, de itt is lettek bent dogák, mint töriből (érettségi feladatok leginkább).
A vezetőség nem kommunikál senkivel, nagy a bizonytalanság. Szalagtűzésünk kb 1 hónapja volt, már a ballagási meghívókon dolgoznak és a ballagást tervezik (de hogy minek?). A suli szarul csinálja a dolgait, teljesen magunkra vagyunk hagyva, mert az ofő sem túl kompetens. A másik osztályoktól tudjuk mindig az új infókat, tőlük meg a tanáraink. Én belefáradtam már ebbe az egészbe, mindig csak a hiszti, vita és a stressz van. Rajtunk csattan a vezetőség és a tanáraink ellentéte is.
Az érettségitől félek, nem érzem magam késznek. Nem állunk úgy és ez így ebben a formában sajnos kevés, hiába igyekeznek a tanárok közül többen. Én nem vagyok érettségi ellenes, de azért a digitális oktatás (+a konzultációs órák) nem olyan hatékonyak, mint a rendes jelenléti oktatás, ez szerintem kevés lesz hozzá. Tudom, nekünk is otthon hozzá kell tennünk és magunktól tanulni. De ez nem túl egyszerű, mert ígyis egész nap kijelző előtt ülök és kizárt állandóan ennyit koncentrálni... Annak örülnék, ha kevésbé lenne hangsúlyos a digitális oktatás anyaga. Szóbelinek nem tudom, hogy örülnék-e. Bioszból az emelet miatt könnyebb lenne, ha nem lenne. De a többinél lehet számítana a javítás lehetősége. Ezt én fakultatívnak tenném, sokan vannak, akik nem is akarnak továbbtanulni... Azt nem értem, hogy tavaly sokkal jobb volt a helyzet, akkor végülis nem volt szóbeli, most sokkal rosszabb a helyzet és mégis akarnak és tervezik. Most sokkal súlyosabb a helyzet. Egy orvossal is beszélgettem, ő beoltatná a tanárokat is, illetve szerinte még az elkövetkezendő 3 hét nagyon durva lesz és ő csak pünkösd környékére mondaná a nyitást. De ő a szóbelit nem gondolná, hogy lenne.
Ami még engem érint, hogy egy folytonos hiányérzetem van. Nem olyan ez az év, mint amilyennek régen elképzeltem. Kb mintha tavaly ilyenkor lezárult volna a középiskola nekünk is. Nem volt sem osztálykirándulás, se normális szalagtűzés szülők előtt, a keringőt el sem kezdtük tanulni. Szerenád ki tudja, hogy lesz-e. A bolondballagás tuti elmarad és a ballagásra sem vennék mérget, hogy lesz. Tervek vannak, de ez sajnos már rég nem olyan. Nem lesz meg az a lezárás, amivel el tudnám engedni a középiskolát és nem volt meg az év a maga nehézségeivel örömteli pillanataival.
Amin viszont mindig felháborodok, azok Kásler kijelentései. Mindig hasonlítgatja a tavaszi és az őszi érettségiket, hogy nem lettek rosszabbak, mint az előtte lévők. De azért az őszinél jártunk suliba és nem voltunk olyan régóta otthon, mint ahogy a tavalyiak sem tavasszal. Ez nekik már az ismétlés ideje volt, ha minden jól haladt. Vagy hogy minden diáknak megfelelő internet áll rendelkezésére... Papíralapon biztos, de a valóságban nagyon nem így van. Megyeszékhely belvárosában lakom, konkrétan akad és fagy a meet meg a discord, vagy be sem tölti a classroom-ot és az e-maileket... Mindig bejelentették a középiskolásoknak is, hogy na majd visszamegyünk. Az elején még voltam olyan naív, hogy elhittem. Azóta már nem dőlök be és ne legyen igazam, de csak érettséginél dog újra együtt lenni az osztály.
Na így hirtelen ennyit, remélem elég átfogó voltam és a panaszkodásom kielégíti a kíváncsiságod.
Én alapjáraton magamtól készülök töriböl október óta, vettem egy érettségis könyvet csinalok néha feladatlapokat
magyarból tartja az órákat a tanár attól sem félek annyira szerintem az jól fog sikerülni mivel alapjáraton is humán beállítottságú vagyok, tudok novellát elemezni is
Turizmusból a tanárok feleltetnek online és tételkidolgozás van attól sem félek annyira.
Angolból én emeltezek és szeptember óta heti 2 óra magántanár online, a tanárunk nem tart faktot és nincs angolom mivel előrehozottan érettségiztem októberben ami nagyon jó lett 92% így az kicsit megnyugtatott, látszott azon is hogy próbáltak könnyíteni
Az egyetlen ami a legnagyobb probléma számomra az a matek. Nem voltam alapból sem egy nagy ész matekból így meg hogy még óra sincsen csak nesze neked feladat oldd meg kb ilyen leszarom formátumú az egész. Attól nagyon félek örülök ha megvan 2es csak legyen meg és viszlát.. Nem lehet matekot online megérteni én mindig kérdeznék de egyszerűen így átláthatatlan könyvböl..
Tehát a helyzet nem a legfényesebb és a matektól rettegek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!