Kutatókhoz, egyetemi oktatókhoz szólnék főleg: ez plágiumnak számít?
Azért írtam, hogy kutatók és egyetemi oktatók válaszát várnám főleg, mert talán ők értenek legjobban a publikáláshoz, plágiumhoz.
Felfigyeltem valamire és kíváncsi vagyok, hogy azok a dolgok a plágium kategóriába tartoznak-e.
Ismerek valakit, aki egy tanulmányt két folyóiratban publikált, de teljesen ugyanaz a szövege a 2 tanulmánynak. Nyilván egyik helyen sincs leírva, hogy szerepel egy másik folyóiratban is. Ha valaki egy tanulmányt 2 helyen publikál, akkor az önplágium?
Ugyanez a személy olyat is csinált, hogy egy konferenciakötetben megjelent tanulmányának egy részét kivágta és megjelentette egy folyóiratban. Ugyanúgy van megfogalmazva, ugyanaz a téma és bár nem az egész tanulmány szerepel két helyen, de mégiscsak egyezik. Tény, hogy az egyik a másiknak csak a felét teszi ki, mert annyit vágott ki belőle és beletette az előző összegzését, de akkor is.
Elvileg szabad ilyet csinálni? Ha megnézzük, ez a négy publikáció valójában csak kettőt ér.
Doktorandusz az illető. Én onnan tudom ezeket, hogy részben hasonló témák és területek érdekelnek, részben ugyanazokban a folyóiratokban publikáltunk, így félig véletlenül vettem észre ezeket és feltűnt, hogy "ez a cím mintha ismerős lenne" és meg is találtam, hogy ugyanezekkel a címekkel már publikálta valahol. Másrészt, igazából valamilyen szinten érdekelt az illető munkássága, azt talán túlzás lenne állítani, hogy a példaképem volt, de motiváló volt számomra, hogy mennyi publikációval, konferenciaelőadással, más eredménnyel rendelkezett.
A dolgok, amikről a kérdésben írtam, plágiumnak számítanak?
Nem az a baj, hogy saját magától idéz valaki, hanem az, hogy idézet nélkül elsüti ugyanazt az eredményt máshol. A kettő dolog nem ekvivalens. A kérdező is az utóbbi jelenségre utalt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!