Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Jogász szak levelezőn munka...

Jogász szak levelezőn munka mellett mennyire nehéz?

Figyelt kérdés
Néztem a tantervet és már első félévben is elég sok "magolós" tárgy van, mint római jog, filozófia, politikai alapismeretek stb. Ezek önmagukban is nehezen emészthetőek, így együtt meg nem tudom. Munka mellett, ha napi szinten 1-2 órát foglalkotik vele valaki folyamatosan, akkor tartható a tempó?
2021. jan. 5. 06:55
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Ja plusz magyar alkotmánytörténet, egyetemes alkotmánytörténet.
2021. jan. 5. 06:56
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem igény, de elég sok mindentől függ.

Van e család, napi hány órát dolgozol, melyik suli stb.

2021. jan. 5. 07:15
 3/11 A kérdező kommentje:
28 éves vagyok, még nincs gyerek, ilyesmi. Napi 8 órás munka, és Miskolcon is gondolkozok meg Debrecen.
2021. jan. 5. 07:53
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sok múlik azon, hogy a verbális memóriád mennyire jó, s hogy a munkahelyed mennyire rugalmas munkavégzést tesz lehetővé. Nekem két közeli ismerősöm is járt levelező jogász szakra, tőlük tudok a helyzetről. Sok a magolós tárgy, nemcsak az elején, ahogy írod, hanem a képzés második felében is. Sőt: harmadévtől durvulnak el igazán a dolgok. A többség nem is tudja elvégezni 5 év alatt, inkább 6-7 év a szokásos, mármint annak, aki nem adja fel, mert jó néhányan bedobják a törülközőt, még negyedévesek is. A vizsgaidőszakok mindenkit próbára tesznek, még a nappalisokat is, kivéve persze azokat, akiknek szivacs agyuk van és minden tökéletesen megmarad bennük, amit olvasnak. A vizsgák egy részén nagyon magas a bukások aránya. Ha a vizsgaidőszakban is csak napi 1-2 órád lesz tanulásra, ahogy írod, a feladat a lehetetlen határát súrolja. Próbálj olyan munkahelyet keresni, ahol meg lehet oldani azt, hogy ne kelljen mindig teljes munkaidőben dolgozod. Másképp nagyon nehezen fog menni. Sok sikert!
2021. jan. 5. 08:10
 5/11 A kérdező kommentje:
Igazából hozzátartozik a történethez, hogy jelenleg igazságügyi igazgatásin tanulok, valamennyi jog itt is van. Csak hosszútávon próbálok gondolkodni, hogy hogy kellene ezután. Azért nem említettem, mert bár néhány tárgyat talán el is tudnék fogadtatni, szerintem nem releváns, max annyi, hogy van egy kis előismeretem. A napi 1-2 óra szorgalmi időszakra értendő, vizsgaidőszakban akár 3-4 óra is, meg szabit kiveszek amennyit tudok, és hétvégente meg 8-9 óra is napi szinten közvetlen vizsgák előtt. Igazából állapotfüggő. Ha kipihentebb vagyok, meg jobb a kedvem, akkor ilyen 40-50 oldalt egy délután alatt átfutok úgy, hogy meg is marad a lényeg, de ha bal lábbal kelek, vagy fáradtabb vagyok,akkor akár 10 oldal is meg tud akasztani,mindenesetre az időbeosztásomon van mit csiszolni még, de nem panaszkodok. Csak félek, hogy nem bírnám mégse, lehet inkább a két éves kriminológiát kellene elvégezni, ennek az a mesterszakja, csak az meg nem tudom mennyire piacképes. Bár kezdem azt látni, hogy jogászvégzettséggel is vagy alig van pl. professionon jó állás,vagy irreális elvárások vannak.
2021. jan. 5. 09:52
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan ezen tipródom én is. 27 éves vagyok, Budapesten élek, itt is mennék szívem szerint valamelyik egyetem levelező jogász szakára. Teljes munkaidőben dolgozom, túlóráznom mostanában nem kell (vagy csak keveset és ritkán), közel lakom a munkahelyemhez, és két egyetemhez is (ELTE, Pázmány), tehát elvileg tudok hazasietni és tanulni. A kitartás egy másik kérdés, de a feltételek egyelőre megvannak ahhoz, hogy hétköznaponként este 7-től ezzel tudjak foglalkozni (pénteken hamarabb is, hétvégén pedig a nap javarészében). Feleségem van, gyerek még nincs (a közeljövőben azonban szeretnénk). Ez ugyan arra ösztönöz, hogy kezdjek bele még most, de van folyamatban még egy okleveles könyvvizsgáló tanfolyam is, aminek kb. a felénél járok. Ez még másfél év, ha minden simán megy, a tanfolyam már nemigen venne el időt a jogi egyetemtől (legfeljebb az első félévben, ha ősszel beiratkoznék), vizsgára viszont kell még készülni és nem könnyű. A dilemma az, hogy már ezt is úgy kezdtem, hogy még most kell csinálni, mert utána a család miatt nehezebb lesz. Időközben azonban azt érzem egyre erősebben, hogy még nagyobb affinitásom lenne a jogász szakmához, viszonylag könnyen tanultam a Ptk.-t és a versenyjogot is (ilyen vizsgáim voltak korábban, persze nyilván nem összevethetőek azzal a szinttel, ahogy a jogász szakon kell tanulni), a munkámban is legalább annyira tudnám hasznosítani, mint a közgazdász ismereteket. Logikus lehet legalább addig várni, hogy a szak és a tanfolyam már ne ütközzön, később viszont család is várható, így teljesen biztosan nem tudom felszabadítani az időmet és kizárólag a joggal foglalkozni. Ha viszont így is meg lehet csinálni, akkor minél előbb kellene, mert már most is azt érzem, hogy "késésben vagyok". Szóval nem könnyű döntés. Ha valaki tud néhány okos gondolatot írni, én is szívesen olvasom.
2021. jan. 5. 10:16
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
#6: A családalapítás a gyakorlatban leginkább azzal okozhat nehézséget, hogy az éjszakákat nem tudod rendesen végigaludni, ha időnként felsír a gyermek. Márpedig a vizsgaidőszak a jogászképzésben sok stresszel jár, s ha ez kialvatlansággal is párosul, az szinte garantáltan idegronccsá fog tenni. Csak és kizárólag akkor vállalj levelezős jogászképzés és munka mellett gyermeket is, ha egyrészt olyan lakhatási körülményeid vannak, amelyekben teljesen el tudsz szeparálódni, nem fog felébreszteni a gyereksírás; másrészt a feleséged egészen biztosan fel tudja vállalni, hogy a gyerekvállalás miatt megnövekedett illetve megnehezült háztartási feladatokból gyakorlatilag egyáltalán nem veszed ki a részed, neki kell mindent csinálni. Ha ez a két feltétel egyszerre nem teljesül, akkor a jogászképzésre rámehet a lelki egészséged és akár még a házasságod is. Én a helyedben nem próbálkoznék a könyvvizsgálói tanfolyammal való fél éves átfedéssel sem, hanem előbb befejezném a könyvvizsgálóit, s ha az megvan, akkor iratkoznék csak be a jogászképzésre (könyvvizsgálóként szabadúszó lehetsz, ami némi rugalmasságot biztosít), s csak a jogászképzés befejeztével alapítanék családot. (Ahogy írtam, a jogászképzés a végére nehezedő jellegű.) Még 35 évesen sem késő gyerekeket vállalni. Még egyszer mondom: még akinek nincs családja, annak is kőkemény kihívás munka mellett végigcsinálni a jogászképzést. Ne vállald túl magad, nem éri meg!
2021. jan. 6. 11:08
 8/11 A kérdező kommentje:
Én amúgy éjszaka nem is tanulok sose. Bár lehet azért, mert a jelenlegi szakom eddig könnyű volt, de ugye nekem gyerek nincs, vizsgaidőszakban itthon megbeszélem a többiekkel, hogy most a házimunka stb. kicsit hanyagolós, mert tanulnom kell. Ez a gyakorlatban úgy néz ki kb. vizsgaidőszak előtt egy hónappal, hogy hazamegyek 4-kor, vacsorázok, aztán olyan 5-6-tól elkezdek tanulni 8-ig, majd fürdés és az ágyban még 10-ig szoktam. A hétvége meg reggeltől estig kisebb szünetekkel, de ez csak vizsgaidőszakban. Speciel idén letudtam hamar a vizsgákat, valaki még csinálja, szóval nem tartom magam egy butának, csak igazából itt nincs is olyan mélységű anyag, mint jogászon, plusz ott nagyon sok hosszas tanulós tárgy van, akár 2-3 féléves is, mint pl. asszem alkotmányjog, római jog. Akkor filozófia, közpolitika 1-2, közgazdaságtan 1-2, ezek nálunk csak egy félévesek igazságügyi igazgatásin, tehát vagy nem tudom beszámíttatni majd, vagy csak az egyiket. Alkotmánytörténet helyett bekünk modern állam alapjai vannak, ami szerintem nem fedi hiába alkotmányfejlődést tanulunk azon is. Szóval én nem is tudom ki az aki ezeket egy félév alatt 8-9 nagyon húzós tanulós elméleti tárgyat meg tud tanulni. Bár valaki meg lenézi a jogász szakot, hogy mindenki elvègzi, mert csak magolni kell, meg memorizálni, max nem 5, hanem 6-7 év alatt fogja. Nem is tudom, hogy ér-e annyit, hogy feláldozzam miatta a magánéletem, vagy inkább végezzek egy másik alapszakot, esetleg egy erre épülő mesterképzést. Az az igazság, hogy jogász végzettséggel se nagyon láttam jó álláshirdetéseket, mindenütt irreális elvárások vannak, ilyen meg olyan tapasztalat stb.
2021. jan. 6. 12:11
 9/11 anonim ***** válasza:
41%
#8: Annyira sok egyetemen folyik már jogászképzés az országban, hogy egyértelműen túl sok van már az évente frissen végzett jogászokból. Ezért akinek nincs jó ismerőse mondjuk egy jól menő cégnél, hogy bejuttassa magas fizetésű jogtanácsosnak, sem pedig ügyvéd barátja, aki felvegye maga mellé gyakornoknak, sem pedig politikai kapcsolatai nincsenek, hogy mondjuk egy minisztériumba bekerülhessen, az kénytelen megelégedni kevésbé pozitív perspektívát nyújtó állásajánlatokkal, mint amilyenek például a közhivatalnoki állások, ahol közepes fizetésért aktatologató lehet egy állami hivatalban (pl. NAV, pénzügyőrség, földhivatalok) egy íróasztal mellett. Ha lelkiismeretesen és hibamentesen dolgozik, 10-20 év múltán előléptetik osztályvezetőnek, ezzel átülhet egy másik íróasztalhoz két ajtóval arrébb egy kicsit magasabb fizetésért, s ott fog megöregedni az akták és ügyek végeláthatatlan tengerében. Én ismerek olyan egyedülálló jogászt, aki úgy 15 éve végzett, és még mindig egy lakótelepi panellakásban lakik, mert többre nem futja a hivatali fizetéséből, pedig szakvizsgázott és egy szakjogász képzést is megcsinált. Más, jobban fizető területre pedig nem tud átmenni protekció nélkül.
2021. jan. 6. 15:09
 10/11 A kérdező kommentje:
Pedig bennem az volt, hogy a jogász az egy kulcs a jó élethez, egy joker lap, amit bárhol kicsaphatok, de kezdem én is azt látni, hogy ezzel bizzos állás max egy önkormányzatnál ügyintézőnek olyan nettó 200-250 ezer Ft közt a bértábla alapján. Pedig amúgy érdekelne, meg ezen a területen tanulok, csak ìgy, hogy nincs túl biztos jövőképe, nagyon elgondolkodtam, hogy ér-e ennyi áldozatot.
2021. jan. 6. 16:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!