Milyen faktot válasszak?
10.-es vagyok és év végéig faktot kellene választanom. Biológia-kémia tagozatra járok egy jónak számító gimnáziumba. Azért jelentkeztem ide, mert orvos szeretnék/ szerettem volna lenni (a patológiai és az igazságügyi orvostan érdekel leginkább). Mindig is szerettem a kémiát és a biológiát, de a matekot és a történelmet is szeretem. Szeretek olvasni és érdekelnek a régi korok, innen jött az ötlet, hogy akár régész is lehetnék (kiskoromban nagyon érdekelt ez a hivatás). Ezek mellett még érdekel a világegyetem meg minden ami ezzel kapcsolatos, ezért megfordult a fejemben, hogy akár ezzel kapcsolatos munkám is lehetne a jövőben. Az lenne a kérdésem, hogy maradjak a biológia-kémiánál és még mellé felvenném a matekot (orvosi egyetem), felvegyem a történelmet (ebből emeltezzek) és még mellé egy másik tantárgyat (régészet) vagy olyan faktokat vegyek fel ami ahhoz kell hogy aztán a világegyetemmel foglalkozzak? Az utóbbinak még nem néztem annyira utána, hogy melyik egyetem és milyen fakt.
Kicsit összezavarodtam és nem tudom mit csináljak.
Kicsit összevissza lett, köszönöm, ha elolvastad! :)
Szép hivatás a régész, csak kb nem tudsz megélni belőle, így én ezt hanyagolnám.
A "világegyetemes szakhoz" matek és fizika kellene, utóbbi nagyon. Azzal hogy állsz?
Ez esetben van remény. :) Alapvetően többféle lehetőséged van a kutatással kapcsolatban, mert több szemszögből is meg lehet közelíteni. Például, ha maga a csillagászat érdekel, akkor például az ELTÉ-n a fizikus BSc egyik választható szakiránya a csillagászat, majd mesterképzésen szintén ugyanez. Viszont, ha inkább atomi, magfizikai szintről közelítenéd meg, akkor BME-n van lehetőséged energetikai mérnök alapképzésen az atomenergetika specializációt választani.
További ötletekért rákereshetsz a CERN-ben dolgozókra, majd az adott személynek utánanézve megtalálhatod, ők milyen alapképzést végeztek.
Az orvosiban sajnos nem tudok segíteni.
Ha orvosira szeretnél jelentkezni akkor mérd fel azt is, hogy mivel "általános orvosi" egyetem, így minden szakirányába betekintést nyersz. Ez mindenkinek nagyon izgalmas lehet, aki hivatásaként tekint a szakmára, érdekli az emberi test és fontos számára a gyógyítás más emberek segítése. Ahhoz hogy a végén pl.: patológus lehess el kell végezned a 6 évet, ami sok gyakorlatból áll, de itt inkább az elméleti részt sajátítod el. Utána tudsz csak abban a szakirányban elhelyezkedni rezidensként, amiben szeretnél.
Szerintem jó döntés, ha a biosz kémia fakt mellé felveszed a matekot is mert a kémiai számításoknál jól jön nagyon az erős matektudás.
A régészetet én sem ajánlom egy ismerősöm elvégezte, szerette, de nem tudott benne elhelyezkedni.
Ha bizonytalan vagy nagyon ajánlom a nyílt napokat, ott rengeteg infót kapsz és egyszerűbb lesz a döntés. (pl.: a PTE ÁOK most tartott nemrég online nyílt napot, ami ha jól tudom még visszanézhető a facebook oldalukon. Volt egy olyan előadás is, ahol bemutatták hogyan állapítható meg, hogy egy késen van vér vagy sem)
Én egyértelműen az orvosit választanám, és akkor ráfeküdnék a biológia-kémia vonalra.
Jó olvasni, hogy vannak manapság ilyen tudatos fiatalok, sok sikert kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!