Egyetemen, még tanulják az alap tantárgyakat? (Magyarnyelv, töri, matek,idegen nyelv)
Mindig azt hallom ezzel kapcsolatban, hogy egyetemen már azt tanulod amit szeretnél. De akkor mi olyan nehéz?
Mármint égy grafikai egyetemre jelentkeznék, és ha csak azzal kellene foglalkoznom nem érdekelne semmi más.😄
Ezt hallottam én is.
Azóta nem volt olyan egyetemi tárgyam amit szeretnék. Van egy csomó töltelék tárgyam, amit a tanárok is így neveznek, mert a szakhoz igazából nem fontossk, de valamiért tanítani kell és úgy kérik számon mintha az életem múlna rajta.
Nem beszéltem még olyan egyetemistával, aki azt mondta volna, hogy ő ezért jelentkezett egyetemre és azt tanulja amit szeret. Én is olyan szakra jelentkeztem amit szeretek és ezzel is szeretnék foglalkozni, van hozzá alapképom is, sokat tudok a dologról. De ugye szerettem volna diplomát és bővíteni a tudásom, de eddig új dolgot nem tanultam ott arról amit szeretek, csak jobban látom a hibás oktatási rendszert.
Azért ez nem teljesen így van, hogy csak és kizárólag azt tanulod, amit szeretsz.
Pl. mérnöki szakokon szokott lenni valamilyen jog, közgazdaságtan, marketing,tesi stb. De ez minden szakra igaz.
De...
Ez tipikusan a bullshit része.
A valóság az egyetemeknél az, hogy amiért jelentkezel az egyetemre azt max ilyen 15-20 %-ban tanulod. A többibe direkt ilyen töltelék szar tárgyakat kell tanulni, amit utálsz. Ez pedig akkor a legjobb amikor van 1 féléves tárgyad a 7 félév alatt és ezen a tárgyon át kell menni, de úgy, hogy mindent belepakolnak egy kicsit, hogy véletlenül se legyen értelme, de mennyiségre legalább sok legyen.
Rohadt elszomorító ez az oktatási rendszer. Amellett, hogy tanulj meg tárgyanként 200-300 oldalakat amellett ezeknek a nagy része olyan, hogy nem is érdekel és használni se fogod, lásd mérnökként a gazdaságis tárgyak jelentős többsége, vagy épp a jog.
Vannak idősebb tanárok, akik panaszkodnak, hogy az ő tárgyuk nem kap elég figyelmet, szemben más tárggyal, ami közel se lenne fontos. Ebben pedig nagy igazság van.
Viszont a másik része, hogy sokszor irreális dolgokat tanítanak, amit a gyakorlatban nem fogsz látni, másrészt pedig ami a gyakorlatban látható, arról pedig nem esik szó.
Elnézésztx, igen azt tudom most is van olyan tárgyaim grafikus szakgimibe, amiket nem szeretek de az még bele fér, ha nem kell 'fölösleges' tárgyakat tanuljak.
És # 1 azért írtam, azt meg annak több ága van, ugye és még nem dóntöttem el melyiket választom.
Egy kicsit mindenkinek igaza van.
30%-ban olyasmiket fogsz tanulni, amiket most elképzelsz, hogy szeretnél, de olyan mélységben, amit most még nem tudsz elképzelni. Az érettségi anyag ehhez képest egy röhej. Hetente leadnak egy középiskolás évnyi anyagot.
30%-ban olyasmit fogsz tanulni, amit most még el se tudsz képzelni, hogy ilyen egyáltalán létezik. Ehhez nem kell kommentárt fűzni, mert most még el se tudod képzelni.
40%-ban fogsz olyan tárgyakat tanulni, amik egyáltalán nem érdekelnek, csak át kell rágnod magadat rajtuk, mert kell a papír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!