Hogyan lehet bejutni orvosira?
Még 2 évem van az érettségihez... szóval ha jól tudom az idei év még nem számit de a jövő évi jegyek már igen.
Szóval a kérdés: mennyire kell ráfeküdnem a követelt tantárgyakra?
A biológia és kémia nyilvánvaló, de a többi tárgyamnak hányasnak kéne lennie?
És ha pl. Az egyik 3-as de a többi jó akkor még van esély?
Tudom a válasz az is lehetne, hogy "legyél 5-ös mindenből", de kiváncsi vagyok olyan "történetekre" ahol valaki nem volt teljesen zseni 500 felvételi ponttal de sikerült bejutnia..
A legnagyobb baj velem az, hogy ami nem érdekel azt sokkal nehezebben tanulom meg.
szia
én ugyan elég rég, 2008-ban érettségiztem, most nyilván másképp van
akkor kicsit más pontrendszer volt ... 134 pont volt a max, ha jól emlékszem
és igen, az utolsó 2 év súlyozott tárgyai és az érettségi tárgyak voltak beleszámítva, ill. a nyelvvizsgák (2 nyelvvizsga kellett, hogy maxról indulhassak, a legjobb az volt, ha az egyik felsőfokú)
emelt szintet tettem bioszból, így az jobban számított arányában a többinél
úh igen, minden benne volt, érdemes az érettségi tárgyakra ráfeküdni
amúgy nem vagyok egy zseni, fizika volt a másik felvételi tárgyam, aminek az írásbelijét eléggé elcsesztem, de a szóbelire 100%-ot adtak
úh simán bejutottam
Én is hasonlóan jártam, bár még nem kerültem be, mert még hátra van a biosz szintemelőm májusban.
A lényeg, hogy ha ráfekszel a biosz kémiára és mindkettőből jóval túlteljesítesz 85% fölé, akkor teljesen mindegy milyenek lesznek a jegyeid a többiből (azért menjél át lehetőleg 3/4-sel belőlük), mert duplázni fogja a rendszer a 2 term.tud. tárgyadat. Így pl ha mindkettőből minimum 85-85% lesz, ezt összeadod; az 170, ehhez hozzáadsz 100-at (mert mindkét emelt tárgyad +50 pontot von maga után); ez így 270 és ezt megduplázod (mivel a többi tárgyad tegyük fel rossz lett, ahogy azt te is "várod" és a rendszer megduplázza); és ez így 440. Ami vagy elég lesz 2022-ben vagy nem, orvositól függ.
Azért tudok erről ennyit, mert én ezt csinálom most, de nem ajánlom, ha mondjuk a többi tárgyból 5-re le tudnál érettségizni.
Valamit valamiért: ha a fenti módszeremet választanád, akkor nagyon rá kell feküdnöd a kémia bioszra (mondom, legalább 85-öt, de többet el kell majd érned), de a többit sem szabad bukásig hanyagolni.
Ha pedig azt választod, hogy a többi tárgyad is NAGYON jó legyen majd, akkor mindenből jól kell teljesítened, de az kicsit megerőltető lesz, ha nem érdeklenek, viszont cserébe a biosz kémiát elég minimum 65% fölé teljesítened.
3-as
igen, azóta már megvan az első szakvizsga
de kell egy második is ...
szóval a tanulásnak soha nincs vége, ha valaki orvos lesz
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat.
Ezt a duplázás dolgot nem teljesen értem, hogy hogy működik pontosan..
Ha nagyon jó a biosz és kémia akkor nem is nézik a többi tárgyat?
Pontosan, de felvin a pontszámításnál is kiírja szövegesen (most is meg lehet nézni), hogy kiírja minden esetben, hogy érné meg jobban neked MAJD.
Csak ilyenkor nem számít már bele se OKTV eredmény, se nyelvvizsga +25 pontja (viszont jó ha megvan, később jól jön). Ezért mondtam, hogy valamit valamiért, egyikkel nyersz és veszítesz is ugyanúgy, de nem nagy ár a veszteség része (már akinek)
Nyelvvizsga és OKTV egyébként sem számít, mert a 2 emelt kimaxolja a 100 többletpontot.
Egyébként először kell megduplázni az érettségi pontokat, aztán hozzáadni a többletpontokat. Tehát a példában 85+85 az 170, annak a kétszerese 340, plusz 100 az 440 pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!