Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan mentethetném fel magam...

Hogyan mentethetném fel magam 18 év felett a számításokból?

Figyelt kérdés

Esti gimnáziumba járok, de nagyon megviselnek a számítások. Hiába döntöm el, hogy nem adom fel, de egyszerűen nem megy. Nem arról van szó, hogy problémáim vannak a számításokkal, hanem azzal, hogy semmit nem értek belőlük. A mostani beadandómat is mások számolták ki helyettem, mert hozzá sem tudtam volna kezdeni. A legegyszerűbb számításokat sem értem. Legutóbb online órán azon gondolkodtam, hogy melyik a derékszögű háromszögnél a befogó és az átfogó, mert nem tudom megjegyzni.

Lelkileg nagyon megvisel az egész, most is kicsit könnyes a szemem. Szeretnék ettől az egésztől megszabadulni. Hol kérhetnék kegyelmet, hogy ne kelljen ezt tanulnom?

Le akarok érettségizni, és Anglisztikát akarok majd tanulni.

2020. nov. 19. 13:45
 1/6 anonim ***** válasza:
85%

Felmenteni nem tudod magad, ha nincs nyomós ok rá. Az, hogy nem érted, nem számít annak. Gondolom az a baj, hogy az alapok nincsenek meg, le vagy maradva és emaitt nem megy. Az elejétől kéne elkezdeni átnézni és sokat gyakorolni, ha van rá lehetőség akkor segítséggel akár.

Tudom milyen ez, régebben többször is vállaltam matekkorrepetálást és volt olyan is, akinek nagyon nem volt érzéke hozzá és komoly lemaradásai voltak. Vele nehezebb volt és lassabban haladtunk, de végül mindig megértette.

2020. nov. 19. 13:54
 2/6 A kérdező kommentje:

Az alapoktól kezdtük el venni a matematikát, úgy kezdte a tanár az órát - 10. osztályban! - hogy mik a racionális, természetes, stb. számok. A fizika is dedós szint, 9.-es anyag.

De nekem ez sem megy. Nyilvánvaló, hogy diszkalkuliában szenvedek! De nincs róla papírom, és szerezni akarok egyet.

2020. nov. 19. 14:01
 3/6 A kérdező kommentje:
Még olyanokat sem tudok összeadni, hogy 9+36 hanem használnom kell az ujjaimat.
2020. nov. 19. 14:03
 4/6 anonim ***** válasza:
0%

Diszkalkuliavizsgálatra kellene elmenned. Nem tudom, hogy felnőtt korban ezzel még foglalkoznak-e, utána kellene nézni.

Nekem volt olyan magándiákom, aki 6-szor ment neki a matek érettséginek, és még a szóbelire sem sikerült elég pontot (13) összeszednie. Februárban kezdtünk el együtt foglalkozni a matekkal, és még abban az évben a májusi érettségit meg tudta 28 pontosra írni, ami már 2-es. Nyilván nem egy húdefényes teljesítmény, de figyelembevéve, hogy kb. három hónap alatt sikerült elérni a kettes szintet, és hetedjére futott neki, nem mondható rossznak sem. Persze ehhez az kellett, hogy heti háromszor 1-1,5-2 órákat foglalkozzunk vele együtt, és saját idejében egyedül is, ráadásul mindezt munka mellett. Ráadásul neki is csak azért kellett, hogy meglegyen, mert anélkül nem volt érettségije.

Szóval ne add fel! Egyáltalán nem lehetetlen letenni a matek érettségit, persze ez nem jelenti azt, hogy nem is kell vele foglalkozni.

Igazából ha az első rész feladatait nagyrészt meg tudod oldani és tudsz megoldani másodfokú egyenletet, akkor már jó eséllyel el tudod érni a kettest (vagy a szóbelit). Szóval első körben az lenne a jó taktika, hogy a korábbi évek érettségijeinek első részét megoldogatod, és ha azok már megyegetnek, akkor a nagy rész feladataiba is bele lehet nézni. A nagy rész azért jó (főleg, ha vannak geometriai feladatok is), mert ábrázolásra is egy csomó pontot lehet kapni. Ha pedig van statisztikai feladat, akkor meg pláne könnyű dolgod van; azon a legkönnyebb potyapontokat összeszedni.

2020. nov. 19. 14:23
 5/6 A kérdező kommentje:

Nem, ennek semmi értelme, rendes vagy, de feladom.

Az érdekelne inkább, hogy miként lehet diszkalkulia tesztre jelentkezni. Sokkal könnyebb lesz az életem számítások nélkül. 4-5-ös lesz a bizonyítványom, így meg a számítások miatt másból is lemaradok.

Hol kell erre jelentkezni? És miért ne foglalkoznának felnőtt emberekkel? A diszkalkulia egy mentális betegség. Elég perverz humor lenne, ha csak azért nem kapnék papírt, mert élvezik, hogy szenvedek.

2020. nov. 19. 14:32
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
A diszkalkulia nem betegség hanem tulajdonság. Olyan, mint a diszlexia. Felnőtt korban szerintem pszichiáter tudja diagnosztizálni.
2020. nov. 19. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!