Hazaviszem avagy haza viszem?
Az igekötős igék írásában a következő szabályok érvényesülnek.
a)Ha az igekötő közvetlenül az előtt az ige (vagy igenév) előtt áll, amelyikhez tartozik, egybeírjuk vele: átad, benéz, felnyit v. fölnyit, lebecsül, visszaszerez; kiállítani, megtartó, eldobott, szembeszállva; stb. Hasonlóképpen: megtartás, szembeszállás stb.
b)Ha az igekötő követi az igét (vagy az igenevet), különírjuk tőle, például: pihend ki (magad), hagyj fel (ezzel), üljünk bele, menjetek előre, ne sározd össze, nem nézve oda, (akkor) ültünk le, (ti már) mehettek vissza.
(Amúgy nyelvész vagyok, de ezt kimásoltam:DD)
A hangsúly az ige és igekötő kapcsolatán van. Ha igei személyrag társul hozzá, (mint itt, E/1-m) akkor ugyanúgy egybe írod.
ennek viszonylatában kissé gyanús 2-es, hogy nyelvész lennél,
( 3-as voltam)
Attól függ, hogy igekötő vagy határozószó.
Maradt még egy csomó munkám, hazaviszem. (Itt egybeírjuk, mert igekötő. Lehet, hogy nem is otthon, hanem egy kávézóban fogjuk elvégezni a sok hazavitt munkát.)
Influenzaszezonban nagy esély van arra, hogy a gyerek hazaviszi a betegséget az iskolából. (Ugyancsak egybeírjuk, mert igekötő; nem biztos, hogy az otthoniakat fertőzi meg, lehet, hogy az unokatestvérét vagy a villamoson mellette álló Laci bácsit.)
Kész a kocsi, először haza viszem, aztán valamikor délután hozzád. (Itt határozószó, mert hangsúlyos szerepben, szó szerinti értelemben van a haza; tehát nem máshová viszem a kocsit a szervizből, hanem az otthonomhoz.)
És a végére még egy mondatpár:
Hazavigyelek, vagy buszozol?
Haza vigyelek, vagy vissza az irodába?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!