Mit tehetnék ellene?
Kitűnő tanuló vagyok egy elit gimnáziumban. Semmi problémám nincs a tanulással, minden órára szorgalmasan készülök kivétel nélkül, ezt alátámasztják az ötös dolgozataim is. Egy hatalmas gondom azonban van, ami már 2 éve megkeseríti a midennapjaimat a suliban: a szóbeli felelés. Ha felelek borzasztóan remeg a hangom, a lábam, alig tudok megszólalni és szinte nem kapok levegőt sem. Minden óra előtt rettegek, hogy én fogok felelni és megint ez lesz velem. Nem tudom, hogy ezt lámpaláz okozza-e, mert volt olyan hogy beszédet mondtam egy-egy rendezvényen, vagy éppen táncoltam és akkor nem tapasztaltam ezeket. Csak a sulis keretek között van bennem ilyenfajta szorongás.
Ami még fontos információ lehet, az az, hogy általánosban ki voltam közösítve, fizikailag, mentálisan bántalmaztak és felelés közben mindig megaláztak, kigúnyoltak, bár nem tudom ez mennyire számít az esetemben.
Fontos lenne változtatnom ezen, mert 2 év múlva érettségi és egyetemen sokkal több ember előtt kellesz szóban megnyilvánulnom. Előre is köszönöm a válaszokat!
Ezt valószínűleg nem egy gyakorikérdéses válaszoló fogja megoldani neked, mert valószínűleg összetett pszichológia dologról van szó. Szóval szerintem inkább csak keress fel egy pszichológust (akár a suli pszichológusát) és neki mond el ezt, kérj tőle segítséget.
Egy barátnőm hasonló volt, habár ő eléggé lámpalázas volt a tanórán kívüli dolgokban is. pár hónap beszélgetés után a sulipszichológus azt mondta neki, hogy próbálkozzon be a suli színjátszókörében. Az elején nagyon remegett (mesélte, hog ymég a próbákon is kiverte a víz). Mire végzősök lettünk, több darabban is megkapta a főszerepet.
Nem véletlenül vannak iskolapszichológusok, hagyd, hogy segítsen neked! :)
Lehet, hogy maga az osztály jelenléte miatt izgulsz ennyire.
Próbáld meg, hogy úgy felelsz a tanár előtt, hogy nincs ott más. Vagy ha online oktatásod lesz, akkor chaten csak ő van ott.
De lehet neked jól jönne egy külső segítség, mert ezek a bántalmazások kihathattak rád teljesen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!