Van olyan, hogy túl késő egy hivatást kitanulni?
Szakközépiskolába jártam és nagyon sokáig tervben sem volt, hogy egyetemre menjek, de az akkori osztálytársaim 70%-a a továbbtanulás mellett döntött, így az utolsó pillanatban én is kerestem magamnak egy szakot. (Még ha nem is volt sétagalopp az elmúlt 3 év, akkor is imádtam minden percét a tanulásnak.) Idén végeztem jeles oklevéllel, de rájöttem, hogy ezzel a végzettséggel itthon nem igazán lehet boldogulni, de még megélni is alig. (Direkt nem szeretném leírni a szakot, elkerülve a megbélyegzést.)
A pandémia miatt elvesztettem az állásom, több hónap keresgéléssel a hátam mögött rádöbbentem arra, hogy "kevés vagyok" ezzel a végzettséggel. A napokban fogalmazódott meg bennem, hogy nagyon szívesen elvégezném a jogász képzést levelezőn, érdekel a terület és valamelyest kapcsolódik is az elvégzett alapképzéshez. Családom nagyrésze szakmunkás vagy érettségivel rendelkező emberek, akik nehezen fogadják el, hogy közel a 30-hoz fejezném csak be a jogi képzést, így nem kapom meg tőlük azt a lelki támogatást, amire számítottam és ez egy kicsit rosszul esik. Érveik közt szerepel, hogy nekik 30 évesen már jól menő vállalkozásuk volt. (Itt hangsúlyoznám, hogy a levelező mellett dolgozni szeretnék, nem csak egyetemistaként tengődni.)
Ti voltatok ilyen helyzetben? Esetleg tudnátok nekem tanácsot adni, hogy hogyan is kezeljem ezt a helyzetet?
az (amcsi) angol tanárom többször is mondta, hogy szerinte a mi generációnk már 2-3szor karrriert fog váltani. Ő alapvetően divatszakmában dolgozott egy ideig, volt hivatásos nevelszülő, majd úgy döntött tanár lesz (mindet hivatalos képzéssel, egyetemmel).
Szerintem az csak jó, ha már fiatalon kitanulsz több dolgot is. És szerintem a 30 még nem késő a végzésre. LEvelezőn pedig biztos lesz, aki veled egy korú, egy hajóban eveztek, szóval a támogatást, motivációt tőlük megkaphatod ha eleinte a családod így nem is támogat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!