Mi a véleményetek a közlekedésmérnöki szakról?
A Széchenyi István Egyetemen milyen a képzés? Hol lehet elhelyzkedni ezzel a diplomával? Mennyire nehéz a szak? (matek fizika szerű tantárgyak)
Köszi a válaszokat
18/L
Szia!
Én a SZE Közlekedésmérnöki szakára járok, most vagyok harmadéves.
A milyen a képzés kérdésedre nem tudok válaszolni mert nem tudom mire gondoltál? :-)))
Elhelyezkedési lehetőségek:
Jelenleg 3 szakirány van:
- Logisztika: ezt választják a legtöbben. Nem egy komoly szakirány, és be kell vallani, erősen fel van hígulva. (Talán pont azért mert sokan választják.) Szerintem a Közleken belül a legkönnyebb, de legértéktelenebb szakirány. Logisztikás ismerős mondta, hogy kb egyenértékű egy Logisztikai 2 éves okj-val. Hova helyezkedhetsz el? Lényegében bármilyne termelő üzemhez vagy szállítmányozással foglalkozó céghez.
- Személyszállítási rendszerek: Őket mi csak buszosoknak hívjuk, többé-kevésbé le is fedi a témát. Ők települési ismeretekkel foglalkoznak, személyforgalom szervezése, egy járat hova menjen hol álljon meg miért ott, járatok szervezése, közúti közlekedés, egyebek. Ők leginkább volánokhoz, közúti közlekedési hatósághoz, vagy bármilyen közúti vagy forgalomtechnikai céghez kerülhetnek el.
- Kötöttpályás közlekedési rendszerek szakirány: Ők csak a "vasutasok" :-) Kimondottan a vasúti közlekedéssel, a vasút rendszerszintű megismerésével, a forgalom megszervezésével, menetrend tervezéssel, szolgáltatástervezéssel, az üzemvitel gazdasági vonatkozásaival foglalkoznak. Elég sokrétű szakirány, ahogyan a vasút is, ugye ott is van aki a járművet karbantartja, aki a pályát csinálja, aki a menetrendet, aki a gazdasági részt stb stb. Erősen vasútspecifikus, de minimum "sínhez kötött" dolgok irányt érdeklődők jönnek ide. Innen a MÁV-hoz kerülhetsz elsősorban, a közlekedési hatósághoz, magánvasutakhoz, vagy egyéb vasúttak kapcsolatos céghez.
Jövőre állítólag lesz valami új szakirány ami vegyesen tartalmazza a vasutat és a közúti közlekedést, inkább jármű oldalról, de erről nem tudok semmi bővebbet mondani, még nekünk is újdonság.
Szak nehézsége.
Minden relatív. Azt tudnod kell, hogy ez egy műszaki kar, műszaki szakja. Tehát nem várhatod hogy egy andragógia vagy bölcsész "nehézségű" lesz, hogy megtanulsz egy verset és megvan a félévi 5-ösöd.
Példaképp a dzakon a 2,1-es félévi átlag már jónak számít, és ösztöndíjat kapsz érte. (Jó az más kérdés, hogy az ösztöndíj összege elég kevés, nevettsége ösztöndíjnak nevezni.) Persze ez súlyozott átlag, egy közlekedéstörténet 5-ös kevesebet ér mint egy közlekedéstechnika 3-as. De azért elmond 1-2 dolgot. Vannak vicc tárgyak, amit bemész, puskázol, megvan örülsz neki, de van amire egy hetet bújod a könyvet, és akkor is a 3. vizsgán mész át kettessel. Tanárfüggő erősen.
A fizika nem durva, a tanár is rendes aki tanítja, mondjuk úgy olyan hogy ő is tudja, amit tanít nekünk kb soha nem fog kelleni. Nekünk olyan volt a vizsga (dec 23.-án!) hogy azt mondta: magukat már nem akarom látni vizsgán :-))) Azt persze jórészt átmentünk.
Matek necces, azért arra nagyon oda kell figyelni, több szempontból is. Egyaz azért mert nehéz, illetve azért mert sokminden épül rá. Ha elcsúszol vele, még ugyan nem csúszol ki a 7 félévből, de sok tárgyat tolsz majd magad előtt. Én így jártam, csak 2. alkalommal sikerült a matek, és most, 5. félévben még mindig alapos elmaradás van csak a matek1 miatt. De ha rátanulsz, alaposan, akkor teljesíthető. Ami első évben cinkes még az az anyagismeret, az nagyon seggelős, leülsz a könyv elé és bevágos, nincs mese. Illetve van a mechanika, hát azt nem árt megérteni, és magolni is egyben.
Összességében tuti vannak neheebb szakok is, ez olyan középmezőny feletti.
Rajz 2 félévben van, de nem kell megszakadni tőle. Nem kérnek túl bonyolult dolgot, azok is rendben megcsinálják, akik gimiből jöttek.
Hirtelen nem tudom mit mondhatnék még, ha egyáltalán még elolvasod, akkor kérdezz, bekedvenceltem a kérdést, és válaszolok.
Üdv,
Szia
Köszi szépen a hosszú és tartalmas választ. Nagyon hasznos volt sokkal hasznosabb mint amiket a tájékoztatókból lehet olvasni. (belső info)
Köszi. Szóval akkor a matek a húzós+ ha szivat a tanár akkor azok a tárgyak.
Sziasztok
Én is az SZE Közlekedés mérnöki karára jelentkeztem elsőnek. Középiskolába tanultam fuvarjogot , közlekedés földrajzot és közlekedési alapismereteket , mert Logisztikusi szakon vagyok. Tudom sokan mondják hogy bekerülni könnyebb,de én már a felvételtől is tartok egy kicsit .Hogy miként sikerülnek az érettségieim( matek, közlekedési alapismeretek. Középsuliba mindig 4-es felett volta az átlagom ,de sose voltam az a seggelős diák és emiatt félek is az egyetemtől:S Főleg a mateltól és a magolos dolgoktól.
hát igen én még azt hallottam hogy az elektro is szivatós.
Szerintem ha nem emelnek drasztikusan a pontokon akkor 3-as 4-essel simán be lehet kerülni. Remélem.
Igen az öreg Bélam Toda bánál azért lehet sz.pni elektróból, de 6. vizsgán én is megcsináltam :-P
Tehát nem lehetetlen :D
"Szia Te milyen szakirányra jártál? Elvégezted? Milyen tapasztalataid vannak azóta?"
Én a Kötöttpályás közlekedési rendszerek szakirányra jártam, és elvégeztem azóta.
Rá 2-3 hónappal a MÁV-hoz kerültem, és azóta is ott dolgozom. Nem bántam meg, keresett, és a tudás is megfelelő, amit átadtak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!