Milyen lett az emelt szintű informatika érettségitek?
Tavaly csináltam és 93% lett. 240 percből 167 percig csináltam.
Nem készültem pluszba, mert szakgimis infós voltam akkor még. Így az első 3 feladat( ami akkor weblap+táblázatkezelés+adatbázis-kezelés volt) nem volt nagyon nehéz, ezek a legrövidebb és legkönnyebbek. 2 évig volt sima infóm(heti 2) + 2 évig infósoknak kötelező irodai szoftverek nevű tantárgy (Heti 3-4 alkalom, amin word/excel/adatbázis feladatokat tanultunk). Emellett 3 évig (10-12. osztály között) tanultunk programozni is (Java és C# nyelven + html/css kódokat írtunk már 9. osztály második félévétől). Sokkal nehezebb feladatokra számítottam, mert mindegyik feladathoz a szakmai infós tudásnak a negyede/fele elég volt, ha tanult az illető négyes-ötös szinten.
Amire oda kell figyelni, hogy lépésenként kell haladni, nehogy kimaradjon egy alfeladat. (Ha 1-2 kimarad véletlen/nem tudod sehogy se megoldani az se nagy tragédia, mert pontozás szempontjából annyira szét van bontva, hogy max 1-4 pontot lehet veszíteni vele) Illetve fontos a gyakori mentés!!! Nem lehet eléggé kihangsúlyozni ezt, mert volt olyan a teremben akinek újra indult a gépe és bukta a munkája egy részét. Ez nagy probláma tud lenni annál aki lassabban dolgozik vagy kevésbé jártas a feladatokban/szoftverekben. Szerintem a programozás feladatot érdemes leginkább megcsinálni egy darabig/teljesen először, a többi feladat "lazább" és kevesebb pont is jár érte. A programozás feladat 45 pontja nagyon sok apró kis részpontra oszlik, így pl, ha már beolvasod a fájt jó pár pontot szerezhetsz azonnal.
A emelt szóbelivel nem annyira tér el a középszintűtől(olyat is csináltam előrehozottban 11. osztályban). Átlagnál egy kicsit jobban értő felhasználói tudás kell hozzá és szakszavak használata egyes helyeken(ahová bele is illik, nem kell erőltetni minden mondatba, ha oda nem passzol). Mikor bemegy a felelő tételt húzni nem kell egyből bepánikolni. Venni kell egy mély levegőt és kihúzni a tételt. Mindegy mit húz ki az ember, de azt próbálni kell maximálisan kidolgozni a felkészülési időben. Mikor hívnak felelni szépen el kell kezdeni felvezetni a tételt, mert nem annyira szeretik in medias res-szes kezdést. Emellett nem a vizsgabiztos kell bámulni/arra felé mondani, hanem a feleltető tanárnak kell, mert ő fog pontozni/ha elakadsz akkor ő fog segíteni a segítő kérdésekkel. Csak is a tételhez kapcsolodó dolgokat kell elmondani, mert csak arra adnak pontot. Ha eltér valaki a témától figyelmezteti a tanár.
Ennyi jutott most az eszembe, remélem tudtam hasznos dolgot is mondani. :)
Köszi a választ!
A mentéssel nem lesz gond, mivel már belerögzült a kezembe, hogy minden sor/mondat után nyomom a ctrl+s-t.
Ha a vírus engedi, akkor ősszel szeretnék szintemelőzni és addig megcsinálom az összes eddigi érettségit. (Eddig 22db programozási feladatot csináltam meg a 32-ből)
Az általad leírtak alapján ez elég gyakorlásnak tűnik, főleg, hogy iskolán kívül is gyakran programozok és szoktam az Office programokat is használni az Accessen kívűl.
A szóbeli tétel felvezetését viszont nem tudom elképzelni. Ha például a könyvtárhasználatot húzom, akkor úgy kezdjem el, hogy:
"A könyvtár rég óta létezik, egyre jobban kimegy a divatból, inkább haladunk az interneten elérhető könyvek felé stb." Persze szebben kifejezve, egész mondatokban. Tehát ilyen általános bevezetés az adott témával kapcsolatban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!