Egyetenista szegénység?
2.éves egyetemista vagyok, szüleim külföldön élnek de sajnos alig tudnak segíteni valamit(havi 50ezer).
Én albérletben lakom a fővárosban (havi 100)egy 25négyzetméteres lyukban, ennem is kéne valamit,amire így is alig költök, néha néha kell vennem háztartási dolgokat, ruháról és szórakozásról már nem is beszélek.
Dolgozom az egyetem mellett gyakornokként heti 20 órában, de emiatt nem olyan jónaz átlagom,így ösztöndíjat már nem kapok.
Ahogy hallom,sok csoporttársam él virslin pl.
Nem tudom mi lenne a megoldás és sokszor elveszítem a motivációmat,mert látom,nem jutok előrébb.
Van még valami így? Ti hogyan viselitek?
21L
Ebben a helyzetben vagyok. Egyetem mellett tudok átlagosan 16 órát dolgozni+szociális ösztöndíj. Igaz hogy szülővel lakok de magamat tartom el.
Azt tudom javasolni hogy tarts ki!
Esetleg lakótárs nem jöhet szóba? Akkor rögtön olcsóbb lenne az albérlet.
1. Költözz koliba, ha tudsz. Ha ez nem opció, nem marad más, mint az albérlet, DE miért egy egész lakást bérelsz? Csoporttársaim laknak albérletben, de lakótárssal/szobatárssal együtt, és pl "csak" 45-55 ezret fizet 1-1 ember az albi díjra + a rezsi ráeső része, így kb 60-75 ezret fizetnek ki egy hónapra a lakásra... azért ilyen rossz anyagi helyzetben az a 40-25k is sokat jelent, ha nem kell kiadni. Oké, nyilván nem túl jó dolog osztozni egy szobán (főleg nem egy idegennel, ha nem tudsz ismerőssel összeköltözni), de még mindig olcsóbb mint egy lakást egyedül fizetni.
2. Sajnos nincs más, mint túlélni, amíg nem végzel. Milyen szakon vagy? Mert ha valami értelmes alapszakot csinálsz, akkor már csak 1 év, és végzel, azt ki kell bírni és munkába állni teljes állásban, aztán ha szeretnél még, egy mestert csinálni levelezőn mondjuk.
Sajnos ez tényleg ilyen, hogy túl kell élni, nekem is így teltek az egyetemista éveim, hogy se egy koncert, se egy mozi, míg a csoporttársak 1-2 fesztiválra és síelni jártak. Sajnos aki rossz anyagi körülményekkel a háta mögött vág neki az egyetemnek, az ezzel jár és túl kell élni. =(
Az egyetemeken vannak szociális támogatások.
Az, hogy egyedül laksz szüleidtől távol és hogy kb pont hogy kijössz szegényesen a fizetésedből már adhat okot, hogy adjanak szociális támogatást.
Vagy akár mehetnél kolibas, ahol a havi 100ból kiadásból hírtelen havi 20 ezer lenne. Ott sem feltétlenűl az átlag dominál és a helyzetedben szerintem reális lenne a bejutás.
Sajnos nem tudok másokkal(idegenekkel) együtt lakni,nsgyon nem menne ez nekem.
Gazdasági szakot csinálok.
Hacsak nincsen valami durva pszichés rendellenességed, ez csak kifogás. Egyetemistaként a lakhatás a legnagyobb kiadás, ha koliba mész, kb megoldódnak a súlyos anyagi gondjaid. El kell dönteni, hogy egyedül akarsz lakni, vagy enni akarsz, vagy aludni néha.
Ahogy írták előttem: kollégium és szoc. támogatás.
Nyáron nem tudsz valami jol fizető diákmunkát vállalni? Én pl. most nyáron heti 3-szor 12 orát dolgozom, ezzel egy hétre összejön kb. 60.000Ft. Ebből lehet sporolni a tanévre.
8-as vagyok.
Diákhitel luszt miért nem veszed fel? Kamatmentes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!