Orvosisok, ti nem féltek, hogy nem lesz elég rezidens hely abban a kórházba, ahova menni akartok?
Én nem félek. Hanyad éves vagy?
Ha határozottan eldöntötted mi szeretnél lenni és melyik kórházban, akkor igyekezz minél több gyakorlatot abban az intézményben csinálni és átjárni arra az osztályra, ahol dolgozni szeretnél. Bár én inkább arra bátorítalak, hogy nézz szét minél több helyen. Különben meg mi mást tehetnél, mint vagy elköltözöl vagy másik szakirányt választasz? :D Igen, ezek a lehetőségek.
Minél több gyakot ott csinálsz, bejársz ügyelni, megismered az ott dolgozókat, ott írod a diplomamunkád, TDK-zol stb.
Mindenképp legyen B terved, ha nem vennének fel, leginkább ugyanazzal a szakiránnyal más kórházban szerintem.
Ha meg "el kell költöznöd" egy másik város (megjegyzem én nem laknék otthon, ha már dolgozó ember lennék), attól még tudsz keresni egy albérletet esetleg egy lakótárssal. Én például már V. évben elkezdtem spórolgatni a pénzem, hogy legyen miből elindulni végzés után.
A fővárosban végeztem, bár soha nem léptem be a rezidensi rendszerbe, azért emlékszem, micsoda cirkusz volt, hogy az egyetemi klinikákon pár éve 1-1 rezidensi helyet hirdettek adott szakterületeken belül a klinikákon, +1-1-et a nagyobb kórházakban... És hát mindegyikre volt egy tucat jelentkező.
A trükk, hogy vagy nagyon tudatosan bedolgozod magad már évekkel(!) korábban, hogy ne is legyen kérdés az álláshely sorsa (a protekciót most hagyjuk, de a legnépszerűbb helyeken bizony már ismert arcok közül válogatnak), vagy pedig talpraesetten keresel akár távolabb rezidensi helyet az adott szakterületen belül. Én biztos nem választanék más szakterületet ha mondjuk a nőgyógyászat vagy a pszichiátria érdekel, maximum egy társszakmáját.
Albérletet meg előbb-utóbb úgyis fizetni fogsz, mármint praktizáló orvosként nem biztos hogy otthon maradnék a gyerekszobában. Ki fogod tudni fizetni, a rezidensi fizu nem nagy szám, de egy garzonra még telik belőle.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!