Mi történik a hallgatókkal, ha tönkremegy egy Egyetem?
Olyan Egyetem hallgatója vagyok, amely szakaira idén összesen már csak 5-en jelentkeztek. Már semmi értelme fenn tartani nekik az épületet ilyen célra.
Volt már bárkinek ilyen tapasztalata?
Ugyan nem magyar, hanem angol egyetemen tanulok, de azért elmesélem. A mi sulinkba 25 ezer diák jár, viszont foglalkozik felsőoktatás mellett más jellegű dolgokkal is, mint például a szakmák, érettségik stb.
Mivel durván EU által támogatott hely volt, így kissé megszorult a BREXIT miatt. Az egész ott kezdődött, hogy nem indítottak pár szakot, helyette mindenkinek ajánlottak egy másik szakot azonos karon, így kijöttek a létszámok a szakra.
Utána jött az, hogy kirúgtak egy jó pár tanárt, például három olyat is aki tanított engem. Felajánlották nekik, hogy ennyi főnek fel kell mondania a karon, de ha nem mondanak fel, akkor majd a vezetőség fog dönteni. Végül azok at előadók maguk választották a végkielégítés miatt. (Elég jól kaptak, 10+ ezer fontot)
Utána úgy folytatódott, hogy a hét épületből bezártak egy-kettőt. Minden karnak külön épülete volt ugye, de például most minket felraktak egy szinttel feljebb, a földszintre meg az első emeletre betették a szemészeket és a közgazdászokat.
Most például karunkon belül, legalább 10 féle informatikai szak volt, ezt mind megszüntették, mostmár csak 3 darab alapképzés van. (Előtte voltak olyanok mint otthon a FOSZK-ok). Így szakonként több fő lesz, nem oszlik 10 fele, úgyhogy ezzel viszonylag meg is oldották a probléma nagy részét, már nem hallani anyagi gondokról.
Hogy más karokon milyen leépítés volt, azt nem tudom. Ez nem fog szóba jönni, de ha valami miatt elkéne küldeni a diákokat, akkor átvenne minket egy másik egyetem, amúgyis máshova tartozunk (bár ők messzebb vannak kicsivel). De Angliában amúgy sincs olyan szigorú kredites dolog. Azt nézik, hogy van ezen a területen 2 befejezett éved és felvesznek, nem olyan bonyodalmas itt.
Egyik előadóm említette, hogy maga az intézmény magánkézben van és ezért nem kap annyi támogatást, de például a felsőoktatási része egy állami egyetemhez tartozik, az hozza inkább a pénzt nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!