Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Költségtérítésesek! A tandíjon...

Költségtérítésesek! A tandíjon kívül milyen kiadásra lehet még számítani? (főleg a DE érdekelne)

Figyelt kérdés
2010. júl. 31. 20:56
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
13:46 vagyok. Azt majdnem elfelejtettem, hogy én mindig valamelyik szülőmet jelöltem meg befizetőnek, így Ők visszaigényelhették a tandíj 30%-át az adójukból (maximum 60 ezer forintig). Szóval adnak belőle bőven kedvezményt, csak utána kell járni, mert az előző hozzászólásomban leírt mérséklés se járt alapból, hanem a félév elején lehetett rá pályázni.
2010. aug. 1. 13:49
 12/15 anonim ***** válasza:
13:46 - Nálunk nincs ilyen (egy budapesti fősulira járok). Minél jobban próbálják lehúzni a költségeseket. Nekem mindkét szülöm nyugdíjas, nem dolgoznak, az egyik le van százalékolva és nem igényelhetünk vissza pénzt.
2010. aug. 1. 15:46
 13/15 anonim ***** válasza:

13:46!

Erről tudnál még bővebben írni? Hogy milyen kiskapuk vannak anyagi szempontból a költségeseknek? Mert engem is fizetősre vettek fel, és totál tanácstalan vagyok!

2010. aug. 2. 17:08
 14/15 anonim ***** válasza:
Kiskapu nincs sajna.. ha olyan az anyagi helyzetetek akkor kell írni méltányossági kérelmet a dékánhoz vagy hova és kérni a tandíjad csökkentését.. kérhetsz egyéni tanrendet is.
2010. aug. 2. 17:22
 15/15 anonim ***** válasza:

17:08! 13:46 vagyok. Nincs ebben semmi kiskapu. Minden teljesen legális, semmi ügyeskedés nincs benne. Nálunk a tanév első hónapjában le lehetett adni egy pályázatot, amiben a tandíjad mérséklésére pályázhattál. Figyelembe vették a szociális helyzetedet, valamint az előző féléved tanulmányi átlagát. Az első félévben nem emlékszem, hogy hogyan történt, de arra is biztos volt megoldás. Minél jobb az átlagod a szakátlaghoz képest, annál több kedvezményt kaptál. Ha nem túl jó az átlagod, de a családod szociális helyzete alapján bebizonyítod (pl kereseti igazolások, betegségekről igazolás, stb., hogy Neked nehézséget okoz a tandíj befizetése, akkor a rendelkezésre álló keret függvényében szintén kaphatsz belőle kedvezményt. Az adójóváírás: van vagy volt egy ilyen törvény. Amikor a neptunon teljesítettem a befizetést, akkor nem magamat, hanem apámat vagy anyámat jelöltem meg befizetőként (csak családtag lehet). Ők kaptak egy igazolást róla, leadták az adóbevallásukkal együtt, így levonhatták az adójukból a tandíj 30%-át, de maximum 60 ezer forintot. Nem tudom, hogy ez még megvan-e, mert az előző kormány sok adókedvezményt eltörölt és arról még nincs infóm, hogy visszaállításra kerül-e.

De ha az első diplomádért indulsz költségtérítésesen, akkor ajánlom, hogy teljesíts minél jobban, mert arra is pályázhatsz, hogy vegyenek át államilag finanszírozott módra. Szóval ne keseredj el, hanem teljesíts minél jobban és akkor hamar megszabadulsz a költségtérítés gondjaitól.

A lényeg, hogy amit elkezdődik a szemeszter, tájékozódj minél előbb a szakfelelősödnél (majd megtudod ki az) vagy a tanulmányi osztályon, mert a határidőkben nincs kegyelem. Kár lenne lemaradni a kedvezményekről, hiszen sokszor nem pár ezer forintról van szó.

2010. aug. 2. 18:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!