Valaki levezetné ezt nekem? Mi a megoldás erre? MATEK!
Képzeld el, hogy egy vetélkedőműsorban szerepelsz és három ajtó közül kell választanod: Az egyik mögött egy autó van, a másik kettő mögött kecskék. Kiválasztasz egy ajtót, mondjuk az 1-es számút. A játékvezető, aki tudja, hogy mi van az ajtók mögött, kinyitja a 3-as ajtót, ahol egy kecske van, és megkérdezi: "Akarja inkább a 2-es ajtót választani?"
Szerinted érdemes váltani a kettes ajtóra?
Ez nem matek, hanem pszichológia, és megtette a hatását, mert elbizonytalanított.
A stúdió éppen ellenérdekelt, hogy nyerjél, mert az nekik költség.
amúgy 50% az esély, hogy nyerj.
Igen, érdemes váltani. Ez amúgy alapfeladat, ennek a megértésével kezdődik a valószinűségszámítás.
Természetesen két dolgot felteszünk, mert nem írtad le, de a feladat így teljes :)
1, A játékszabályok értelmében bármit választottál elsőre, a játékvezető kinyit a másik kettő közűl egy olyan ajtót, ami mögött kecske van, és megkérdi, hogy váltunk-e. --- Ez a feltevés nélkül nem matematika a feladat, hanem rádumálás.
2, jobban örölünk az autónak, mint a kecskének --- ha nem így van, egész más a stratégia
Magyarázat, hogy miért érdemes váltani:
Ha elsőre eltaláltad (1/3, azaz 33,3%), akkor jársz jól, ha maradsz.
Ha elsőre nem találtad el (2/3, azaz 66%), akkor jársz jól, ha váltasz.
Azaz 3 esetből 2-szer a váltással, egyszer a maradással jársz jól.
A sokak által adott téves válaszok magyarázata.
1. ROSSZ VÁLASZ: mindegy, 50-50%.
A válaszoló lusta vagy nem képes az összetett gondolkodásra. Nem vesz figyelembe egy fontos információt, hogy miért pont azt az ajtót nyitotta ki a játékvezető.
2. ROSSZ VÁLASZ: maradni érdemes.
Semmi köze a matematikához, tisztán érzelmi alapú gondolat. "Engem ne dumáljanak ki a jó döntésből". akkor lenne értelme, ha lett volna bármi előzetes információja az autó helyéről, aminek következtében pl. az első válasza 50% fölötti valószinűséggel helyes.
12:53
ROSSZ VÁLASZ: UTÓLAGOS HELYZETELEMZÉS
"Magyarázat, hogy miért érdemes váltani:
Ha elsőre eltaláltad (1/3, azaz 33,3%), akkor jársz jól, ha maradsz.
Ha elsőre nem találtad el (2/3, azaz 66%), akkor jársz jól, ha váltasz.
Azaz 3 esetből 2-szer a váltással, egyszer a maradással jársz jól."
Utólag könnyű okosnak lenni, én is minden héten nyerném a lottó 5-öst. Ez a válasz az UTÓLAGOS értékelést mondja, nem pedig azt a TÉNYT, A JELENT, hogy 2 lehetősége van, és egyet választhat. 50-50%
WORST CASE: Ha váltasz, csőbe húz, ha nem váltasz, akkor is.
A feladat a Monty Hall problémára/paradoxonra világít rá.
Itt van róla egy magyarázó videó:www.youtube.com/watch?v=mhlc7peGlGg
A videó alapján is látszik, hogy ilyen esetben érdemes váltani.
12:58
Ebben semmi utólagos nem volt. Azt a döntést, hogy váltasz-e vagy nem váltasz még azelőtt hozod meg, hogy tudnád, jó volt-e az első tipped. Kicsit gondolkozz, mielőtt írsz. A worst case-nek meg végképp semmi köze a feladathoz. A kérdés egy matematikai problémára vonatkozott, nem arra, hogy hogy tud a műsorvezető trükközni.
nagyon jó kis válaszokat kaptam, és köszönöm.látszik nem csak én vagyok viharban ezzel a kérdéssel!
köszönöm a magyarázatot is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!