Kedves Tanárok! Fegyelmezési ötletre lenne szükségem, legyetek szivesek ajánlani párat?
Az idén végeztem a tanárképző főiskolán, és szerencsére szeptembertől lesz is állásom. Az igazgatónő azt mondta, nagyon keményen, szigorúan kell fellépnem, nem holmi gyakorlóiskolás elit gyerekeket fogok tanítani. A gyakorlós suliba nem egyszer hagyott ott a tanár a gyerekkel, semmi bajom nem volt velük, na de ilyenekkel...
Múlt héten a strandon összefutottam egy ottani tanárnővel, és szörnyű dolgokat mesélt. Azt mondta, 3-4 évnél nem sok tanár bírja tovább, de egyre többen lelépnek az első év után. Ő maga is azt mondta, hogy keresei az állást másik iskolában, és amint talál lelép.
Álítólag a gyerekek nagyon csúnyán beszélnek velük, csúfolják őket, akár le is k_rvázzák... Utcán is utánok ordítanak, hogy rohadj meg te k_csög tanár stb. Nem mindig hajlandóak azt csinálni, amit a tanár mond. Nem veszik elő, sőt el sem hozzák a felszereléseket, késnek az óráról. Rajzolnak, telefonoznak, zenéthallgatnak. Sokszor felállnak órán, odaállnak az ablakhoz,és lesnek kifele, kiordítanak. Írásbeli figyelmeztető nem ér semmit. A tanulás pedig abszolút nem érdekli őket. Ha minden igaz, volt olyan fital tanárnő, akivel kikezdtek a marhább fiúk.
Nem írok le mindent, ez is elég, főleg, hogy általános iskoláról van szó.
Én imádok tanítani, mindig is erről álmodtam, de most nagyon elbizonytalanodtam. Tudnátok ötleteket adni, hogy menjek be hozzájuk? Milyen fegyelmezési praktikáitok vannak? Büntetési-dicsérési ötletek? (Gyanítom itt a pirospont nem elég...) vagy bármi..
Nagyon megköszönnék, minden segítséget...
Szia!
Én viszonylag normális iskolába jártam (gimibe, meg még talán neve is volt/van) de szemben volt egy szakképző, szakmunkásképző suli. Nagyon kemény volt, mint a gettoba! Egy ismerősöm ott tanított, és ő egy idő után immunissá vált. Pont nem izgatta mit csinálnak a kölykök, ő leadta az anyagot, és kész. (persze kiosztott ő is jó néhány szaktanárit) Mondta, hogy nncs értelme velük leállni vitatkozni, mert a végén még megverik.
Az a gond, hogy ezeknek a srácoknak a szülei is pont belesz.rnak abba, hogy mit csinál a gyerekük. Pofátlanok, modortalanok, mint egy csürhe...
Nem akarlak elkeseríteni, de ha ilyen kis lelkes tanárnő vagy lehet csalódni fogsz a hivatásodban :-(
De sok szerencsét kívánok Neked!!!
Most keress másik állást, nem szabad ilyen helyre elmenni pályakezdőként (pláne, ha még félsz is tőle). Keress, keress, keress, nem minden iskola ilyen, nem azért mentél tanárnak, hogy harcolj és előbb-utóbb boldogtalanná válj, mert magadat hibáztatod a sikertelenségért. Ami még mindig jobb, mint ha már bele is fásulsz!
Amúgy a kulcs az, hogy önmagad add, ne játsz szerepet, mosolyogj, igyekezz minél többet megtudni a tanítványaidról, hátterükről, szükségleteikről, hiszen nem ők tehetnek róla, hogy ilyenek, hanem a környezet, ahonnan jöttek. Csonka család, alkoholista szülők... Érezzék rajtad, hogy szereted őket, de azért követelmény is van. Igyekezz nekik élményt nyújtani az órákon, figyelni a jelzéseikre: mikor fáradnak el (hamarabb, mint gondolnád), akkor lehet kicsit beszélgetni vagy valami pihentetőbb feladatot végeztetni. Nem kamaszgyerekeknek való 6x 45 percen keresztül egy kényelmetlen széken ülni, és utasításokat teljesíteni olyan témákban, amik őket nem érdeklik. Járj pedagógiai továbbképzésekre, ingyenesek is vannak.
Szóval inkább pozitív irányba mozdulj, ne a büntetésen gondolkodj, mert akkor már baj van. Nincs büntetési lehetőség, ha pl pluszfeladatot adsz és nem végzi el, akkor mi van. De hogy ennyire elfajultak a dolgok, amiket felsoroltál, abban az igazgatónő erősen sáros: ha ő behívna néhány gyereket vagy a szüleit, éreznék, hogy van határ. Tulajdonképpen a gyerekek igénylik a határokat és ha elfogadják a személyiséget, nem győzni akarnak egy játszmában, akkor tiszteletben tartják ezeket a határokat. Már az elején, amikor még új vagy és megvan az újdonság varázsából eredő előnyöd, állítsd le - csak határozott szavakkal, de nem kiabálva - , aki átlépi ezeket a határokat. Persze mindenkire nem fog működni, mert ehhez intelligencia kell. Egyéni beszélgetés is segíthet illetve egyéni bánásmód: a közösségben borzalmas bajkeverők, akik a közösségbeli vezérszerepet akarják eljátszani, négyszemközt bűbájosak, képesek segíteni neked, és a kialakuló bizalomra lehet építeni.
Kedves első, haverkodni ilyen gyerekekkel nem hiszem, hogy jó lenne. Nekünk is volt jófej tanárunk, de azért tudtuk, hogy ő tanár, mi diákok, és poénkodott, vicceledőtt, szerettük, de megkapta a tiszteletet is.
Köszönöm utolsó, megfontolom. Próbálok dicsérési praktikát összeszedni, ha valakinek van ötlete, szívesen venném.
Gondoltam a kisebbeknél matricagyűjtés, kifestőgyűjtés beválhat, a nagyobbaktól tartok, főleg a 13-14 éves fiúktól, azok után, hogy a több éve ott tanítóknak is beszólnak.
Másik iskolát nem olyan könnyű találni, a környéken nincs felvétel. Másrészt nagyon örülök, hogy itt kaptam állást, mert itthon tudok maradni, segíteni a szüleimnek. Úgy gondoltam pár évig elleszek, utána pedig már gyakorlattal csak könnyebben mehetek másik iskolába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!