Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért kell a szabály szerint...

Miért kell a szabály szerint 10 óra 10 percnél fogn ia kormányt? Nem mindegy hogy fogom?

Figyelt kérdés

Vezetés gyakorlatnál szólt az oktató, hogy rosszu lfogom a kormányt. 10:10 percnél kell fogniúgy a legkönnyebb. Na. itt álljunk meg. Ott a legkönnyebb? számomra ott a legnehezebb? Azért van keresztben jobbra és balra egy T alak a kormány közepén, hogy arra tedd a hüvelykujjad. ami pontosan 9 óra és 15 percnél van. kb. nekem ott a legkényelmesebb.

Amúgy én autóversenyző vagyok, formaautóval volt pár futamom (pontosan 2 :D ) aztán azóta csak hobbiként űzöm. Ott szigorúan megmonták, hogy úgy fogja ma kormányt ahogy a legkényelmesebb. tehát a hüvelyujjat a hüvelyujjtartója jelen esetben. És soha nem engdjük el a kormányt. váltani si a lepkeváltóval váltunk. SOHA nem engedjük el és nem változtatunk fogást.

[link]

ezen a linken van a kormány. látható a központból jobbra, balra és lefele induló T alak. erről beszélek. direkt úgy van kialakítva, hogy a hüvejkujjad oda menjen.

Ezt elmondtam az oktatónak, de azt válaszolta, hogy ő jobban tudja és így a kényelmesebb és biztonságosabb.. háát jó. ezen ne múljon kibírom a 29 órát.

Amúgy csak azért csinálok B-s jogsit, mert a munkám megköveteli. amúgy nem járok autóval. (a versenyjogsi teljesen más. olyanom van és azért kell b-s jogsinál vezetnem, mert forgalomban még sosem vezettem.)

2020. máj. 24. 01:18
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
igazából csak az a baj, hogy zavar, hogy a "szabály" így mondja ki. Amúgy minél közelebb van a két kezünk a kormány legtetejéhez vagy legaljához annél instabilabb lesz a jármű. A legstabilabb kormányfogás az az amikor a két kezet öszekötő vonal áthalad a kormány forgásközéppontján. tehát az átmérő két metszéspontjánál "kell" fogni.
2020. máj. 24. 01:26
 2/11 anonim ***** válasza:
87%
Inkább ajánlott, mint kötelezően betartandó szabály. Korábban a 9-3 volt az ajánlott (amit te is mondasz), aztán most a 10-2 (amit a tanárod), de egyébként mindenki úgy vetet, ahogy akar (vagy jobbára tud).
2020. máj. 24. 01:33
 3/11 A kérdező kommentje:
Hát jó, értem, de miért kell ezt ráerőszakolni a vezetőkre? 10:10-nél ott van az a két bütyök és rohadt kényelmetlen ott fogni. ezért fogom természetemnél fogva a hüvelyktámaszon. ez olyan, mintha az xbox kontrollernél a triggereket kisujjal kéne nyomni. vagy a joysticket mutatóujjal. csak azért, mert ez a "szabály" nem véletlenül csinálják a kormányoakt olyanra amilyenek. évtizedek kutatómunkája és tesztelések millióból építették meg a "tökéeltes kormányt". olyanokat amilyeneket most is látunk.
2020. máj. 24. 01:46
 4/11 anonim ***** válasza:
82%

"Korábban a 9-3 volt az ajánlott (amit te is mondasz), aztán most a 10-2 (amit a tanárod)"

Szerintem pont fordítva. Nekem 20 éve még a 10-2-t tanitották, de a német szakirodalom már a 9-3 at javasolja. Öreg oktatók nem követik a szakirodalmat.

10-2 fogasnál úgy össze tud szorulni veszélyes helyzetben a két kar, hogy az okozhat balesetet. Neten vannak erről videók.

2020. máj. 24. 06:31
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A 9-3-at preferáljják már sok helyen. Legalábbis én tavaly csináltam kreszt, ott is azt mondták.

Azzal magyarázható, ha így fogsz valamit, ami kormányra emlékeztet, akkor sokkal nagyobb szögben tudsz ellenkormányozn pl.

2020. máj. 24. 06:58
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Ez a szabály... Bírd ki, aztán meg van a vizsga és úgy fogod a kormányt ahogy akarod. Egyébként tudtommal azért, mert ezzel a kormány fogási pozícióval tudsz a leggyorsabban reagálni az esetleges manőverre.
2020. máj. 24. 16:34
 7/11 A kérdező kommentje:

hátööö. khmm.. biztos? a leggyorsabb reagáláshoz szükséges kézfogás az az átmérő két metszéspontjánál kell, hogy legyen. ha ettől eltér akkor sokkal kevesebb erőt tudsz kifejteni a kormányra és instabil az autód is egyben.

Dolgoztam olyan helyen németországban ahol ilyen dolgokkal foglalkoztak. Pont ezért zavar, hogy ilyen szabályok vannak.

Csak képzeld el, hogy mind a két kezeddel a kormány legtetejét fogod. Egymás mellett. és úgy vezess. ugye milyen rossz? minél közelebb van a két kezed egymáshoz annál veszélyesebb is egyben.

2020. máj. 24. 17:30
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is 10-10et taníttotak, de sosem szólt érte különösebben az oktatóm. Viszont voltam nemrég egy vezetéstechnikai tanfolyamon és ott kifejezetten a 9-3t ajánlották az oktatók. Legalábbis balesetvédelmi szempontból az a legbiztonságosabb, ütközésnél, ahol kicsapódik kb 350 km/hval a légzsák, ott nem mindegy hogy melyik irányba lövi a kezeidet. 10-10 vagy attól is szűkebb fogásnál (pl a tipikus férfi félkaros, ahol a kormány tetejét fogják csak) repülne a kezed és fixen törik, meg is ütöd az arcodat vele, ha karóra is van rajtad akkor az be is zúzza a homlokod stb. 9-3nál is törhet de magadat legalább nem ütöd meg.

Szóval ez ilyen, ki kell bírni, aztán úgy fogod ahogy szeretnéld. Én sokáig alul fogtam a kormányt, aztán a tréning óta ez átváltott bennem, és már 9-3 szerint fogom. Amúgy könnyebb is így irányítani az autót nekem.

2020. máj. 24. 18:13
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

"Ez a szabály.."

Csakhogy ez nem igaz.

elég rákeresni a kormányfogás szóra, és több tucat szakcikket találunk arról, hogy régen így oktatták de az rossz.

2020. máj. 24. 21:25
 10/11 anonim ***** válasza:
Ettől függetlenül ezt várják el az oktatók. Engem is idegesített. 30 óra, ki lehet bírni.
2020. máj. 25. 05:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!