Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Elrontott érettségi, ti mit...

Elrontott érettségi, ti mit tennétek?

Figyelt kérdés
Szóval a story az, hogy 3 tárgyból emelteztem most májusban(töri, angol, francia), ráadásul a matekot franciául csináltam közepen. Nekem nem épp ez volt a tervem. A törit is középszinten szerettem volna megcsinálni, mert úgy éreztem, hogy az jobban ment volna és 20ponttal kb többem lenne és maradt volna a francia meg az angol emeltnek. De mivel a rokonaim konkrétan veszekedtek velem, hogy nem szeretnék töriből emeltezni, ezért végül kénytelen voltam. Szóval ahogy gondoltam, el is csesztem (nem jöttek még ki az eredmények, de minden válaszomra emlékeztem és a javítókulcs alapján elég rossz lett). Ezek alapján nem valószínű, h fel fognak venni (ELTE-ÁJK). Tudnátok tanácsolni valamit?

2020. máj. 23. 23:13
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Tanulság: sose hallgass ilyen fontos esetekben a rokonaidra, hanem a saját érzéseidre, hiszen ez a te életed, te tudod, hogy mennyit tudsz, nem a rokonaid. Gondolom ők is ez a tipikus csak ötös lehetsz mindenből de ha becsúszik egy négyes örök harag. Sajnos régi haverjaimnak is voltak ilyen rokonai. Tanács: ha tényleg rossz lesz, és nem vesznek fel, akkor is fogd fel pozitívan. Hiszen akkor marad egy szabad éved, amikor pénzt kereshetsz, építheted a karrieredet. Aztán jövőre pedig megpróbálod újra a felvételit. Nekem se sikerült elsőre, meg még sok másnak, ezért ne keseredj el, hiszen tényleg egy jó lehetőség lehet ez az év, hogy belecsöppenj a felnőtt világba. Aztán pedig mehetsz vissza tanulni. De ilyen fontos döntésekben te magadnak kell döntened máskor.
2020. máj. 24. 00:30
 2/19 A kérdező kommentje:
A jogot is miattuk választottam, nem én szerettem volna oda menni.
2020. máj. 24. 00:33
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Ne is kezdd el a jogot, ha nem szeretnéd! (Mondom ezt joghallgatóként.)

Menj el dolgozni erre az évre, és érettségizz újra töriből vagy amiből akarsz jövő tavasszal. Oda add be, ahova te szeretnél menni!

Rokonok senkit sem érdekelnek, nem az ő életük, hanem a tiéd.

2020. máj. 24. 07:39
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Na akkor, nőjj fel végre, ha még csúszni is fogsz emiatt!

Döntsd el, mit szeretnél tanulni, és állj a szülők elé!

Ha kell, egy-két tárgyból érettségizz újra!

Ne más mondja meg, mivel kell eltöltened a hátralévő életedet.

Végül is nyugdíjig csak kb. 45 évről beszélünk...

2020. máj. 24. 07:41
 5/19 anonim ***** válasza:
89%

A rokonaid mi a fr*ncnak csináltattak HÁROM emeltet veled?

Amúgy nem lett volna szabad hallgatni rájuk.

De ha már így alakul, nézd a jó oldalát, és NE jelentkezz ide újra! TE válassz, hogy mivel akarsz foglalkozni egy életen át!

Igen, tanuld meg felvállalni a konfliktusokat, ha szükséges, főleg ilyen fontos esetekben!

2020. máj. 24. 07:42
 6/19 anonim ***** válasza:
85%

Egyébként meg hiszek abban, hogy semmi nem véletlen. Valószínűleg pont emiatt nem sikerült, hogy ne vegyenek fel...

Tudat alatt sok mindenre képes az emberi agy.

2020. máj. 24. 07:44
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Én elmennék újraérettségizni októberben vagy jövő májusban. Lehetőségeim szerint magyarul tenném le, nem franciául vagy más nyelven.

A rokonaid nagyon túl tolták ezt. Így nem csoda, hogy nem lesz tökéletes. Viszont ez a te életed és neked kellene dönteni, hogy mit dolgozz, mit tanulj stb. Nem szeretnél jogra menni akkor ne menj, mert később megfogod bánni. Szerintem érdemes lenne vállalnod részmunkaidős állást és közbe készülni az újra érettségizésre. Emellett megmondanám a rokonoknak, hogy ezek nem az én céljaim, így ne kényszerítsenek rá.

Bármit is teszel, sok sikert hozzá!

2020. máj. 24. 08:02
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

"Emellett megmondanám a rokonoknak, hogy ezek nem az én céljaim, így ne kényszerítsenek rá."

És még hozzáfűzheted: a saját álmaikat valósítsák meg nyugodtan ők, saját maguknak!

2020. máj. 24. 08:31
 9/19 anonim ***** válasza:
94%

sajnos annál nagyobb a probléma, mint hogy interneten ismeretlenek tanácsait képes legyél megfogadni.

- egyrészt az ilyen saját akaratukat a másikra ráerőszakoló családtagok tudatalatt is úgy nevelték a csemetéjüket, hogy az feltétel nélkül elfogadja az ő döntésüket, valszeg te is hallottál már hasonlókat tőlük, hogy "te még úgyse tudod ezt eldönteni, hagyd a nagyokra ezt a feladatot". ez a szituáció is kettőn áll: az iranyítón és az irányítottan. pl. nálunk apukám nagyon be akarta folyásolni a továbbtanulásomat, de mivel anyukám eléggé szabad szelleműnek nevelt, nem sok esélye volt apukámnak. Az érettségi és jelentkezési lapot TE írtad alá. Miért nem jelölted be amit szerettél volna? Mitől féltél?

-na és itt jön a második pont: az érzelmi zsarolás. "de mi csak a jót akarjuk neked/miért keseríted meg így az életünket/egész életemben azért dolgoztam, hogy te xy egyetemre mehess/hálátlan vagy". ha ezeket a helyzeteket felismered, valszeg könnyebb lesz ellent mondani a rokonoknak, mert semmi olyan borzalmasat nem tehetnek veled amiből te nem tudsz kimászni.

Ajánlom, hogy keress egy olyan felnőttet a környezetedben, aki kívül áll az eseményeken, és akinek nyugodt szívvel elmondhatod a helyzetet (pl. egy jó tanárod, osztályfőnök, iskola pszichológus stb.)

Mert az itteni kommentekből rájöhetsz, hogy a sarkadra kell állanod, de ki mondja meg, hogy konkrétan hogyan állj szembe azokkal, akik eddig neveltek??

2020. máj. 24. 09:34
 10/19 A kérdező kommentje:
Én nyelveket szerettem volna tanulni egyetemen, de azt mondták, h azzal semmire nem megyek
2020. máj. 24. 12:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!