Hány forint az ösztöndíj az orvosi egyetemen?
Debrecenben van tanulmányi és szociális. A tanulmányi az évfolyamod átlagától függ, ha sokan jól teljesítenek, akkor csak nagyon jó atlag felett adnak ösztöndíjat. Ez van, hogy 4.0, de pl. idén nálunk 4.9 volt az alsó határ. És ilyen max 15, 25, 35 vagy esetleg 40 ezres ösztöndíjat kaphatsz, a felső kategória az kb. az 5.0 átlag. A számok nem pontosak, én most 28-at kaptam havonta 4.9-es átlagra.
A szociális a családod anyagi helyzetétől, szerkezetétől függ elsősorban, nekem ez viszonylag sok, havi 33 ezer, de azt tudni kell, hogy szülők munkanélküliek, nagyszülők nyugdíja az egyedüli jövedelem stb.
Tehát amúgy nem osztogatják olyan bőszen ahhoz képest, hogy orvosin bent maradni is kihívás, nem hogy még jó átlagot is elérni.
Pontosítanám a SOTE tanulmányi ösztöndíját:
4 kategóriába sorolják az évfolyam jobbik 50%-át átlag szerint (bronz-ezüst-arany-gyémánt), és ez a 4 kategória eltérő összeget jelent, a gyémánt 50 ezret, az arany 33 ezret, az ezüst 20-on valamennyi, a bronz nem tudom. Gyémánt kategóriába gyakorlatilag minden évfolyamon csak az 5.0 átlagúak kerültek, én a 4.9-emmel az arany kategóriába vagyok, de 4.8-tól már az ezüst van. Kb 4.4 felett járt idén a tanulmányi (persze évfolyam függő)
Én is Szegedre járok, de egyáltalán nem lehetetlen tanulmányit kapni, én eddig mindig kaptam.
Most a legutóbbi félévben pl 37900 forintot.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!