Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » 110 V-os, 100W-os izzólámpát...

110 V-os, 100W-os izzólámpát transzformátor segítségével kívánunk működtetni 220 V-os áramforrásról. Öt transzformátortekercsünk van: 250; 300; 400; 600 és 750 menetszámúak. Hogyan készítsük el a transzformátort, amelyikkel az izzót működtethetjük?

Figyelt kérdés

2020. máj. 17. 14:17
 1/4 A kérdező kommentje:
És Mekkora működés közben a primer és a szekunder áramkörben az áramerősség?
2020. máj. 17. 14:17
 2/4 anonim ***** válasza:
54%

A primerfeszültség U1 = 220 V, a szekunder U2 = 110 V. A feszültségek aránya megegyezik a menetszámok arányával:

U1 / U2 = N1 / N2. A feszültségek aránya U1 / U2 = 220 / 110 = 2.

Olyan tekercseket kell keresni, amelyek menetszámának aránya 2. Ilyen a 600 és 300 menetes tekercs, a 600 menetes lesz a primer tekercs a 300 menetes a szekunder.

A primer és szekunder áramok fordítottan arányosak a feszültségekkel vagy menetszámokkal:

I1 / I2 = U2 / U1 = N2 / N1

A 110 V-os, 100 W-os izzólámpa áramfelvétele: 100 / 110 = 0,91 A, ez a szekunder tekercs árama. A primer tekercs árama:

I1 = I2 · (U2 / U1) = 0,91 · (110 / 220) = 0,455 A

Ezek csak ideális transzformátorra érvényesek. A valóságos transzformátorra csak közelítőleg igazak a veszteségek miatt.

2020. máj. 19. 17:03
 3/4 anonim ***** válasza:

Hát ezt a két képletet kell tudni a transzformátorról, meg a teljesítményről valamit, aztán erre képtelen vagy? Hogy lesz ez, végzel az iskolában, és nem tudod majd elzárni a vízcsapot, mert annyi gondolatod nincs, mint egy kukoricaszemnek megpárolva? Kár, hogy nem rendszeresítettek kérdezőt lehányó szmájlit az oldalon.

U1 / U2 = N1 / N2

I2 / I1 = N1 / N2

2020. máj. 20. 15:47
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

2. vagyok.

Sztrogoff teljesen igazad van, csak én nem tudtam ilyen frappánsan megfogalmazni. Nem értem, ezek a mai diákok képtelenek önállóan gondolkodni? Nem tudnak néhány pofonegyszerű képletet megjegyezni és az adatokat behelyettesíteni? Vagy egy ilyen egyszerű egyenlet átrendezése nem megy nekik? Az is elképesztő, hogy például az én munkahelyemen is hasonló a hozzáállás: „ezt itt nem kell tudni, majd az interneten megnézem, majd a számítógép kiszámolja helyettem”. Nevetséges, hogy a cégünknél levő állítólagos villamos szakembereknek fogalma sincs, hogy számoljuk ki a feszültségesést, hogyan kell kábelt méretezni, vagy zárlati áramot számolni. Sajnos itt tartunk...

2020. máj. 20. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!