Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mihez kezdjek most? Felvételi.

Mihez kezdjek most? Felvételi.

Figyelt kérdés

Tavaly érettségiztem. Jelentkeztem az egyetemre, nem vettek fel. 4,2-es érettségi átlagom volt, két emelt érettségim (magyar és média, mégsem vettek fel. Mostmár tudom, hogy tavaly rosszul választottam (slágerszakok, nem is igazán azok, amiket tiszta szívből szerettem volna)

Szeptemberben elkezdtem egy OKJ-s képzést, amit már akkor utáltam, amikor elkezdtem. A szülők mondták, hogy muszáj suliba járnom (diák és TB), kiválasztottuk azt, amiről azt gondoltuk jó lesz... Pokoli volt ez az egy év. Utáltam bejárni, mindennap úgy keltem, hogy miért csinálom én ezt?! Hogy lehet az, hogy nem vettek fel az egyetemre...?

Az OKJ mellett folyamatosan tanultam angolt és magyart, hogy magyarból jobb legyen az érettségim, illetve sikerüljön a nyelvvizsga. A nyelvvizsgám sikerült, a magyarom nem. (Az elemzés sosem ment, a szóbelin pedig éles szóváltásba keveredtünk a tanárnővel.)

Ismét beadtam a jelentkezést, és ezúttal úgy éreztem, hogy jól választottam. Megtaláltam azt a szakot, amit el szeretnék végezni, amiről tudom, hogy nem csak azért végzem el, hogy legyen diplomám. Tudtam, hogyha egyszer munkába állok, az majd nem munka lesz, hanem szórakozás...

De csütörtökön beütött a krach, és engem megint nem vettek fel. Azóta olyan vagyok, mint egy élőhalott. Nem eszem, alig iszom, és egyfolytában sírok. Tudom, hogy a szüleimtől az én bénaságom miatt nem várhatom el, hogy kifizessék az egyetemet. Nem lenne képem elkérni rá a pénzt, a pótfelvételin pedig nem is biztos, hogy indul az a szak.

A szüleim támogatnak, megértik, hogy nem akarok visszamenni az OKJ-re. Azt mondták, kifizetik az első félévemet, de én nem szeretném elfogadni azt a pénzt. Tudom, hogy mennyi gondjuk van (lakáskölcsön, családi gondok, stb.), és még én is itt vagyok nekik...

A lényeg: az OKJ-re nem akarok visszamenni, inkább dolgoznék. A munkára a szüleim azt mondták, hogyha most elkezdek dolgozni, akkor kiesek a tanulásból, és nehezebb lesz majd visszaülni az iskolapadba. A felvételivel pedig úgy vagyok, hogy megfogadtam nem próbálom meg többször.

Mások azt mondják rólam, hogy okos, intelligens lány vagyok, aki egyetemre való, és nem szabad feladnom. De ha ennyiszer megrágott és kiköpött a rendszer, akkor tényleg az az igazság, hogy az egyetemen a helyem?

2010. júl. 24. 20:51
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Szia, velem szinte ugyanez van.:( Ha gondolod írj privátot.
2010. júl. 25. 10:51
 12/20 A kérdező kommentje:

00:01 nem azt mondom, hogy nem sikerült, inkább nem sikerült olyan jól, mint szerettem volna. Elemezni pedig azért nem tudok, mert senki nem tanított meg rá.

Azért szeretnék magyar szakra menni, mert magyart és lengyelt szeretnék tanítani, sőt, magyar nyelvet lengyeleknek. A magyar az, ami érdekel. Ezért szeretnék magyar, és nem kereskedelem és marketing szakra menni.

2010. júl. 25. 11:45
 13/20 anonim válasza:

Semmiképp ne add fel!!!! Ez nagyon jó. Akárhogy lesz is, jövőre újra próbáld meg.

Lengyel... nagyon jó, nagyon jó:):):):)

2010. júl. 26. 21:42
 14/20 anonim ***** válasza:

en nem adnam fel a helyedben... ismerek olyan embert aki negyedszerre jelentkezett az orvosira (sikertelenül).

a tandijat diakhitelböl tudnad finanszirozni.

illetve keress vmi munkat, a megkeresett penz is mehet a tandijba majd (elmehetnel külföldre pl au-pairkedni)

azt elarulod, hogy hany ponntal csusztal le?

sok sikert a tovabbiakban.

2010. júl. 26. 22:30
 15/20 anonim ***** válasza:
53%
Menj el szépen a helyi munkaügyi hivatalba és kérdezd meg milyen képzések indulnak szeptembertől.Megmondják,te kiválasztasz egyet(sok esetben van nyelvtanfolyam is nyelvvizsgával,csomó jó szakma,ami mostanában nem keresett,mert ugye diploma az mindenképpen kell),tehát választottál,augusztusig nézegetheted őket,majd jelentkezel.Vannak 6-10-12-18-24 hónapos képzések is. Így tanulsz valami jó szakmát,vagy nyelvet(az ártani nem árt)és kapsz havonta 70ezret kb.Így tehát pénzt is keresel és ha úgy döntesz,hogy még egyszer megpróbálod a főiskolát,akkor ebből a pénzből még fedezni is tudod.Gondolom így nem lenne lelkiismeret furdalásod sem. De esetleg,ha még nincs akkro elmehetsz lengyel felsőfokú nyelvtanfolyamra is utána,vagy valami magyarral kapcsolatos okj képzésre.tehát azér tvannak lehetőségeid.Fel a fejjel=) Amúgy hány éves vagy?
2010. júl. 26. 23:27
 16/20 A kérdező kommentje:

20 vagyok.

Az ELTE-ről elég sok ponttal csúsztam le, a Károliról csupán 4 ponttal.

2010. júl. 27. 00:02
 17/20 A kérdező kommentje:
A munkaügyi ihvataltól miért kapnék pénzt? Azt nem csak akkor adnak, ha már volt előtte munkahelyed?
2010. júl. 27. 00:04
 18/20 anonim ***** válasza:
53%

Nem dehogy is=)Én se dolgoztam még soha...illetve hát diákmunkával igen ,de az meg nem számít.Tehát ha kiválasztasz egy tanfolyamot,amire köteles vagy eljárni,a hiányzást igazolni kell,a vizsgán ha átmész átmész,ha nem akkor a következő vizsgát te fizeted és ennyi max amit muszáj.Nekem a barátom járt így tavaly előtt,hogy lecsúszott a fősuliról,aztán bement a munkaügyibe és elment lenyelvvizgázott,az 6 hónap volt,az alatt kapta a minimálbért(akkor 62e. most 70e.).Én most érettségiztem és én is okj tanfolyammal kezdek így,hogy legyen valami alaptőkém a fősulira.Mert gyárba dolgozni a minimálbérért..ááá,és így kapok egy szakmát is=)

Na de hát végülis ennek az a lényege,hogy ne legyen olyan sok tanulatlan ember,ezzel ösztönzik őket gondolom.És mivel ez alatt dolgozni nem tud,ezért kapja az ember a minimálbért.Utána 9 hónappal később lehet menni mégegyszer valamit tanulni. Ennél többet nem nagyon tudok,menj be és kérdezd meg,biztos elmagyarázzák az okát:D

2010. júl. 27. 09:33
 19/20 anonim ***** válasza:
53%
Ne ess kétségbe, volt olyan ismerősöm, aki érettségi után minden évben felvételizett egy művészeti suliba, végül 24 évesen vették fel, és rettentően imádja és boldog. Nem szabadna ilyen könnyen feladni, az életed boldogsága múlhat ezen.
2010. júl. 27. 10:02
 20/20 anonim ***** válasza:
én pedig rossz helyet választottam a középfokú tanulmányaimnak, bah... mit is mondok, engem rábeszéltek, hogy odamenjek, nem saját akarotomból döntöttem így.
2010. júl. 29. 16:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!