Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mihez kezdjek most? Felvételi.

Mihez kezdjek most? Felvételi.

Figyelt kérdés

Tavaly érettségiztem. Jelentkeztem az egyetemre, nem vettek fel. 4,2-es érettségi átlagom volt, két emelt érettségim (magyar és média, mégsem vettek fel. Mostmár tudom, hogy tavaly rosszul választottam (slágerszakok, nem is igazán azok, amiket tiszta szívből szerettem volna)

Szeptemberben elkezdtem egy OKJ-s képzést, amit már akkor utáltam, amikor elkezdtem. A szülők mondták, hogy muszáj suliba járnom (diák és TB), kiválasztottuk azt, amiről azt gondoltuk jó lesz... Pokoli volt ez az egy év. Utáltam bejárni, mindennap úgy keltem, hogy miért csinálom én ezt?! Hogy lehet az, hogy nem vettek fel az egyetemre...?

Az OKJ mellett folyamatosan tanultam angolt és magyart, hogy magyarból jobb legyen az érettségim, illetve sikerüljön a nyelvvizsga. A nyelvvizsgám sikerült, a magyarom nem. (Az elemzés sosem ment, a szóbelin pedig éles szóváltásba keveredtünk a tanárnővel.)

Ismét beadtam a jelentkezést, és ezúttal úgy éreztem, hogy jól választottam. Megtaláltam azt a szakot, amit el szeretnék végezni, amiről tudom, hogy nem csak azért végzem el, hogy legyen diplomám. Tudtam, hogyha egyszer munkába állok, az majd nem munka lesz, hanem szórakozás...

De csütörtökön beütött a krach, és engem megint nem vettek fel. Azóta olyan vagyok, mint egy élőhalott. Nem eszem, alig iszom, és egyfolytában sírok. Tudom, hogy a szüleimtől az én bénaságom miatt nem várhatom el, hogy kifizessék az egyetemet. Nem lenne képem elkérni rá a pénzt, a pótfelvételin pedig nem is biztos, hogy indul az a szak.

A szüleim támogatnak, megértik, hogy nem akarok visszamenni az OKJ-re. Azt mondták, kifizetik az első félévemet, de én nem szeretném elfogadni azt a pénzt. Tudom, hogy mennyi gondjuk van (lakáskölcsön, családi gondok, stb.), és még én is itt vagyok nekik...

A lényeg: az OKJ-re nem akarok visszamenni, inkább dolgoznék. A munkára a szüleim azt mondták, hogyha most elkezdek dolgozni, akkor kiesek a tanulásból, és nehezebb lesz majd visszaülni az iskolapadba. A felvételivel pedig úgy vagyok, hogy megfogadtam nem próbálom meg többször.

Mások azt mondják rólam, hogy okos, intelligens lány vagyok, aki egyetemre való, és nem szabad feladnom. De ha ennyiszer megrágott és kiköpött a rendszer, akkor tényleg az az igazság, hogy az egyetemen a helyem?

2010. júl. 24. 20:51
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
84%
ha valóban okos lány vagy, akkor igen, egyetemen a helyed, és megéri a küzdelmet. Ha fizetősre felvettek, nekem úgy jön le h oda mehetnél, akkor kezdd el, van diákhitel, felveszed szépen (tudom elég sz@r megoldás), aztán pedg nyáron dolgozol ... de ne várj egy évet szerintem megint hogyha mehetsz már egyetemre
2010. júl. 24. 20:59
 2/20 anonim ***** válasza:
63%
Ez túlzás egy visszautasítás miatt. Jelentkezhetsz estire vagy levelezőre azon a szakon, vagy jelentkezz újra jövőre, biztosan lejjebb viszik a ponthatárokat.
2010. júl. 24. 20:59
 3/20 anonim ***** válasza:
87%
és az is igaz, hha dolgozol kijössz az ütemből, és nehezebb lesz tanulni
2010. júl. 24. 21:00
 4/20 anonim ***** válasza:
81%

Igen, ott a helyed. Ne add fel. Amit tudok ajánlani, hogy indulnak februárban is szakok, keresztféléves képzés. Meg kellene érdeklődni, hogy a kiválasztott képzés indul-e.

Költségtérítésről annyit, hogy a legjobb 15%-t átteszik államilag finanszírozottra. Igaz, azt elérni elég kemény munka sztem. De nem lehetetlen:)

Vagy a másik ötletem, keress egy másik OKJ-s képzést, ami hasonlít ahhoz a szakhoz, amire menni szeretnél.

Akkor többet tudnék segíteni, ha tudnám a szakot, amire jelentkeztél. Bár a humán területen nem vagyok annyira otthon.

És örülj, hogy a szüleid támogatnak :) Az álmaid, meg ne add fel:)

Remélem tudtam segíteni.

2010. júl. 24. 21:02
 5/20 A kérdező kommentje:

Fizetősre felvettek volna, de nem jelöltem meg, mert úgy gondoltam, be tudok kerülni államira is, de nem így lett.

Lengyel szakra jelentkeztem. Már tavaly is néztem a keresztféléves képzéseket, de nem indult se lengyel, se magyar (ez a két álomszak), és attól tartok a pótfelvételin sem fog.

A kudarc pedig háromszoros kudarc (tavaly kétszer, és idén).

Köszönöm a válaszokat!

2010. júl. 24. 21:10
 6/20 anonim ***** válasza:
64%
Ne add fel a vagyadat, hogy egyetemre akarsz menni. Ha mas nem, jovore jelentkezz ujra! Csak mert egy ev kiesik, dolgozol, meg vissza tudsz zokkeni a tanulasba. Nekem tobb csoporttarsam is volt, akik erettsegi es fosuli kozott kulfoldon dolgoztak egy-ket evet, es ment nekik a tanulas. Persze neha nosztalgiaztak, milyen jo volt, mikor fuggetlenek voltak, volt keresetuk, stb...de mindig az tetszik az embernek, ami epp nincs...Szoval az en tanacsom, h addig is, amig nem jarsz egyetemre tanulj peldaul meg egy nyelvet, keress munkat. En megertem, hogy nem akarsz koltsegteritesesre menni, es keresztfeleves jelentkezeskor, es potfelvetelin is szinte csak ilyen szakok indulnak. En azt nem ertem igazan, hogy akinek meg van a lehetosege allamilag finanszirozottan tanulni, mert elso kepzese, hogy mehet ktsgteritesesre. Mire elvegzi a 3 evet, egymillio ft-ot rakoltott csak a tandijra...aki megengedheti maganak, tegye meg, de szerintem nem vesztesz semmit azzal sem, ha meg kihagysz egy evet. Ne add fel, az a lenyeg!
2010. júl. 24. 21:15
 7/20 anonim ***** válasza:
39%
Hát, bocs, de ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Ha kétszer nem vettek fel, miért nem próbálkozol valami mással? Nem akarok bunkó lenni, de ki mondja azt, hogy mindenkinek egyetemre kell járni? És mi a biztosíték, hogy szeretni is fogod?
2010. júl. 24. 21:20
 8/20 A kérdező kommentje:

Próbálkoztam mással, egy évet jártam egy OKJ-re. Nagyon utáltam/utálom, mert nem okoz szellemi kielégülést. Egyszerűen unatkoztam az órákon.

Mi a biztosíték arra, hogy szeretni fogom? Szerintem, ha valaki tudja, hogy mit szeretne csinálni, akkor szeretni fogja a szakot is, amire jelentkezett. Senki nem mondja azt, hogy mindenkinek egyetemre kell járnia. De tudod, van olyan ismerősöm, akit minden egyes évben megbuktattak a középiskolában, most mégis felvették, és szeptembertől főiskolás lesz, mert anyuapu ki tudja fizetni... És ezt igazságtalannak tartom.

2010. júl. 24. 21:26
 9/20 anonim ***** válasza:
64%

Csak annyit tennék hozzá, hogy ne aggódj az miatt, hogy ha egy év kiesik, akkor nem szoksz vissza a tanulásba. Én 22 évesen mentem egyetemre, előtte való két évben babáztam :) Igaz, mellette akkor érettségiztem le, de az előtt meg dolgoztam majdnem két évig. Kicsit sem esett nehezemre újra megszokni a tanulást. Hozzáteszem, hogy elsőre még csak nem is sikerült túl jó szakot választanom, vagyis a szak jó, csak inkább azt mondom, hogy menet közben rájöttem, hogy nem annyira való nekem. Most végre felvettek oda, amit mindig is szerettem volna, csak mindig hagytam magam lebeszélni róla. És már alig várom a szeptembert.

Ne aggódj, ha olyat tanulhatsz, ami érdekel, akkor azonnal kedvet kapsz a tanuláshoz, és ha tényleg nem vagy egy buta lány, akkor nem csak kedved lesz hozzá, hanem nagyon jól is fog menni.

2010. júl. 24. 22:14
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Miért akarsz magyar szakra menni, ha nem sikerült jól a magyar érettségid és nem tudsz verset elemezni?

Egyébként ha tényleg annyira ez az álmod, akkor fizesd ki a tandíjat diákhitelből, rengetegen csinálják így, köztük én is. Vagy jelentkezz levelezős képzésre, és a fizetésedből fedezd a költségeidet.

2010. júl. 25. 00:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!