Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan épül fel pontosan az...

Hogyan épül fel pontosan az emelt földrajz szóbeli érettségi?

Figyelt kérdés
Idén emeltezek földrajzból és nem igazán ismerem a szóbeli vizsga menetét. Egy tapasztalt ember tudna segíteni?

2020. febr. 22. 09:22
 1/3 anonim ***** válasza:
Én se tudom pontosan. Annyit tudok h a termèszeti meg a társadalmi részből is húzunk, kapunk 15percet kb h kidolgozzuk aztán 20percet kell talán beszélni. De majd valaki biztos leírja még pontosabban.
2020. febr. 22. 12:24
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Én tavaly emelteztem föciből.

A szóbeli két részből áll: természetföldrajzi és társadalom/gazdaságföldrajzi rész. Területileg külön van szedve, vagyis ha az egyik magyarországról szólt, akkor a másik része már a földről/másik országról/világról kell szólnia, így állatják össze a kérdést. A tételek borítékban vannak, egyet húzol, benne van a két rész. Kapsz pecsétes A4-es lapot, arra szépen leülsz és kidolgozod, míg 2-3 ember felel. Hivatalosan nem tudom mennyi időd van rá, de szoktak csúszni, én 10 perc alatt megvoltam, és 50 per múlva kerültem csak sorra, addig bőven volt időm gyakorolni az előadásmódot, fejben rákészülni. Nálam hárman voltak bent, az egyik csak evett ivott, a szemben ülőnél feleltem, a harmadik se csinált sok mindent, általában jó ha egy ember figyel rád. arra számíts, hogy ha tökéletesen is mondasz el mindent, akkor is fognak feltenni 1-2 kérdést, hogy biztosra menjenek. kimész, szépen elmondod, én választhattam melyik résszel kezdem. A tétel maga egyébként úgy néz ki, hogy van rajta 4-5 kérds, szóval van segítség, hogyan is kell felépíteni a dolgot. Szoktak még segíteni térképvázlatokkal, grafikonokkal stb, atlaszt is adtak a felkészüléshez. Nekem úgy olt, hoyg feleléshez kivihettem az atlaszt is, meg nyilván a papírt is, amire írtam a vázlatot, bár az atlasznak sok hasznát nem vettem, de azért jó pont, ha mutogatod is, amiről beszélsz. Egyik tételem az EU története, felépítése, gyakorlatilag minden róla, itt kérdezték a bővítési politikát is, rákérdeztek több országra, hogyan áll a dolog :) A másik rész az Alföld és a Kis- Alföld kialakulása, szerkezete és összehasonlítása. Amennyire rá voltam stresszelve, annyira nem volt vészes, megkaptam rá a max. 50 pontot. Ezt majd csak utólag tudod meg, nekünk a normál középszintű szóbelik megnyitóján sorolták fel mindenkinek egyenként az emelt szóbelik eredményét.

2020. febr. 23. 16:15
 3/3 anonim ***** válasza:
Még annyi, hogy igen, elvileg 20 percet kell beszélni, ez soknak tűnhet, de nyugi, ha a fejedbe van minden és szépen egész mondatokkal felesz, akkor hadarva is kevés lesz, hogy beleférj az időbe :D Egyébként, ha látják, hogy tudod, és azt, hogy nem körítesz, csak sok a lények amit elmondanál de az idő lejáróban van, akkor gyorsan belekérdeznek a végébe és meg is vagytok.
2020. febr. 23. 16:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!