Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az Egyetem pénzeseknek van...

Az Egyetem pénzeseknek van kitalálva?

Figyelt kérdés

Először is, nincs semmi bajom azzal, aki megteheti nyugodt szívvel, hogy költségesre menjen:)

Most fogok érettségizni, ahova menni szeretnék szak ott fél évente 120 ezer lenne a ktg, de államit akarok majd megjelölni, csak félek, hogy nem lesz annyi pontom.

Eddig kb. 380 volt a ponthatár(tudom sok mindentől változik, így csak így írom kb-ra)

Emelt szinttől nagyon félek, magyarból vagyok a legjobb, de azt be sem számítanák(csak matek v. töri.vagy nyelv), szóval azt hiszem az kilőve a pluszpont miatt.Ha nagyon jóra is sikerülne az érettségim is, akkor is kb 340 pontom lenne(saccra) mindenképp a duplázás lesz nekem a jó, most mindenből rontottam egyet, vmit igazságtalannak is tartok, de ez nem ide tartozik.Pluszpont még szóba jöhetne úgy, hogy nyelvvizsga, de attól is félek, igaz h 4-5 vagyok, de felszínes a tudásom és nem is fog annyit érne, ha jól tudom a felvételinél.

Na meg közeli sulit fogok mindenképp választani, koli meg buszozás meg kaja meg stb.költsége is megterhelő lenne számunkra egy kicsit, persze a tanulásba belehúznék, hogy ösztöndíjas legyek.

Igazából lehet h a kérdés nem lett a megfelelő,de ha valaki tudna 1-2 jó tanácsot adni, azt nagyon szépen megköszönném!

2010. júl. 22. 18:42
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Már bocsi, de tudok fogalmazni:/ Írtam is a végén, h a kérdés nem biztos h passzol, mert azt is kérdezem, de másra is vagyok kíváncsi és így tettem össze a kettőt.

Nyelvvizsgán nagyon gondolkodom, de annyi rosszat hallok sok mindenkitől, h melyik a jobb, melyik nem, úgy tudom jövőre nem is fog annyit érni már a felvételinél.

Magyarból az emelt nagyon szubjektív, tanárom is megmondta, de abból biztos nem teszek, mert bele sem számítana, töriből is a tanár mondta, hogy nem akarja nagyon ajánlani, mert sok helyen megoldókulcs függő és hamar belebukhat az ember.

2010. júl. 22. 19:05
 12/17 A kérdező kommentje:

19:02

Már megbocsáss, de szerintem a te véleményedre nem vagyok kíváncsi, megmutatkoztál az első hozzászólásodnál.

2010. júl. 22. 19:07
 13/17 A kérdező kommentje:

19:04

Köszi h írtál.

Igazából a könyvekkel nem lenne semmi gondom, segítséggel meg fénymásolatokkal sem, barátom odajár és sok ismim lett ezáltal:)

2010. júl. 22. 19:09
 14/17 anonim ***** válasza:
40%

Első rohadt bunkó volt, no komment.

Megértem a helyzeted, minket sem vet fel a pénz és valljuk be,hogy nehéz bekerülni államira azért.Emelttől én is parázok, tanáraim minket sem bíztatnak, az oktatás is pocsék, de azért legyen temérdek pontod, úgy, hogy a nyelvoktatás is a béka segge alatt van..

2010. júl. 22. 19:19
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én most húztam le egy évet Debrecen TTK biológus szakon.

Erő- és idegpróbáló év volt, de megérte ide jönni.

Tudod anyagilag mi se vagyunk egy rockefellerek, anyukám segélyen, apám rokkant nyugdíjas, 160 km-re lakom a román határon. Tiszta volt, ha államilag nem vesznek fel, ha nincs ösztöndíj akkor mehetek a sunyiba, mert a szüleim nem tudnak segíteni nekem. A felvételivel nem volt gond, közel 3-szor annyi pontom volt mint amennyi kellett.

A bajok ott kezdődtek, hogy nem kaptam kolit és szociális ösztöndíjat, ami elvileg járt volna. Hetekig hánytuk-vetettük a dolgot a szüleimmel, hogy mi lesz, halasztanom kell-e emiatt. Rohadtul éreztem magam, anyám ha rám nézett is azonnal sírni kezdett, szóval meg voltam áldva. Hiába adtam be fellebbezéseket, semmi.

Végül mégiscsak elkezdtem, kivettem egy meglehetősen tetűfészek albérleti szobát, de még annak is örültem. Rá egy hétre megkaptam a kolit, igaz úgy hogy rárúgtam az ajtót az asztalánál kényelmesen kávézó intéző úrra, aki előtte simán letagadtatta magát. Szóval koli meglett. Az ösztöndíj nem. Szerencsére megvolt még a pénz amit az előző nyáron dolgoztam össze, abból húztam ki az első félévet, plusz anyukám feketén dolgozott hogy kifizethessük a kolit. Amikor adódott munka, melóztam. éjszakánként kromatográf-lemezeket vagdostam, voltam DKV ellenőr, osztogattam szexuális felvilágosító kiadványt a szakadó esőben. Emellett heti kb. 10 órát ültem laborban, bejártam az órákra és hetente 4-5 zh-t írtam. Megszoktam a napi 2-3 óra alvást, de volt amikor le se tudtam feküdni. A második félévtől könnyebb lett a helyzet: megkaptam a tanulmányi ösztöndíjat és egy másikat is. Anyukám innentől kezdve csak a bérletemet fizette ki, igazából nem kellett volna de ehhez ragaszkodott. A még több zh és labor mellett csak ritkán tudtam elmenni melózni, de így is összespóroltam a tanév végére 30 ezer forintot, amiből tudtam új telefont venni az elromlott régi helyett. Ez nagyon jól jött, mert ezzel sem a szüleimet terheltem. Második félévben 4 tizeddel jobb lett az átlagom, megjött a papír hogy felvettek koliba. Túl vagyok egy mentor felvételin is, még nincs eredmény, de ha sikerül, ezért is lehet pénzt kapni. A jövő évet pedig egy labor-kisegítő felvételivel kezdem. Szeretném ha egyáltalán nem lennék a szüleim terhére, ezért minden téren megpróbálom a legjobbat kihozni magamból.

Nem tudom pontosan, milyen választ vártál a kérdésedre, azért írtam ennyit, hogy hátha ki tudsz belőle hámozni valamit, ami számodra is hasznos lehet.

Írok ide neked a végére néhány dolgot, amit megtanultam ezalatt az egy év alatt:

- Az irodákban bürokraták ülnek. (Magyarul, ha szépen, mosolyogva kérsz tőlük valamit, akár az ösztöndíjkérelmed felülvizsgálatát, koli várólistát, stb. ők is visszamosolyognak majd de egy cérnaszálat sem fognak arrébb tenni érted. Ha ilyen helyre mész, légy határozott, és akár egy felsőbb éves ismerőst is magaddal vihetsz, nehogy átvágjanak a kerítésen.)

- Ha a TO-ra vagy HSZK-ra mész, vigyél kaját. (Ez hülyeségnek hangozhat, de ha jobban belegondolunk...ezek előtt az irodák előtt állandó jelleggel kilométeres sor áll, ha beállsz reggel, megeshet hogy délután kerülsz sorra, közben kajáért, innivalóért elszaladni lehetetlen mert elfoglalják a helyedet aztán kulloghatsz a sor végére. Ha ájulós vagy, a kalcium és a kockacukor sem elhanyagolandó, hidd el nekem, rengeteg diákot láttam kidőlni a sorból egy egy ilyen várakozás során.)

-Próbálkozz helyi ösztöndíjakkal is! (Sok az olyan diák -köztük én is sajnos- aki rászorultsága ellenére sem kap ösztöndíjat. Hogy ne legyen ez akkora pofon, érdeklődj az önkormányzatodnál is, hátha van Bursa vagy egyéb ösztöndíj, ami nem függ az egyetemtől!Érdemes figyelni a faliújságokat és az egyetem honlapját, hallgatói portálját is!)

-Próbáld okosan beosztani az idődet, ismerkedj felsőbb évesekkel, akiktől tudsz segítséget (és nem mellesleg tételeket)kérni ha szükséges.

Nagyjából ennyi jutott eszembe, szerintem vágj bele a nyelvvizsgába, károd semmiképp sem lesz belőle. Az egyetem sajnos valóban sokba kerül, de nem csak a pénzesek tudják megoldani. Ha jól gazdálkodsz, kihasználod a munka- és ösztöndíj lehetőségeket, jól tanulsz, akkor neked is menni fog.

Sok szerencsét kívánok!

Meriëlle

2010. júl. 22. 19:37
 16/17 anonim ***** válasza:
72%
Azért mert félsz az emelttől nem jelenti, azt, h a pénzeseknek van Ha igazán akarod és van benned akarat, kitartás, szorgalom, akkor sikerülhet olyanra, amilyenre szeretnéd. Emeltezz töriből, az nem annyira vészes.
2010. júl. 22. 19:50
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszi a hosszú válaszodat, nagyon kitartó ember lehetsz és büszke lehetsz magadra!:)

Utolsó!

Nem úgy értettem, hogy ez összefügg, csak a koli, utazás stb-re, h nem kis költség az sem, plusz a 120 ezer sem, de köszi a biztatást:)

2010. júl. 22. 19:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!