Fizika háziverseny?

Figyelt kérdés

Valaki segítene ebben a feladatban?

"Egy eső labda az esése utolsó másodpercében 50%-kal több utat tesz meg, mint az előző másodpercben. Milyen hosszan esett összesen?"

Próbáltam már másodfokú egyenlettel, de azt még nem tanultuk.(7.-es vagyok.)

Addig eljutottam, hogy 1,5S=7,5*t*t, mert S=5*t*t

(S=az egység, amit egy másodperc alatt megtesz a labda.)

2020. jan. 4. 20:22
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Itt ugye két ismeretlen van. Az egyik, hogy mennyi ideje esik. A másik, hogy mekkora utat tett meg az előző másodpercben. Tehát kétismeretlenes másodfokú egyenletrendszer, hacsak nem találunk valami trükköt.

Erre jó esély van, mert a tanárod nyilván csak olyant ad fel, ami általatok megoldható. Induljunk az átlagsebességgel való számolás irányába, abban nincs ténégyzet, hátha...

Legyen V a pillanatnyi sebesség az előző másodperc elején. Akkor (v+10) a sebessége az előző másodperc végén, ami egyben az aktuális másodperc eleje, ennek végén pedig (v+20) a sebessége. Az átlagsebesség tehát az első másodpercben (v+5), a másodikban (v+15), ezt szorzva az egy másodperccel kapjuk az utat, amiről tudjuk, hogy a második másfélszerese az elsőnek, tehát ha az elsőt szorozzuk másféllel, akkor egyenlők:

1,5*(v+5)*1 = (v+15)*1

(A *1 matematikailag ártelmetlen, csak a mértékegység miatt van, amit meg lusta voltam kiírni :)

Ez már hetedikben is megoldható ;)

2020. jan. 4. 21:51
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2020. jan. 5. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!