Mi az az SN1 meg SN2? (szerves kémia)
Az SN-t tudom, hogy a nukleofil szubsztitúcióra utal, de az 1 meg a 2 az mi? Holnap vizsgázok belőle és nagyon nem értem.
Ugyanígy az eliminációnál mi ez az E1 meg E2? Nagyon nem értem. Valaki kérem segítsen!
Hálás köszönetem előre is!
Ha tudsz angolul, ezen az oldalon nagyon érthetően és poénos stílusban elmagyarázzák: [link]
Amúgy maga az oldal egyébként is nagyon hasznos, ha a szervest meg akarod érteni.
1. Az oldószertől: poláris, protikus oldószerek elősegítik a távozócsoport leválását, mert szolvatálják azt, és a keletkező kationt is, ezáltal stabilizálják mindkettőt, ezért ez az SN1-nek kedvez. Aprotikus oldószerekben nincs ilyen effektus, azok inkább SN2 oldószerek.
2. A reagáló anyag szerkezetétől, azon belül is a rendűségtől. SN1 esetén karbokation keletkezik, ami annál stabilabb, minél több alkilcsoport kapcsolódik a pozitív töltésű szénhez. Tehát például a tercier halogénvegyületek reaktívabbak SN1-ben, mint a primerek. SN2 esetén viszont nincs kation, hanem helyette a nukleofil a távozó csoporthoz képesti ellentétes oldalról jön (hátoldali támadás), ami meg akkor könnyű, ha nem túl zsúfolt a távozócsoportot tartalmazó szén, vagyis pont hogy kis rendűségű a halogénvegyület.
3. Ezüst katalizátor jelenléte: Ag(+) ionok jelenléte az SN1-nek kedvez. Tehát például ha az a feladat, hogy ezüst-cianiddal vagy nátrium-cianiddal reagáltatná szívesebben a terc-butil-bromidot, akkor nyilván a cianid ion a nukleofil, és tercier rendűségű a kiindulási anyag, annak a kationja stabil (jó SN1), de a hátoldali támadás a zsúfoltság miatt nehézkes (rossz SN2) tehát az SN1 reakciót érdemes választani, és azt tovább segíteni azzal, hogy ezüstsóként alkalmazod a nukleofilt, tehát a válasz az ezüst-cianid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!