Meghúztak 2tantárgyból is. Erre a döntésre jutottam. Vélemények?
Nagyon-nagyon nehezen tanulok. Pl több órát vesz igénybe egy 4versszakos vers megtanulása....Iszonyú nehéz tanulnom és könnyen felejtek. Minden erőfeszítésem hiába mindig csak kudarc ért. Minden nap jártam a fontosabb tantárgyakból külön órára és még így sem ment. Most meg jöttek a bukások. A többiek is csak úgy néznek rám mint egy buta emberre, de nekem családom sincsen akik támogatnának. Pszichológushoz is jártam, de az csak addig volt jó amíg őszintén beszélhettem valakivel. Aztán letelt a 1,5-2óra és minden ugyanolyan volt mint előtte.
Kikészültem attól, hogy hiába a sok erőfeszítés semmi sem sikerült. Arra jutottam abbahagyom az iskolát. Pontszámaim nem lennének elegendőek az adott iskolába és akkor megint egy kudarc érne. Nem bírom ezt sok kudarcot:( Rossz látnom, hogy más egy szünet alatt megtanul oldalnyi szöveget én meg jó ha 2 sort meg tudok jegyezni.
Tudom, hogy az iskola fontos és anélkül élni sem lehet a mai világban, de nekem sehogy sem sikerül. Az is lehet, hogy egy lesüllyedt ember leszek ha abbahagyom, de már úgy érzem feladtam a küzdelmet.
Nagyon szépen kérlek titeket, hogy ne támadjatok a válaszotokkal. Nyugodt hangnemben fogalmazzátok meg. Köszönöm szépen!
Mi a kérdés?
Mindenkinek a magánügye, hogy mikor hagyja abba az iskolát.
100%-ig biztos vagyok benne, hogy nincs semmi baj az értelmi képességiddel! Nagyon jó a helyesírásod, szépen fogalmazol, rendkívül értelmes ember benyomását kelti az írásod! Szerintem nálad két probléma lehet. Az egyik az az önbizalomhiány, kishitűség, ami önbeteljesítő jóslatként működik, azt hiszed, hogy nem vagy képes tanulni, ezért nem megy. A másik meg valószínűleg tanulásmódszertani probléma. Elképzelhető, hogy magolni próbálsz, ami nem vezet célra. Megérteni próbáld mindig a tananyagot, a lényeget kiszűrni, kiemelni és összefoglalni. A magolás, mint a verstanulás nekem sem ment soha, utáltam én is, elképesztő sok időt vett igénybe, többszörösét mint másoknak, önmagában ez ne törjön le.
Ha tanulsz, olvasd el egyszer az egész leckét. Másodszorra fogj egy kiemelőfilcet és húzd alá a kulcsszavakat, a legfontosabb gondolatokat. Arra ügyelj, hogy a kiemelés ne legyen több, mint a szöveg 10%-a különben elveszti az értelmét. Utána fusd át mégegyszer a leckét, majd próbáld összefoglalni a lényegét. Ha megakadsz, akkor olvasd el újra, amíg nem megy.
Menni fog, ne add fel, nem vagy te buta, az írásodból egyértelműen kiderül! :)
A tanulást is gyakorolni kell.
Váltogatni a módszereket stb. Bele kell jönni.
Sokan úgy vannak ezzel, hogy eddig nem tanultak, majd képesek órákat a könyv fölött tölteni és elvárják, hogy akkor a köv. doga egyből ötös lesz. Aztán mégse, és feladják a tanulást.
Ez nem így működik, min fél év kell, még bele jön az ember. Az alapokat is pótolni kell.
Abbahagyhatod az iskolát, előre szólok, munkád nem lesz. Én sima érettségivel sem találok még sima segédmunkát se... Erre majd rájössz, és pár év múlva megint fogunk téged olvasni, de akkor az lesz a kérdés, hogy hogyan tehetném le az érettségit 20 évesen...
Nézd én 34 évesen leérettségiztem.Végig kínlódtam az egészet,mert egyszerűen nem voltam képes megtanulni a tantárgyakat.Sokszor volt,hogy a sarokba dobtam a könyvet,és azt mondtam elég volt..Mégis sikeresen leérettségiztem, nem adtam fel..
3 éve Angliában élek..Jó ha alapszinten tudok valamit motyogni..Nagyon bánt és totál hülyének érzem magam,hogy még mindig nem értem mit mondanak..Nagyon elkeserítő érzés...De nem adom fel..Reménykedem benne,hogy egyszer valaki segít megtanítani az angol nyelvre,és reménykedek benne,hogy egyszer érteni fogom az angolokat is..
Az igazság az,hogy mindig avval védekezem,hogy rossz a hallásom,és ezért nem értem őket,meg hogy 38 évesen már nem fog az agyam,meg hogy soha nem volt nyelvérzékem..De ezek mind kifogások...Ahogy amit te írtál azok is kifogások...Csak akarni kell..A sok negatív hozzáállás miatt sem megy...Szóval ne azt mondogasd magadnak,hogy nem megy,hanem azt,hogy menni fog,nem olyan vészes ez...Ha tudsz más dolgokat tanulni(pl:nyelveket.történelmet stb) akkor azokat is meg tudod amikre azt mondod nem megy...Több időt,energiát,és még több bizalmat.kitartást kell adnod magadnak...
Megértelek. Ugyan engem bukás nem fenyegetett, de én is mindig nehezen tanultam. Mármint az olyan anyagot, amit tényleg tanulni ("magolni") kellett, szóval magyart pl. Nehezen tanultam meg én is annyo oldalt. A gondolkodós tárgyakból, mint a matek, fizika, vagy a nyelvek, sima 5-ös voltam, pedig csak az órán figyeltem oda, otthoni tanulás nélkül.
Minden embernek kicsit máshogy van felépítve az agya, másban vagyunk erősebbek, gyengébbek, de ez még nem jelenti azt, hogy aki nem tud olyan hatékonyan tanulni, ne lehetne értékes ember.
Az írásod alapján te egy teljesen normális, inteligens, értelmes fiatal vagy. Lehet (sőt biztos), hogy nem továbbtanulásra van beállítva az agyad, de hidd el, a mai világban egy jó, keresett szakma ér annyit, vagy még többet, mint a diplomák egy jelentős része!
Nézegesd meg, milyen szakmák vannak, amiket akár érettségi nélkül is ki lehet tanulni. Sok szakmában hiány van, keresik a munkaerőt, és pont ezért jól meg is fizetik! Van egy tanári diplomás nagybátyám. Tanári állást nem kap 5 éve, forgácsolóként dolgozik (mert korábban azt is kitanulta), és jól meg is fizetik.
Ne keseredj el, előtted az élet, fiatal vagy, nem vagy hülye! Nem vagyunk egyformák, biztos van egy csomó dolog, amiben te jobb vagy, mint azok az osztálytársaid, akik négyes-ötös tanulók.
Ennyi bajod legyen! Gondolj már azokra az emberekre, akik valamilyen fogyatékossággal élnek! Valakinek nincs lába, karja, vak, mégis több ereje van, mint egy egészséges embernek, ők azok, akik érnek valamit a világon!
Ugye, hogy nem is olyan vészes a "problémád"?
Köszönöm a sok-sok biztatást! Ráhasalok a könyvekre és meg fogom csinálni! Úgy állok hozzá, hogy képes vagyok rá! :)
Utolsó válaszoló: Igen tudom, hogy a beteg emberek mellett ez a probléma semmi és ők valamilyen fogyatékossággal élnek boldog, teljes életet. Mindig köszönetet mondok azért, hogy én egészségesen születhettem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!