Vállalható az ingázás Szeged-Budapest viszonylatban egyetem miatt (nappali)?
Amikor a továbbtanulást beadtam, Szeged mellett a Pázmányra is jelentkeztem. A cél Szeged lenne, nyilván, viszont nem kizárt hogy a Pázmányra vesznek fel a pontjaim miatt (azért egy 'biztonsági' szakot Szegeden ezen kívül is megjelöltem). Ugyanakkor Budapesten albérletet fizetni nem tudnék, itt Szegeden az állomástól pedig gyalog 5 percre lakok. Létezik olyan vonat, amivel nyolcra is be tudok érni, és kis szerencsével nem kellene bejárnom minden nap. A menetidő késés nélkül 2 óra 20 perc.
Te vállalnád a helyzetemben az ingázást, hogy azon a szakon tanulhass tovább, ami a célod, vagy inkább egy másik, kevésbé érdekes és versenyképes szakon tanulnál, hogy ne kelljen ingáznod?
[Az ingázás egyébként nem ismeretlen, a középiskola alatt hétvégente jártam haza, ami három óra volt oda és ugyanennyi vissza is.A középsuli végén egyéb okok miatt kiköltöztem a koliból és naponta 1 óra 50 percet mentem oda, és vissza is (csak a buszon/vonaton eltelt időt nézve), ami nem okozott gondot, mert amúgy utazni szeretek. A bérlet(ek) ára határozottan kevesebb lenne mint akár egy szoba/ szobatársként egy ágy.]
Vannak pro és kontra érveid?
Kollégium, nem is kérdés. Az egyetem nem középiskola. 4-kor kelnél, este 6-8 mire hazaérsz, mikor tanulsz?
" kis szerencsével nem kellene bejárnom minden nap" csúszással vagy az utolsó félévekben talán, számolj úgy nyugodtan, hogy az első 4 félévben jó eséllyel minden nap lesz órád.
Biztos nem vállalnám be.
2 x 2,5 óra csak a vonatozás. Mellette gondolom el kell jutni az egyetemhez, meg haza is, közte holtidő míg várod a buszt, vonatot, ott vagy, hogy akár 6-7 órád elmegy a semmire.
Hosszú távon nem fogod bírni. Én is imádok utazni és ugyanennyi idő bejárnom (2 ó 17 perc hivatalosan :D ), de annyira megterhelő lehet a szervezetre. Ez most hetente ugyanannyi idő, mintha lenne egy mellékállásod.
Plusz, ha 8ra ér be az első, akkor a vizsgaidőszakod elég húzós lesz.
Én utálnék kolis/albérletes lenni. Nagyon visszahúzódó, intovertált és elnyomható személyiségű vagyok. Emelett képtelen vagyok másokhoz alkalmazkodni.
Ha leírnád a szakokat, jobban tudnék segíteni. Mindenképpen a jobb szakot választanám amúgy, és bármit bevállalnék érte. (Az utazást is.)
Összeségében én így is inkább kolis lennék. Vannak egy szobás kolik, magán diákszállók is. Van ára mindnek, de Bp-en laknál és tanulnál, tehát lenne időd diákmelóra is. Kaját heti 3-4 napra simán hozhatsz otthonról, a vonatbérlet+BP bérlet árát elkéred, és már van pénz, ami mehet a lakhatásra.
Igaza van mindenkinek itt, minden programból kimaradnál, lányként éjszaka hazamenni ilyen távban nem a legjobb. ( ha srác vagy, akkor ez annyira nem lényeg) Rengeteg időd elveszik és, bár sok a buli az egyetemen, alapvetően azért a tanulásról és a jövőd megalapozásáról szól.
Ha valami miatt borul egy vizsgaidőpont lehetetlen lenne, hogy beérj. Gondolj bele, hogy télen akár -10fokban fagyoskodhatsz órákat mire jön a vonatod, vagy külön helyet kereshetsz, hogy hova ülj be addig. Lehetsz az egyetemen is, de akkor nagyon pontosan kell kiszámolni a Bp-i közlekedést, nehogy lekéss egy vonatot.
Csak tegyük fel: 20p alatt az állomáson vagy, elindulsz 30p-cel előbb, hogy tuti kiérj, de ezelőtt már 1órája ülsz egy plázában, és várod a vonatodat, na és akkor történik egy baleset, tömegkarambol, bombát találtak a körúton, lezárják a pályaudvart, és lekésed a vonatod. Vársz újabb két órát, felszállsz a vonatra, ami elüt valakit. Álltok másfél órás út megtétele után egy órát, leszállítanak, eltelik fél óra, jön a pótlóbusz, a másodikra férsz csak fel: +20p, majd azzal megteszed a maradék egy óra utat. Végezték az egyetemen 3-kor, elindultál 4-kor, hazaértél kb.11óra körül.
Tudom ez egy nagyon extra eset, de ezekre is gondolj!
Azért az egyetemi koli nem olyan, mint középiskolában. Egy egyetemhez több is tartozik, átköltözhetsz másikba (jó kapcsolatokkal egyre jobbakba), szobatársat is lehet cserélni ha beleegyeznek.
Vannak drágább kolik amik nem egyetemhez tartoznak jobb felszereltséggel - de az albérlet árát nem érik el, egyházi kolik, ahová nem pontszám meg szociális rászorultság alapján vesznek fel. De itt sincs már kötelező imádság meg tanulószoba, csak éjjel nem lehet összevissza ki-be mászkálni, tivornyázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!