Mit tudok tenni, ha a busz elejébe álló utas, nem hajlandó beljebb menni és fel van háborodva, ha szólok neki?
Az a gondom, törvényileg nem érhetek hozzá, vitázni, botrányt kelteni meg nem volna jó, mert akár le is szállíthat a sofőr a buszról.
Ti ezt hogy oldjátok meg a helyzetet?
Kezdj el vele beszélgetni, tegyük fel. Milyen rossz már ez az ország, itt aze eüberek nincsenek tekintettel egymásra, ez számodra kiábrándító, ha reagál valamit akkor mond el a problémád, de így : még a legegyszerűbb iratlan szabályt sem tartják be, minthogy ne elől ácsorogjon ha tömve van a busz, bár épp én mondom? Én os épp így cselekszek... inkább hátra megyek, nem éeszek bunkó.
Én így csinálnám ha zavarna.
Mit tudsz tenni? Nem kell velük társalogni, elkezded nyomni magad, azt átnyomod valahogy. Másik nyolcnak is fel kell még utánad szállni, udvariaskodjon a hóhér.
Be kéne vezetni némi propagandával a köztudatba, hogy busz ajtajánál kivételesen nem a hölgyek meg az idősebbek mennek előre, hanem azok a fiatalok, akik úgyis a busz hátuljába tartanak. Zseniális, amikor az első ajtónál el vannak akadva a kerekesszatyros és járókeretes öregasszonyok, és akkor kitalálták az elsőajtózást, meg még játsszuk ott az etikettet...
Nálunk a buszsöfőrd ilyenkor hátra ordít, hogy amíg nem mennek hatra, hogy mindenki felférjen, addig nem indul el. Aztán leállítja a motort.
Működik.
Kettes, én ugyan fiatal vagyok, de mivel nekem volt egy kisebb sportbalesetem fél éve, nagyon jól tudom, miért kell az időseket előreengedni: azért, hogy még a jármű elindulása előtt le tudjanak ülni. Én a sérülései miatt egy ideig eléggé instabil voltam és baromi jól esett, ha előreengedtek, mert bár feltartottam a sort, nem estem hanyatt indulásnál. És szerintem a biztonság előbbre való, mint a gyorsaság.
Kérdező, én hangosan utat szoktam kérni, aztán ha nem modul senki, akkor àtfúrom magamat. A törvény azt tiltja, hogy eltörd valakinek a kezét - azt nem, hogy 20 centivel arrébb taszítsad a tömegben.
2-3-szor szólok neki, hogy "elnézést, lenne szíves?"
Ha nem reagál, akkor egyszerűen arrébb tolom.
Utasként 2x szépen kérem harmadjára nem szépen. Ha nem mozdul meg, akkor elmegyek mellette és nem érdekel, ha nem tetszik, hogy meglöktem.
Söförként 2x szolok, hogy menjenek beljebb utana ahogy a 4es irta közlöm, hogy addig nem megyünk sehova amig az a x ember fel nem szállt. Volt egy kollégám aki csukloson mikrofonba bemondta, hogy a pótkocsi(csuklo mögötti rész) is ugyanoda megy mint a busz eleje.
(Ha tényleg sokan vannak és nem nagyon lehet beljebb menni, de azért még férnek fel páran a bérletes utasokat felengedem a hátsó ajtón/ajtókon is.)
28N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!