Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Budapesten belüli tömegközleke...

Budapesten belüli tömegközlekedés?

Figyelt kérdés

Előre szeretném leszögezni, hogy VIDÉKI vagyok. lehet, hogy buta kèrdèsnek fog tűnni az alábbi, de hamarosan fel kell utaznom Busapestre és szeretnék tisztában lenni a dolgokkal. Szóval:

A budapesti buszokon is ugyanúgy állomásig kell jegyet kérnem, vagy egy vonaljegyet kell csak, amivel mindegy, h hol szállok le a buszról.

Illetve melyik tömegközlekedési eszközt részesíted előnyben és miért?

Köszönöm előre az értelmes és konstruktív válaszokat!

2018. máj. 12. 03:46
 1/8 anonim ***** válasza:
10%

Igen, Budapesten vonaljegy van. Meg kell venni előre, mert a buszon nem vehetsz, és ha nincs jegyed, megölnek, mert a BKV nem szolgáltatást nyújt, hanem utasokat csesztet. Csak az éjszakai buszon tudsz venni felszállás után, de ott is felárral. A villamosra, trolira ugyanez vonatkozik. És igen, ott szállsz le, ahol akarsz.

Létezik szakaszjegy is, ezzel 3 megállót mehetsz ha jól emlékszem, meg átszállójegy is, amivel, mint a neve mutatja, átszállhatsz más vonalra egyszer.

A valóságban azonban nyugodtan utazhatsz jegy nélkül. Olyan kevés embere van a BKV-nak, hogy csak nagyon ritkán ellenőrzik a jegyeket, és akkor is inkább a metróban. Azt is ki lehet kerülni, de ebbe most ne menjünk bele, az már magasabb szintű pestiséget igényel. A lényeg, hogy jegyre igazából csak akkor van igazán szükség, ha metróra szállsz.

Az én kedvenc közlekedési eszközöm a bicikli. Azzal tudsz a leggyorsabban eljutni A-ból B-be Budapesten, ráadásul ingyen. Csak el ne lopják.

2018. máj. 12. 04:53
 2/8 anonim ***** válasza:
22%

Ja, meg mielőtt idezúdulnak az önjelölt rendfenntartók, miért is ne vegyél jegyet? Azért, mert lehúzás. Mindenhol a világon úgy működik a tömegközlekedés, hogy megveszed a jegyet, aztán egy órán át oda mész vele, ahová akarsz, ha ötvenszer szállsz át, akkor annyiszor. Torontóban például 3 dollárért (kb. 600 Ft) teheted ezt meg.

Budapesten ezzel szemben 350 forint egy jegy. Tegyük fel, el akarsz jutni a Móricz Zsigmond körtérről Városligetbe, majd onnan a Margitszigetre? Nos, akkor egy jegy lesz a villamos az Oktogonra, onnan még egy a kisföldalattira, aztán onnan még egy a trolira és még egy a villamosra. Máris ugrott 1400 forint, és nem utaztál egy órát sem. Közben meg ugye a szolgáltatás olyan, amilyen, de valahogy Torontóban fele ennyiért is jobbat kapsz.

2018. máj. 12. 04:59
 3/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szèpen köszönöm a választ! :)

Azt még megkérdezhetem, hogy hol tudok előre jegyet venni? A Nyéki Imre uszodánál szállok majd fel a buszra, arrafele van jegyvásàrlási lehetőség? Bliccelni nem akarok, parás vagyok. Többet ér az, hogy nem kell végig idegeskednem az utat, mint az a pár száz forint. :D

2018. máj. 12. 05:03
 4/8 anonim ***** válasza:
90%

350 ft egy jegy, de 1650 forintert tudsz venni napijegyet. Azzal 24 oran keresztul oda mesz ahova akarsz, akarhany jaraton.

[link]

2018. máj. 12. 05:17
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Jegypénztár vagy automata.

Itt megnézheted, hol van jegyvásárlási lehetőség.

[link]

Általában elővételben kell megvenni a jegyet, de az elsőajtós buszoknál megveheted a sofőrtől is, de csak felárral.

2018. máj. 12. 06:15
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

1) Vonaljegy vagy bérlet van, nem állomásig kell kérni. Létezik még átszállójegy is, de ha többet kell utazni, én is inkább a napijegyet ajánlom, sokkal kényelmesebb.

2) Lehetőleg ne a buszon vegyél jegyet, hanem automatánál vagy a BKK-nál. Olcsóbb és egyszerűbb, bár elsőre biztos ijesztő :)

3) Nagyjából mindegy mivel utazol. Útvonaltól, időponttól függően a dugók miatt előnyösebb lehet a kötöttpálya, azaz metró vagy villamos, de sok helyen a buszoknak is van külön sáv.

+1) Vidékről felköltözöként pár tanács:

- Nem kell megkérdezni, hogy szabad-e a hely, mielőtt leülsz.

- Jobb állva maradni, mert könnyebb arrébb menni, ha jön egy büdös vagy balhés alak és még könnyebb rálátni a lányok dekoltázsára is (vagy ha lány vagy, akkor nehezebben látnak rá a tiedre).

- Ha a sofőrtől kérsz jegyet, feltartod a járatot, ellentétben vidékkel, ahol eleve így működik a rendszer.

2018. máj. 12. 07:12
 7/8 anonim ***** válasza:
Ha leírod honnan hova akarsz menni, akkor tudok többet segíteni.
2018. máj. 12. 10:41
 8/8 anonim ***** válasza:
Annyit tennék hozzá (vidékiként),hogy szerintem mindenképpen vegyél jegyet, nem ér annyit az egész,hogy megbüntessenek. Gondolom kistelepülésen laksz, szóval nem kioktatásként mondom, de azért jó ha tudod, hogy nagyobb vidéki városokban (pl. Szeged, Debrecen) ugyanúgy vonaljegyet kell venni, mint Budapesten. Az a rendszer, hogy valamelyik megállóig kérsz jegyet a helyközi járatokon van, nem a helyi közlekedésben. Továbbá úgy tudom, hogy ha automatából akarsz jegyet venni, az gyakran csak bankkártyás fizetést fogad el (akkor is így volt, mikor legutóbb jártam a fővárosban). A fentebb ajánlott napijegy jó ötlet. Én általában a villamost preferálom (Szegeden is), de persze lehet olyan úti célod, amit busszal érdemes megközelíteni.
2018. máj. 14. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!