Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Miért kell hely- és pótjegyet...

Miért kell hely- és pótjegyet fizetni vonaton?

Figyelt kérdés
Mire fizetjük a pótjegyet, illetve IC-n a helyjegyet? Miért nem tartalmazza a jegy ezeket az árakat?
2017. dec. 20. 08:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Gyorsvonati pótjegy (és gyorsbuszati pótjegy :-)) bevezetéséhez köze lehet annak, hogy jó pár éve nem emeletek díjakat a közlekedési vállalatok. A START-nak ez úgy hiányzott, mint púposnak a limbóverseny.

Amikor bevezették, 2 hónap alatt elfogyott az évre megrendelt jegytekercs, volt is belőle kapkodás.

Ez szerintem egy nehezen igazolható, burkolt áremelés lehetett. Sok esetben igazságtalan, távolságfüggetlen, és nem ad plusz szolgáltatást, egy ártorzító tényező. Vannak olyan viszonylatok, ahol a szomszéd állomásra csak kizárólag gyorsvonati pótjeggyel juthatsz el egész nap. Így ott jóval drágább lett, mint a busz.

Ezzel kell együttélni.

A hely- és IC pótjegy valamilyen szinten ad plusz szolgáltatást, a létezése logikusabban igazolható.

2017. dec. 21. 12:29
 12/15 anonim ***** válasza:
Nekem továbbra sem világos, hogy a pótjegyben mi a "pót"? Pótló vonatot állítanak be nekem vagy mi?
2017. dec. 21. 23:29
 13/15 anonim ***** válasza:

Azért pót, mert utólag fizetsz még plusz kiegészítést a jegy mellé. :) Vagyis nincs benne az árában.

Ugyanúgy, ahogy ha megbüntet a kaller, a büntit is pótdíjnak fizetik.

Pótjegy helyett hívhatnánk gyorsvonati felárnak is, asszem egyébként ha bérletformában veszed, annak ilyesmi neve van.

2017. dec. 22. 08:20
 14/15 anonim ***** válasza:
60%
Mivel nincs elég pénz, amit zsebre tudnak tenni, eléggé logikus, hogy még lehúzás megy ott is.
2017. dec. 23. 10:56
 15/15 anonim ***** válasza:

A helyjegy érdekes dolog de kiadják (kötelezően) de nem garantál semmi.t Vettünk aztán kuporoghattunk másfél órát a vagon végében a bicikliakasztók alatt a földön mert tele volt a kocsi (közte a mi helyünk) magyarul nem beszélő kisebbséggel.

Máskor meg csak el akartam jutni A-ból B-be, mondom megyek Railjettel, azt mondják elfogytak a helyek, mondom nembaj akkor állok, erre hogy hááááát azt nem lehet olyan nincs.... Hát kösz.

A régi retkes gyorsvonatot meg a tömegnyomor railjetet nézve inkább megyek a jó kis új Flirt személyvonattal, tágasabb, van mindig helyem, és az esetek 99%ában kuss van, inkább utazok többet de kényelemben.

2017. dec. 23. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!