Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » MÁV-nál hogyan van pontosan a...

MÁV-nál hogyan van pontosan a levelezős tartózkodási helyről - intézmény helyig a kedvezmény?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A következőre lennék kíváncsi.

Miskolc mellett egy faluban lakok, és Szegedre járok egyetemre, tehát így nézne ki egyik végpontból a másikba való átjutás:

Falum -> Miskolc / átszállás

Miskolc -> Keleti / átszállás

Zugló -> Szeged

Na már most, múlthéten amikor jöttem haza járt le a nappalis diákom, és az ideiglenes levelezőset használtam.

Amikor jött az ellenőr a Szeged -> Zugló vonaton, akkor nem szólt a menetjegyemért, amiért csak Szeged - Nyugatiig szólt, viszont amikor átszálltam az IC-re, a jegyellenőr rám szólt, hogy a menetjegyemnek nem úgy kéne szólnia, hogy

Keleti -> Miskolc, hanem Szeged -> Miskolc.

Rendben, eddig értem, tehát egybe kell kérnem.

Viszont engem itt az zavar, hogy a Szegedi Zuglós ellenőr nem szólt rá a jegyemre, hogy az csak Zuglóig szól és nem a falumig, illetve a Keleti Miskolcos ellenőr sem szólt rám, hogy a menetjegyem csak Miskolcig és nem a falumig érvényes. (egyébként az akkor még érvényes nappalis diákom mentett meg :D)

Tehát a kérdésem az, hogy amikor váltom a levelezőis kedvezményre a menetjegyet, akkor mindegy, hogy meddig váltom (az útvonalon belül), de a kiindulási pontnak vagy Szegednek, vagy a Falumnak kell lennie, vagy mindenképpen Szegednek és a Falumnak kell lennie a két végpontnak? Mert az utóbbi esetben mind a kettő ellenőr félrenézte véletlen. (A falumon van leszállóhely.)

Aki ezt eltudná magyarázni nekem annak hálás lennék. :D

Ja és még egy-két kérdés:

e-vonatjegynél úgy is érvényes, ha csak menetjegyet veszek és a maradék hely/pót/gyorsvonati jegyet nem elektronikus formában mutatom fel?

Illetve az e-vonatjegy miért a legelső vonattól érvényes (amire veszed), és nem egész nap, mint a papíralapú ami 0-24 -ig érvényes?

Illetve, ha például vettem egy e-vonatjegyet (csak menetjegy) a 16:30-as Miskolc - Szegedi szakaszra, akkor az érvényes lesz a 17:30-asra is, hiszen 16:30-tól 24:00-ig érvényes, igaz? :D

Elnézést a sok kérdésért...

2017. okt. 31. 21:59
 1/10 anonim ***** válasza:

a levelezős diák a lakóhely(ami a diákon/lakcímkártyán szerepel) és a suli közt biztosít kedvezményre. arról nem tehetsz, hogy nincs közvetlen járat a kettő közt és át kell szállnod.

A vonatjegyről annyit, hogy az egész napra érvényes csak kell helyjegyet is váltani.

2017. okt. 31. 22:08
 2/10 A kérdező kommentje:

Nem az izgat, hogy át kell szállni, hanem, hogy most hogyan érvényes pontosan.

Kizárólag Szegedtől a falumig, vagy csak a kiindulópontnak kell az egyiknek lenni? Ezért írtam le azt a kis történetet... :D

2017. okt. 31. 22:14
 3/10 anonim ***** válasza:
Ha nem kapsz választ, kérdezd meg a pénztárost, mondjuk, Szegeden. Ő részletesen el fogja magyarázni. Az ilyen nagyobb állomásokon mindennel szoktak találkozni, gyakorlatból tudja a válaszokat.
2017. nov. 1. 06:59
 4/10 eddiboy ***** válasza:
Amúgy miértisnem egyben veszed meg a jegyet? Olcsóbb is mint külön-külön, csak budapesti fejpályaudvari átszállással kell venni (Nyugati/Keleti), attól még leszállhatsz Zuglón. E-jegynél azt az opciót kell bejelölnöd, hogy "budapesti fejpályaudvaron át". És amúgy igen, e-vonatjegyhez is mutathatsz fel papír helyjegyet és fordítva is.
2017. nov. 1. 08:06
 5/10 A kérdező kommentje:
Igazából először véletlen rosszul adta a jegyet a pénztáros... :D Egyébként egybe szoktam...
2017. nov. 1. 11:37
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Faludtól Szegedig és vissza kell szólnia a menetjegyednek, csak így érvényes levelezős diákkal. Más esetekben jogtalan használatnak minősül, igaza volt a kalauznak aki rád szólt.

A menetjegyedet, helyjegyeidet, potjegyeidet annyi formában veheted meg ahányban csak szeretnéd csak meglegyen minden. Az e-ticketben vásárolt sima menetjegy pedig nem konkrét vonatra szól, tehát aznap bármelyik vonaton felhasználhatod.

2017. nov. 2. 18:20
 7/10 eddiboy ***** válasza:
Az előző kicsit félreérthető: nem kell oda-vissza szólnia a menetjegyednek, elég az egyirányú, és akár lehet több darabban is, csak fedje le a teljes utat az iskola és a lakhely között (persze ennek itt nincs sok értelme, mert mint írtam, drágább, de van néhány olyan extrém eset, ahol külön-külön olcsóbb).
2017. nov. 4. 09:27
 8/10 A kérdező kommentje:

Igazából mint említettem a menetjegynek egybe kell lenni mindenképp. (Levelezőivel, legalábbis ezt mondta a kalauz.)

Egyébként köszönöm mindenkinek. :D

2017. nov. 4. 20:04
 9/10 eddiboy ***** válasza:
Ez nem teljesen igaz, akár variálhatod busz és vonat között is az utazást, akkor semmiképp nem lesz egyben a jegyed, de lehet, hogy kell hozzá útvonaligazolás.
2017. nov. 5. 08:14
 10/10 anonim ***** válasza:
Nem lehet több darabban a menetjegy és variálni sem lehet busszal, autoval vagy bármivel sem. Ha vesz egy jegyet a falujától Kecskemétig, majd Kecskeméttől Szegedig az sem érvényes, a menetjegynek a lakhely és az iskola, esetleg gyakorlati hely címe közöttinek kell lennie.
2017. nov. 5. 16:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!