Át kellene adni a helyet iskolás gyereknek?
Sziasztok!
Az elmúlt egy-két évben tapasztalom azt a saját bőrömön, hogy valamiért "elvárás" lett az, hogy iskoláskorú gyerekeknek (7-10 év között) át kellene adnom a helyemet a tömegközlekedésen, legalábbis a szülők véleménye szerint. Félre ne értsetek, nem nekem áll feljebb, az esetek nagyon kevés százalékában ülök le, ha mégis, átadom a helyem időseknek, várandós nőknek, kisbabásoknak vagy kisgyerekeseknek, és annak, akin látszik, hogy nincs jól stb. Szóval nem érzem magam érzéketlennek egyáltalán.
De iskolás gyerekeknek? Nekem se adta át soha senki a helyét, amikor ebben a korban tömegközlekedtem...
Azért merült fel bennem a kérdés, mert múltkor konkrétan az történt, hogy a kislány (8-9 körüli lehetett) hisztizni kezdett az édesanyjának, hogy a tömött buszon nem jutott neki ülőhely. Pont mellettem álltak, és anyuka rámnézett vasvilla pillantással, majd a gyerekhez fordulva megjegyezte, hogy "remélem, ha majd te is ilyen nagy leszel, átadod majd a helyed másoknak", nyilván rám utalva...
Ha megkér, természetesen átadtam volna, de bennem nincs meg az, hogy ekkora gyerek láttán egyből felpattanjak. És a fent leírt nem egyedi eset, ha nem is ilyen konkrét beszólással találkoztam, éreztették velem, hogy nem helyesen cselekszem. Nem vitát szeretnék szítani, csak a véleményetek érdekel... ti át szoktátok adni a helyeteket ilyen esetben?
21 vagyok egyébként, ezek a tapasztalatok budapesti tömegközlekedésre vonatkoznak.
Egyszer a buszon utazva volt egy ember, aki nem adta át a helyét sem az idős asszonynak (~70), sem az anyjával álló kisgyereknek (~6), szóltak neki, mire ő: "Fáradt vagyok, egész nap dolgoztam"- erre hangzik gorombán valaki mástól: "Más ember is dolgozott". Majd mikor leszállt két megálló múlva a goromba ember megütötte, az visszaütött, de a goromba nem szállt le, amúgy végig szidta. Ezek után sejthetitek ki mert leülni. Az idős asszony máshova ült, amúgy nem tűnt rozogának, de nagyon közér volt. A gyerek egy megálló ült, szintén egy másik ülésen (nem adta át az ember).
Ezek után én körültekintő vagyok, de továbbra sem örülök annak, ha valaki átadja egy kisgyereknek, hova vezet ez így?
Következtetés: Ha időseknek nem adod át megverhetnek! :)
Annak idején egész nap ment a biciklizés, tengó, foci, méta, mittudomén, most meg ilyen korcs gyerekek vannak, akik nem bírnak ácsorogni negyed órát?
Mondom ezt úgy, hogy én sem vagyok még 30...
Bár, az is lehet, hogy csak a szülővel van a gond, mert régen az iskolában elvették az uzsonnáját, és most bosszút áll a világon: "kisfiam hisztizté, verekeggyé, csinájjá palávert, mert neked minden jár és mindenki más szemétláda!"
Másrészt, hogy kinek jár a hely, azt már előttem szépen leírták
Én is egyet értek, 2013-ba lett vezetői engedélyem, tanyán lakok. 2009-től középiskolába télen-nyáron biciklivel jártam be, oda-vissza 20 km. A korán kelés itt is benne volt, 11. osztálytól 4:15-kor keltem, 5:00-kor indultam. Most már van 2 kocsim is, de alig várom a tavaszt, hogy ne kelljen venni a drága benzint.
Ezek a mai gyerekek, meg áhh...
Ezt, hogy ilyen korú gyerekeknek is van, aki átadja a helyét, én is észrevettem, és nem helyeslem. Minket pont ebben a korban neveltek arra a suliban, hogy ne üldögéljünk, ha idős meg terhes meg nő/férfi karján pici gyerekkel áll a buszon, hanem mi adjuk át a helyünket.
A gyerek kisiskolás korában már nem kisgyermek, hanem iskoláskorú. Ilyen idős gyereknek már nem kell átadni a helyet, csak ha láthatóan rosszul van, vagy fája a lába vagy begipszelt a keze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!