Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Elolvasnátok, kérlek szépen?...

Elolvasnátok, kérlek szépen? Tömegközlekedési eszközt használók, nagy szükségem van a segítségetekre.

Figyelt kérdés

14 éves vagyok. Hamarosan gimnáziumban fogok tanulni, így buszoznom , villamosoznom kell a városban. Eddig soha nem próbáltam egyedül, mert autóval mindig mindenhova elvittak a szüleim.

Nagyon szégyellem, de belvárosban sosem buszoztam, így nem tudom, hogyan kell jegyet venni, egyáltalán hol?

Úgy már buszoztam, hogy faluból a városba, akkor egyértelműen felszállok a buszra és xy helyik kérek jegyet. De hogy megy ez belvárosban városi busszal? Nagyon zavaros, néztem már , hogy csak y-os meg tudom is én milyen járatok vannak. Ott is felszállok és a sofőrnél veszem, és megállót kell kérni, vagy egy adott pontig?

És a villmos? Ott úgy kell, ahogy a buszon, felszállok és kérek egy jegyet pl az x térig?

ne nevessetek ki, kérlek szépen. Anyukáméktól nem kérdezem meg, mert szégyellem, hogy ilyen buta vagyok, de honnan tudjam, ha sosem próbáltam.

Segítenétek, valaki leírná hogy megy ez?

2010. ápr. 28. 14:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
A városban buszon csak nagyon ritkán lehet jegyet venni. Leginkább csak trolibuszon, illetve éjszakai buszjáratokon. De ez mindegy is, hiszen ha naponta fogsz járni, anyagilag jobban megéri, ha bérletet veszel.
2010. ápr. 28. 14:51
 2/11 anonim ***** válasza:
Hozzáteszem, hogy a jegyárusítás a BKV-ra igaz. Más városok szokásáról nem tudok.
2010. ápr. 28. 14:52
 3/11 anonim ***** válasza:
Ha rendszeresen kell majd utaznod a városban, akkor mindenképp bérletet kell venni. Vannak pénztárak, ott tudsz jegyet vásárolni, csak felszállsz a villamosra, buszra, lyukasztasz és ennyi. :) Ha a sofőrtől vennél jegyet, az általában drágább. Amúgy vannak újságosok is, trafikok, ahol még árulnak. :) És nem úgy kell venni, hogy eddig-meg eddig kérek egy jegyet, hanem csak egy jegyet kérnék, és kész. :) Melyik városban utaznál?
2010. ápr. 28. 15:15
 4/11 anonim válasza:
Ha mindennap fogsz járni busszal, akkor érdemes diákbérletet venni. Ott a rublikába be kell írnod a diákid számát és ezzel már érvényes is az utazásod. Két dologra van, amire figyelj "kezdőként": 1. Előszeretettel lopnap a tömött járatokon 2. Egyes ellenőrök szeretik átverni a tudatlanokat - ha kérik tőled a bérletet, az érvényes még és beírtad a diákod számát, továbbá érvényes a diákod, akkor nem büntethetnek meg semmivel. Diákot, személyit és egyéb tárgyat pedig nem szabad a kezedből kiadnod. :) Nem riogatni akarlak, mert ez kb az esetek 0,5%-a, csak ha épp olyat fogsz ki, aki ha látja hogy meg vagy zavarodva és ezt kihasználja, akkor szívás van.
2010. ápr. 28. 15:17
 5/11 anonim ***** válasza:
Diákbérlet 3850ft csak előre szólok.A busz pedig úgy van hogy vagy veszel jegyet vagy bérletet vagy a sofőrnél veszel jegyet (ez 80ftal drágább).Vannak olyan buszok amelyiken CSAK az első ajtón lehet felszállni.Ja és nézd meg a menetrendet!
2010. ápr. 28. 15:24
 6/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Ne szégyelld, hogy nem tudod! Senki nem úgy született, hogy tudja , hogyan kell helyi járaton jegyet venni! Az pedig butaság, hogy nem kérdezed meg a szüleidtől! Bár nem ismerem őket de szerintem bármiben így ebben is számíthatsz rájuk! (legalábbis az én gyerekem számíthat rám)

Bármelyik helyi járaton lehet a buszvezetőnél jegyet vásárolni viszont ez általában (legalábbis nagyobb városokban) drágább mint az előre, jegypénztárban váltott jegy. Ha rendszeresen utazol főleg ha diák bérletet tudsz venni mindenképpen azt vegyél mert sokkal olcsóbb mint a jegy. Jegyet helyi járaton nem valahova kell kérned, hanem csak annyit mondasz a sofőrnek, hogy egy jegyet kérek! ugyanez a jegypénztárban. Bérletet vehetsz 1 vonalra akkor azt csak azon a járaton érvényes vagy minden vonalra akkor pedig nyilván az összes városi vonalon utazhatsz. A bérlettípusokról a jegypénztárakban adnak bővebb felvilágosítást emiatt főként nem szégyenkedve kell odamenni a jegypénztárosnak, vagy ha van információs annak az a dolga, hogy felvilágosítson! Ha nem értesz valamit nyugodtan kérdezz vissza!

Ne aggódj amúgy ez nem butaság, hogy nem tudod, majd ha utazol egyszer kétszer belejössz!

Laci

2010. ápr. 28. 15:28
 7/11 anonim ***** válasza:
Melyik város??
2010. ápr. 28. 15:37
 8/11 A kérdező kommentje:

Bocsánat, most tudtam jönni.

Miskolc a város. Oda fogok gimibe járni.

Engem az zavart meg, hogy hallom vannak vonaljegyek,ezért kérdezem.

És ha pl nem rendszeresen utazom csak hétfőn meg hétvégén ,mert kolis leszek, akkor vennem kell.

De ha van olyan megálló, ahol nincs újságárus, sem semmi, akkor csak a buszon lehet. És azzal a vonalon végig mehetek?

Köszönöm szépen egyébként, kedvesek vagytok.

2010. ápr. 28. 23:32
 9/11 anonim válasza:

Szia!

Ha vidékről jársz majd be, akkor szükséged lesz a távolsági (sárga buszon):

(1) arra a diákra, amit a középiskola ad ki, mert enélkül távolsági buszra nem lehet diákbérletet venni.

(2)Egy "viszonylatigazolásra", amit a bérletpénztárakban lehet venni. (pl.: búza téri) Ezt egyszer kell megvenni, és talán évenként hosszabítani.

(3) diákbérletre a megfelelő km távolságra (Aláírás, viszonylatigazolást rá kell írni!).

Megjegyzés: diákjegyet bármilyen viszonylatra vehetsz érvényes diákkal, a korlátozás csak a bérletre vonatkozik.

A helyi járaton:

Érvényes "bármilyen érvényes" diákigazolvánnyal vehetsz diákbérletet. Erre ráírod a diákod számát, és korlátlan utazás a kék buszon és a vilin.

Felszállás: Ha a jármű szélvédője mögött egy felfelé mutató nyíl fehéren világít, a felszállás minden ajtón lehetséges, semmit nem kell mutatni senkinek. Ha ez a lámpa nem világít, akkor elsőajtózás van, szóval a sofőrnek meg kell mutatnod a bérleted.

Az mkv oldalán nézd meg a térképet, és sakkozd ki hogy jutsz el A-->B-be.

2010. máj. 2. 23:00
 10/11 anonim válasza:

előző folyt...

Ha kolis leszel, akkor szerintem nem érdemes bérletet venni, de ez attól függ mennyit fogsz utazni. Javaslom, hogy mindig legyen nálad vonaljegy. Helyi járaton nincs diákjegy, felnőttjegy, csak egyszerűen jegy, aminek a hivatalos neve a vonaljegy. Ez minden kék buszra jó, ill. villamosra.

2010. máj. 2. 23:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!