Ha tele van a busz, akkor nem kell megállnia?
Távolsági járat.
Reggel sokszor látom hogy nem áll meg a busz, ugyanis tele van, én is épp az egyik ajtóban állok, mert nem a központban szállok fel. Persze jön a következő busz cirka fél óra múlva kb, de ha én lennék az adott buszmegállóban ácsorgó emberke helyében, akkor késnék a suliból.
Az egy dolog hogy tele van, de biztos vagyok benne, ha a sofőr megáll és hátraordibál, akkor egy embernek való helyet valahogy kipréselnek az utasok elöl.
Na és akkor a kérdések:
Jól tudom attól hogy tele van, meg kell állnia?
Illetve ha én neadjisten ilyen helyzetbe kerülnék,
akkor lenne értelme bemenni a busztársasághoz igazolást kérni, vagy az csak annyit érne hogy mégtöbbet késnék?
Kizártnak tartom, hogy legyen ilyen utasítás a volán társaságoknál. Már csak azért is, mert a buszvezető honnan tudhatná, hogy a mögötte húzódó 18 méteres doboz teljesen tele van-e, vagy éppen fel fér még 3 ember. Sokszor van olyan, hogy elől tényleg semmi hely sincs, hátul pedig egészen szellős a busz, mert senki sem szeret hátramenni.
Szóval igen, szerintem ez szabályszegés a buszvezető részéről.
Mondjuk mert valaki elkésik az iskolából?
Amennyiben nem így néz ki az adott busz:
Akkor biztos vagyok benne hogy 1 helyet ki lehet préselni.
A szolgáltatót a szolgáltatási kötelezettsége kizárólag a jármű befogadóképességének határáig terheli. Ez szerepel az utazási feltételekben is. Mivel a járművek hivatalos kapacitását ma már inkább a valós befogadóképesség alatt szokás meghatározni, egy "telinek érzett" buszon jó eséllyel már valóban tőbb az utas, mint az engedélyezett. Így aztán ha a sofőr csak fejeket lát a középső tükörben és szabad területet nem, akkor bizony szabályszerűen jár el.
Más kérdés természetesen,hogy ilyenkor van-e benne és a kollegáiban annyi, hogy kezdeményezik a diszpécsernél egy másodrész beállítását, továbbá van-e egyáltalán ilyenre kapacitás.
Jónéhány országban van ez a nemállokmeg megoldás...utaztam úgy buszon, hogy csak állni nem volt szabad..a sofőr látta, hogy minden ülőhely foglalt, nincs leszálló, akkor nem állt meg..
az is igaz, hogy tíz perc múlva jött a következő..
...ha kicsit szerényebbre vesszük a figurát, akkor gondoljunk bele...tömve van a busz, szakad az eső, és egy ember áll a megállóban..a sofőr megáll, és megpróbálja kinyitni az ajtókat..miközben üvölt, hogy engedjék már feszállni azt a szerencsétlent(aki épp csurom vizes, és van egy nagy hátizsákja is)...nos megnézném, hogy melyik ajtó fog kinyílni..
a falkatörvény már csak ilyen...aki fönn van a buszon, az pont lessz@rja azt aki még felszállna... pláne közelharc árán..
a buszvezető meg inkább vállalja a feljelentés kockázatát, mert olyan mindegy, hogy abban a hónapban ötödször, vagy huszadszor jelentik fel(a kedves utasok)..
amúgy nem véletlenül kezdik kamerákkal felszerelni a buszokat(ami ellen keményen tiltakozik a fínom úri közönség, a jogaira hivatkozva..pedig pont ezért szerelik fel)
Akkor gyakorlatilag bárki elkéshet nem saját hibájából a munkából vagy a suliból, és ez tök szabályos.
Hát oké :D
(Mindenesetre ha én járnék így, biztos bemennék a busztársasághoz és addig nem tágítanék amíg nem adnak igazolást, a sulimban 1 igazolatlan is számít és keményen büntetik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!