Maradjon a kolesz vagy legyek bejárós?
Én is majdnem 2 óra hosszát utaztam napi szinten az iskolába 4 éven keresztül és bizony nekem mindennap hajnali 4:50 kor kellett kelljek hogy időbe elérjem az 5:30 as buszt hogy azzal időbe beérjek a suliba mert nálunk 2 éven át mindig 7:50 kor kezdődött el az első tanítási óra az iskola felújítása véget 2 szakban jártak be a diákok mert kevés terem volt szabadon emiatt, és így is sokszor úgy estem be az utolsó pár percben óra előtt, mert nekem otthonról 10-12 percet kellett gyalogolnom a buszig, utána pedig a másik városban szintén 10 percet kellett gyalogoljak az iskoláig. Nekem mondták hogy miért nem vagyok koleszos, én tudtam hogy nem az én világom, igaz végzősként annyira tömött volt az órarendem hogy elegem lett abból hogy mindig este 8 ra érek haza és még volt tanulni valóm bőven mert mindent nem bírtam a buszon ülve csinálni, meg mellette jártam külön órákra is, akkor vállaltam a kollégiumot érettségiig és ennyi.
2015. nov. 2. 23:00
Nézd, a tankönyvhordást nem úszod meg így sem. Viszont ha a család közelségét igényled inkàbb, mint a kortársaidét (ami egyéni beállítottság kérdése, a világon semmi baj nincs ezzel), akkor 2-2 óra mèg abszolút vállalható. Csak be kell erre rendezkedned: valamelyest a pihenést és a tanulást is a buszútra kell időzítened, ahol azonban lehetnek váratlan körülmények (pl. nincs ülőhely, hangosan röhögnek mások és nem tudsz pihenni/tanulni, késik, stb.) Ha ehhez elég rugalmas vagy és jól tudod szervezni a napodat, akkor nyugodtan vállald a bejárást. Diákként szerencsére relatív alacsony a költségvonzata is. Persze azért vedd számításba azt is, hogy így aztán ha bulizni támad kedved a későbbiekben, akkor még az a kevéske szabadságod sincs meg, mint amit a kolis házirend ad.
2015. nov. 2. 23:02
3/11 anonim válasza:
Szerintem a napi 2*2 óra be/kijárás borzalmas, meg lehet bele őrülni (én tapasztaltam, szerencsére régen volt már, gyerekkoromban - hihetetlen plusz, hogy itt csak 15-30 perceket kell utaznom Budapesten), nem is beszélve arról, hogy nagy a kockázat, hogy valami forgalmi probléma, dugó, stb. miatt sokat fogsz késni, ami nem kellemes, ha éppen dolgozatot írtok.
2015. nov. 2. 23:12
Nem csíped a kolit, hagyd ott. Nézz utána, hogy autós fuvart tudsz-e szerezni, hátha azzal is tudnál időt spórolni valamelyik irányba, legalább az egyik napra.
Át kell szerveztned a napjaidat, mert sok mindent út közben lenne célszerű elintézned, hogy ne teljen el fölöslegesen az idő (tanulás, kikapcsolódás, alvás).
2015. nov. 2. 23:17
Ez nagyban korfüggő is. Én 14 évesen először koliban kezdtem, de aztán annyira nem tetszett, hogy iskolát kellett váltanom, így bejárós lettem egy közelebbi gimiben. (Fél órát kellett utaznom) Most egyetemen viszont kolis lettem, egyelőre semmi problémám nincs vele, "benőtt a fejem lágya". Teljesen megértem a helyzeted, ha amúgy jó a sulid, akkor nem javaslom az iskolaváltást, de a 4 óra utazás egy nap nagyon durva szerintem. Kicsit próbálkozz még a kolival, ha nem megy, akkor legyél bejárós, a lényeg az, hogy nézd pozitívan a dolgokat. Ne mindig azt várd, hogy mikor érsz már haza, hanem próbáld ott is jól érezni magad, amennyire csak lehet.
2015. nov. 2. 23:18
6/11 anonim válasza:
Ingázok egyetemen, napi 4 órát utazok összesen, ugyan nem 8-kor kezdek, hanem össze vissza (10, 12, 16 , 8, 10) az a két óra eléggé észrevehető. Ha teheted maradj koliban, vagy keress másikat. Középiskolában én is kollégiumban laktam, sokat segít az, ha jók a szobatársak. Lehet csak ennyi a problémád. Valószínű, ha lenne egy jó társaság, akkor a honvágy is felejtődne egy kicsit.
Hajrá
2015. nov. 3. 10:47
7/11 A kérdező kommentje:
Koszonom mindenkitol a tapasztalatait, tanacsait!
8/11 A kérdező kommentje:
Hozzateszem, haromszor fel 6-kor, ketszer pedig fel 7-kor kellene kelnem, hogy beerjek.
Amúgy miért akarsz ilyen távolra járni középiskolába, ha megkérdezhetem? A gimi kábé olyan lényeges, mint az általános - a legközelebbibe kell menni, oszt jóvan. Egyetemre ugyanolyan eséllyel jutsz be mindegyikből.
Szóval vagy válassz egy másik iskolát, vagy maradj bejárós. Én is napi 5 órát utazok egyetemre, de inkább ez, mint a kollégium, mert szociális fóbiával esélytelen lenne, hogy beilleszkedjek, meg hogy egyáltalán ne érezzek állandó késztetést az ablakon át kiugrásra.
2015. nov. 4. 22:02
Én most egy 40 km-re lévő munkahelyre járok, oda-vissza az 80 km, épp tegnap számoltam, hogy 2 és felóra megy el nap mint nap az utazgatással és ettől én eléggé kivagyok már, igyekszem közelebbi lehetőségek után kutatni. Pedig nekem úgy mond nem kell buszoznom, a legközelebbi városig kocsival megyek autópályán, a városból meg a másik városba visznek céges kisbusszal. Így nekem sehol nem kell várnom, de azért a Te esetedben az is beeshet, hogy valamiért lekésed a buszt, a következő meg lehet órák múlva megy, akkor a várakozási idő is elvesz a napodból (mert hát azért fagyos buszmegállóban nem igazán lehet tanulni). Ha nem bírod a kolit, az utazás meg kikészít miért nem keresel egy hozzád közelebb eső kolit?
2015. nov. 5. 17:54
Kapcsolódó kérdések: