Volánbuszon megbüntethetnek diákigazolvány alapján?
Volánbusz helyi járaton utaztam ma reggel diák bérlettel. Ellenőrzéskor jutott eszembe, hogy a diákomon nincs érvényes matrica. Rendőrt akartak hivni de mondtam hogy nem várom meg és nem is igazoltam magam.
Leszálltunk és elkérték a bérletemet meg a diákomat, több papírt nem adtam ki. Aztan otthagytam őket mondván a bérlet ma lejár a diák meg ugye nem érvényes ráadásul elavult adatok szerepelnek rajta. Mi lehet a következmény? Elvileg diákkal nem mennek semmire.
Ha nem írtad alá a jegyzőkönyvet, és más lakcímet adtál meg, akkor is számíthatsz arra, hogy kapsz majd felszólítótó levelet. Jegyzőkönyv aláírását helyettesíti 2 ellenőr jegyzőkönyvbe foglalt állítása, melyet aláírásukkal igazolnak. Polgári perben sem lenne szerencsés azt mondanod, hogy ott sem voltál. Úgyhogy ez a végén mindenképpen bukta.
Ha kitöltöttek a helyszínen jegyzőkönyvi lapot, az szigorú számadású számozással ellátott, el sem tudják dobni, mert azokkal el kell számolniuk műszak végén.
Lehet, hogy tévedek (nem vagyok jogász), de azt hiszem, hogy
ha olyan diákigazolványt használtál, amelyik suliba már nem jársz, akkor ez akár közokirat hamisítási ügy is lehet.
De a közlekedési bírság mindenképpen jogos.
Hogy bizonyítani mit tudnak, az kérdés, nem tudom.
De máskor figyel oda jobban, hogy milyen kedvezményre van jogosultságod!
Közlekedési bírság a közlekedési szabálysértésekhez tartozó pénzbírság és helyszíni bírság, ahogy a neve is mutatja, ehhez közlekedési szabálysértést kell elkövetni.
Közokirat-hamisításhoz sincs ennek semmi köze ennek. A lejárt okmányokat ma mád hatóság hagyja az állampolgároknál (jellemzően lyukasztóval kilyukasztják). De ez még csak le sem járt okmány, csak éppen a félévre érvényes matrica nem volt rajt. Hasonló ehhez az, ha gépjárművezetői engedélyen lejár pl. a B kategóriára az érvényességi idő, de nem az egész okmány, így személyazonosság igazolására alkalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!