A magyar emberek miért nem vesznek jegyet a MÁV-nál?
A magyarok sem:).
Sok olyan magyar ember kever fel a vonatra, aki ha jön a kaller kamuzik, hogy nem volt nyitva a pénztár; hosszú volt a sor, nem ért rá; rossz volt a jegykiadó automata, vagy ami viszi a prímet: pl.: "Martonvásáron szálltam fel", holott valójában már Velencén fönt trónolt az Iphone-jával a "szegény, szerencsétlen" ember...
Nem csak a vonaton divat bliccelni, hanem mindenütt. Mindenkinek van rá egyéni indoka, szerintem a válaszok között majd elég sokat olvashatsz is. A leggyakoribbak: "én eztet a csaló brigádot nem támogatom", "ennyi pénzért ilyen szolgáltatás, ez nevetséges", "majd ha pontosan jön a vonat, akkor veszek jegyet", "én már fizettem be elég adót, abból telik rá, hogy ingyen utazzak", "én azért nem fizetek, hogy a bevételt nokiásdobozban kilopják".
Ez van, csalni nemzeti sportág mifelénk. Csak sokan azt nem érik fel ésszel, hogy épp ez az egyik oka a tömegközlekedésben kialakult áldatlan állapotoknak. Az utas nem fizet, mert sok pénzért húgyszagú, lepukkant, folyton késő, lassú vonatokat kap. A vasúttársaság nem fejleszt, mert kevés a jegybevétel meg különben is: a nem fizető utasoknak ennyi is elég. Persze ez kicserélhető BKV-re, Volánra vagy bármi másra. A lényeg az egymásra mutogatás, senki nem felelős semmiért, azt' minden jól van úgy, ahogy van.
1-eske, muszáj volt automatikusan cigányozni egy jót?
Csak szólok, hogy a bliccelés - napi, a 100a vonalon szerzett jegyvágói tapasztalatom alapjàn - sem bőrszínhez, sem anyagi helyzethez nincs kötve. A falfehér dúsgazdag úrfi is ugyanúgy budizik, mint a keresztbeálló szemű cigány polgártárs.
Az indokok? Semmi összetett, nekem nem gyàrtanak sztorikat. Max hogy nem volt idejük jegyet venni.
Mint ahogyan # 5-ös kommentelő is írta, nincs egységes válasz rá.
Maga az ember olyan, amilyen. Egyesek anyagilag (szociálisan olyanok), vagy van aki, csak a jeggyel spórol (így ossza be), vagy hóbortból (hiába aprópénz, de azért is). Erre még, rájön az is, hogy így bliccelj, úgy úszd meg és ilyenek. Van még egy - maga az árszabás. Elvileg drága, de vannak kedvezmények is. Nem tudom, hogy most, pontosan mi a helyzet, mert egy pár éves cikket találtam - [link] (igen, többek között itt foglalkoznak a a "100 utasból, 85 kedvezménnyel jár" kérdéssel is).
Én mindig vettem vonatra jegyet, de igazából megértem őket. 5000 ft egy jegy Nyíregyházáig, és akkor az csak oda.
Nem hiába vettem inkább autót, jobban kijövök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!